"Slatka" sarma

Potrebno je: glavica svežeg kupusa, 1 kg mlevenog mesa, 200 g pirinča, glavica crnog luka, konzerva paradajz pelata, 2 dl belog vina, so, biber, mlevena crvena paprika

Kuvajte nekoliko minuta glavicu kupusa, izvadite je iz šerpe kada listovi omekšaju, prelijte ih hladnom vodom i ostavite da se prohlade, pa ih razlistajte rukama i isecite sa svakog lista srednji, korenasti deo. U šerpi propržite sitno iseckan crni luk, dodajte pirinač i sve zajedno još kratko propržite. Sipajte čašu vode, poklopite i isključite ringlu. Mleveno meso stavite u dublju činiju, a kada pirinač upije svu tečnost preručite ga u meso. Posolite, dodajte biber i papriku i dobro umesite rukom da dobijete ujednačenu smesu. Zavijajte sarme, stavite ih da se kuvaju, pa ih zapecite u rerni.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Palačinke od povrća

Potrebno je: 200 g karfiola, manja glavica kupusa, 2 šolje brašna, 2 jajeta, šolja mleka, šolja vode, 2 kašike ulja, so, biber


Narendajte kupus, iscepkajte karfiol, posolite, dobro izgnječite i ocedite. Napravite gušće testo za palačinke od brašna, jaja, mleka, vode i ulja, pa pomešajte sa povrćem. Dodajte so i biber, a onda formirajte deblje i manje palačinke, kao loptice, pa ih pržite na zagrejanom ulju.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Kaserole

Potrebno je: 500 g svežeg kupusa, 2 tikvice, 200 g mlevenog mesa, 100 ml ulja, 2 glavice crnog luka, so, biber, biljni začin, 100 ml neutralne pavlake, 3 jajeta, 50 ml mleka

Zagrejte ulje, dodajte narendan kupus i tikvice, pa pržite i začinite po ukusu. U drugom tiganju dinstajte seckani crni luk, ubacite mleveno meso i propržite. Nauljite posudu u koju ćete ređati smesu, polovinu kupusa i tikvica rasporedite po dnu posude, zatim sipajte meso koje se izdinstalo, potom ostatak povrća. Umutite jaja, dodajte pavlaku u mleko i time prelijte kaserole. Pecite u rerni oko 20 minuta na 200 stepeni.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Tradicionalna ruska supa

Potrebno je: 200 g kupusa, 100 g brokolija, glavica crnog luka, 3 čena belog luka, 3 krompira, 3 šargarepe, 250 ml soka od paradajza, 5 kašika ulja, peršun, so, biber

Isecite kupus i šargarepu na tračice, a krompir na kolutove. U šerpi zagrejte ulje, izdinstajte crni luk, sipajte kupus i šargarepu, a pet minuta kasnije dodajte beli luk. Sipajte vrelu vodu i sok od paradajza i ostavite da se kuva pola sata. Začinite, ubacite iskidane ružice brokolija da se kuvaju još deset minuta. Isključite ringlu, supu pospite sitno isečenim peršunom i servirajte.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Bakina pita

Potrebno je: 200 g brašna, 3 jajeta, 1/2 praška za pecivo, 200 g rendanog kupusa, 100 g cvetova karfiola, 50 ml ulja, 200 ml jogurta, 100 g tvrdog sira

U brašno dodajte prašak za pecivo, izmešajte, ubacite jedno jaje, jogurt, ulje, sir i sve izmešajte. Kupus i karfiol posolite i ostavite da odstoje 15 minuta, pa ocedite. Umutiti dva jajeta sa malo ulja. U pleh obložen pek-papirom sipajte polovinu smese, preko oceđeno povrće, pa prelijte umućenim jajima, a preko toga rasporedite drugi deo testa.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Kuvana junetina

Potrebno je: 500 g junećeg mesa, 1 kg svežeg kupusa, 250 g kelja, 3 glavice crnog luka, 2 paradajza, 1 dl ulja, šargarepa, paprika, kašika brašna, kašičica aleve paprike, so, biber u zrnu

Na zagrejanom ulju dinstajte iseckan crni luk i meso isečeno na komade. Kada omekša, dodajte šargarepu isečenu na tanke kolutove, isečen kupus i kelj. Posle desetak minuta dodajte kašiku brašna, alevu papriku, biber, isečenu papriku i paradajz (može svež ili kuvani). Nalijte vodom, posolite po ukusu, poklopite i kuvajte na tihoj vatri oko pola sata.