U BOLONjEZE SOSU

Potrebno je:

* 350 g mlevenog mesa

* 2 glavice crnog luka

* 2 čena belog luka

* mala šargarepa

* 300 ml pasiranog paradajza

* 2 kašike belog vina

* malo origana

* so, biber

* biljni začin


Za preliv:

* 250 ml pavlake za kuvanje

* 3 jajeta

* 150 g rendanog sira ili kačkavalja

Ispržite na ulju iseckani crni luk, dodajte seckani beli luk, narendanu šargarepu i mleveno meso. Dinstajte dok meso ne porumeni, a zatim dodajte ostale začine, vino i pasirani paradajz. Dinstajte dok se sos malo ne zgusne. Zatim filujte palačinke, urolajte ih ili preklopite na četvrtine. Ako želite možete da ih zapečete. Poređajte palačinke u podmazanu vatrostalnu posudu, napravite smesu od pavlake za kuvanje, jaja, soli i bibera i prelijte. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, kad malo porumene izvadite ih i narendajte preko sir, a zatim vratite u rernu dok ne dobiju zlatnobraon boju.

*****

PUNjENE ŠAMPINjONIMA

Potrebno je:

* čen belog luka

* 400 g šampinjona

* 250 g krem-sira

* 2 kašike maslinovog ulja

* so, biber


Na maslinovom ulju propržite ceo čen belog luka. Kada dobije zlatnu boju izvadite ga i dodajte seckane šampinjone. Dinstajte dok ne ispari sva voda iz njih, a zatim posolite i pobiberite. Kada se šampinjoni ohlade dodajte krem-sir i dobro promešajte. Posolite, pobiberite, a ako je potrebno ulijte malo mleka. Jednu po jednu palačinku filujte kremom od šampinjona i urolajte. Ako želite stavite preko njih malo krem-sira.

*****

SA ŠUNKOM I KAČKAVALjEM

Potrebno je:

* 300 g šunke ili pržene slanine

* 300 g kačkavalja


Napravite palačinke kako to obično činite, a zatim sitno naseckajte šunku i narendajte kačkavalj. Svaku palačinku filujte šunkom i kačkavaljem, pa urolajte. Oni koji vole jači ukus, mogu palačinke da premažu kiselom pavlakom. Ukoliko se umesto šunke opredelite za slaninu, prethodno je iseckajte i malo propržite na ulju.