Recepti za sočne slane palačinke
12. 10. 2019. u 12:10
Evo naših predloga: palačinke u bolonjeze sosu; punjene šampinjonima; sa šunkom i kačkavaljem
Depositphotos
U BOLONjEZE SOSU
Potrebno je:
* 350 g mlevenog mesa
* 2 glavice crnog luka
* 2 čena belog luka
* mala šargarepa
* 300 ml pasiranog paradajza
* 2 kašike belog vina
* malo origana
* so, biber
* biljni začin
Za preliv:
* 250 ml pavlake za kuvanje
* 3 jajeta
* 150 g rendanog sira ili kačkavalja
Ispržite na ulju iseckani crni luk, dodajte seckani beli luk, narendanu šargarepu i mleveno meso. Dinstajte dok meso ne porumeni, a zatim dodajte ostale začine, vino i pasirani paradajz. Dinstajte dok se sos malo ne zgusne. Zatim filujte palačinke, urolajte ih ili preklopite na četvrtine. Ako želite možete da ih zapečete. Poređajte palačinke u podmazanu vatrostalnu posudu, napravite smesu od pavlake za kuvanje, jaja, soli i bibera i prelijte. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, kad malo porumene izvadite ih i narendajte preko sir, a zatim vratite u rernu dok ne dobiju zlatnobraon boju.
*****
PUNjENE ŠAMPINjONIMA
Potrebno je:
* čen belog luka
* 400 g šampinjona
* 250 g krem-sira
* 2 kašike maslinovog ulja
* so, biber

Na maslinovom ulju propržite ceo čen belog luka. Kada dobije zlatnu boju izvadite ga i dodajte seckane šampinjone. Dinstajte dok ne ispari sva voda iz njih, a zatim posolite i pobiberite. Kada se šampinjoni ohlade dodajte krem-sir i dobro promešajte. Posolite, pobiberite, a ako je potrebno ulijte malo mleka. Jednu po jednu palačinku filujte kremom od šampinjona i urolajte. Ako želite stavite preko njih malo krem-sira.
*****
SA ŠUNKOM I KAČKAVALjEM
Potrebno je:
* 300 g šunke ili pržene slanine
* 300 g kačkavalja

Napravite palačinke kako to obično činite, a zatim sitno naseckajte šunku i narendajte kačkavalj. Svaku palačinku filujte šunkom i kačkavaljem, pa urolajte. Oni koji vole jači ukus, mogu palačinke da premažu kiselom pavlakom. Ukoliko se umesto šunke opredelite za slaninu, prethodno je iseckajte i malo propržite na ulju.