Špagete sa ćuftama

Potrebno je za ćufte: 300 g mešanog mlevenog mesa , jaje , 50 g rendanog kačkavalja , so, kašika prezli , kašičica soli. Za sos: 300 ml soka od paradajza, glavica crnog luka, 2 pune kašike brašna, kašičica šećera, so, malo ulja

Sjediniti sve sastojke za ćufte i ostavite 30 minuta u frižideru. Potom smesu rukom oblikujte u loptice, pa ih propržite na ulju. Pržene ćufte izvadite na papirni ubrus da upije višak masnoće.

Na malo ulja propržite iseckani crni luk. Dodajte brašno i zajedno sve pržiti. Sipajte sok od paradajza i začinite. Kada počne da vri, dodajte ćufte i kratko prokuvajte, stalno mešajući. Skuvajte špagete i sjedinite ih sa sosom i ćuftama. Po vrhu izrendajte sir.

* * * * * * * * * * * * *

Pene sa čerijem i mocarelom

Potrebno je: 200 g čeri paradajza, 300 g pena, 100 g mocarela sira, 50 g parmezana, sveži bosiljak


Paradajz isecite napola, upržiti na ulju i malo vode. Dodajte kuvane pene. Sklonite sa vatre, pa ubacite i mocarelu. Mešajte da se sve ujednači. Smesu nakratko možete i da ubacite u rernu, kako bi se mocarela dodatno otopila. Odozgo pospite parmezan, a kao dekoraciju možete da koristite i svež bosiljak.

* * * * * * * * * * * * *

Ravioli s mesom u paradajz sosu

Potrebno je: pakovanje raviola s mesom, malo maslaca (za podmazivanje), 200 g mocarele, malo parmezana za posipanje. Za sos:, 250 g pelata, 2 čena belog luka, manja glavica crvenog luka, peršun, origano, bosiljak, kašičica biljnog začina, so, maslinovo ulje, malo šećera, mleveni biber

Dok u slanoj vodi kuvate testeninu, na malo maslinovog ulja kratko propržite beli i crveni luk, pa sipajte pelat. U to dodajte origano, sitno seckani peršun i bosiljak, a zatim po ukusu so, šećer, biljni začin i malo bibera. Štapnim mikserom sve dobro izmiksajte. Kuvajte oko 10 minuta da se sos zgusne. Kad su ravioli skuvani procedite ih i prelijte hladnom vodom, pa pustite da se dobro ocede. Sve sjedinite. Dekorišite rendanim parmezanom i svežim listovima bosiljka.

* * * * * * * * * * * * *

Taljatele sa spanaćem i avokadom

Potrebno je: 200 g taljatela, 1/2 šolje spanaća, avokado, 2 čena belog luka, kašika maslinovog ulja, 2 kašike limunovog soka, so , biber

Testeninu skuvajte prema uputstvu, pa ocedite. U tiganju zagrejte maslinovo ulje i ubacite usitnjen beli luk i spanać. Dinstajte dok ne vidite da je skuvano, a onda izblendirajte. Dodajte svež avokado, malo maslinovog ulja, limunov sok, biber i so, pa blendirajte dok ne postane kremasto. Pomešajte sos sa testeninom. U smesu možete da dodate malo kuvanog graška, a po želji i jednu ljutu papričicu.