Riđa torta

Potrebno je: 200 g pasirane, kuvane bundeve, 2 veća jajeta, 200 g šećera, 600 g integralnog brašna, kašičica praška za pecivo, kašičica đumbira u prahu, kašičica morske soli, 200 g iseckanih oraha, 200 g iseckanih jabuka, 2 kašičice cimeta u prahu, 2 dl slatke pavlake, 2 kesice vanilin šećera

Pomešajte ispasiranu bundevu, jaja i šećer u velikoj činiji. Dodajte brašno, cimet, prašak za pecivo, đumbir, so, orahe i jabuke, pa ponovo promešajte. Sipajte smesu u pobrašnjeni kalup za tortu. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta. Kada je pečena, izvadite je iz rerne i ostavite u plehu desetak minuta, zatim je oslobodite kalupa i potpuno ohladite. Ulupajte slatku pavlaku sa vanilin šećerom i ravnomerno je rasporedite po pečenoj kori.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Osvežavajući kompot

Potrebno je: 1 kg bundeve, 14 kašika šećera, 1 l vode, kesica vanilin šećera, 1,5 dl jabukovog sirćeta, 5 zrna karanfilića, 1/4 kašičice cimeta, 1/4 kašičice đumbira u prahu

Bundevu očistite od semenki, oljuštite je i isecite na krupnije kocke. U veću posudu stavite vodu, obe vrste šećera, sirće i karanfilić i kuvajte. Kad provri, dodajte bundevu, poklopite i kuvajte 15-20 minuta. Bundeva treba da omekša, ali vodite računa da se ne prekuva. Dva-tri minuta pred kraj kuvanja, dodajte cimet i đumbir u prahu, pa skinite sa vatre. Kompot jedite hladan.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vazdušasti kolač

Potrebno je: 320 g izrendane hokaido (japanske) bundeve, 80 g šargarepe, 250 g šećera, 100 g mlevenih badema, 100 g mlevenih lešnika, 150 g griza, 70 g brašna, 6 žumanaca, 6 belanaca, 2 kašike limunovog soka, narendana kora jednog limuna, 50 ml ulja, kašičica praška za pecivo. Za ukrašavanje: šlag, listovi sveže nane

Šargarepu izrendajte na šire trake i ostavite je da odstoji. Žumanca penasto umutite sa šećerom, pa im dodajte lešnik, badem, brašno, griz, izrendanu koru i sok limuna, prašak za pecivo i ulje. Sve dobro promešajte drvenom varjačom. Dodajte šargarepu i bundevu, pa ponovo dobro promešajte sve. Umutite belanca u čvrst šne, dodajte ih pripremljenoj smesi i promešajte. Okrugli kalup, prečnika 26 cm, obložite pek-papirom, pa u njega sipajte smesu. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, 30-35 minuta. Ohladite kolač u kalupu, pa ga tek onda izvadite, ukrasite šlagom i listovima nane.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Pirinčani slatkiš

Potrebno je: 150 g pirinča, 1 1/2 kg bundeve, 5 dl mleka, 200 g šećera, 2 kesice vanilin šećera

Narendajte bundevu krupno. Šerpu nauljite po dnu i sa strane, pa je pospite pirinčem. Na njega sipajte nekoliko kašika šećera, pa red bundeve. Opet stavite malo šećera, pa bundevu, i tako redom, dok ne potrošite sastojke. Na kraju bi trebalo da završite sa bundevom, a do vrha šerpe ostavite bar jedan prst visine. Sve lepo poravnajte i zalijte mlekom, pospite vanilin šećerom i stavite u rernu zagrejanu na 160 stepeni, na 45 minuta. Pred kraj pojačajte temperaturu na 200 stepeni, da bi se zapeklo i uhvatilo koricu. Kad bude pečeno, izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi, pa tek onda isecite.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Američka pita

Potrebno je: 400 g brašna, 250 g putera, 3 jajeta, 900 g bundeve, 200 g šećera, 200 ml pavlake, cimet, vanilin šećer, so

Prosejte brašno i so u duboku posudu, dodajte maslac i mešajte dok se ne pretvori u mrvice. Potom dodajte blago umućeno jaje, pa zamesite testo, uvijte u foliju i ostavite da odstoji u frižideru 50 minuta. Odstranite semenke iz bundeve, isecite je na kockice, stavite u tiganj, dodajte malo vode i ostavite da krčka, dok ne omekša i tečnost potpuno ne ispari. Ispasirajte je u pire. Razvijte testo u plitkoj okrugloj posudi za pečenje, ovlaš posutoj brašnom. Nakon toga, preko testa stavite papir za pečenje i nešto teško, da pritiska sredinu. Pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 190 stepeni. Stavite bundevu u posudu, dodajte dva jajeta, šećer, pavlaku, začine i so i dobro promešajte. Smesu ulijte u pečeno testo, pa dopecite u rerni još 50-55 minuta, na 180 stepeni.