NJegovo veličanstvo orah

V. N.

03. 10. 2019. u 18:15

Mnoge domaćice da nema dobre poslastice bez oraha. Evo nekoliko recepata koje potvrđuju pravilo: kolač sa šargarepom, mafini od banane, brza baklava, pita u boji bundeve i štrudla u lisnatom testu

Његово величанство орах

Kolač sa šargarepom / Depositphotos

Kolač sa šargarepom

Potrebno je: šolja ulja n šolja mlevenih oraha n šolja iseckanih oraha n 1/2 šolje iseckanih badema n šolja narendane šargarepe n šolja belog vina n 3 šolje brašna n kašičica praška za pecivo n slatka pavlaka

Sve sastojke sipajte u dublju posudu i dobro izmešajte, pa umutite smesu mikserom. Sipajte u pleh podmazan ili obložen papirom za pečenje. Pecite na 200 stepeni. Kolač premažite umućenom slatkom pavlakom i ukrasite izrendanom šargarepom.


* * * * * * * * * * * * * * *

Mafini od banane

Potrebno je: 200 g brašna n 100 g šećera n kašičica cimeta n prašak za pecivo n 2 jajeta n 70 ml ulja n 150 ml mleka n vanilin šećer n 100 g iseckanih oraha n 2 banane n šaka čija semenki

Pomešajte šećer, vanilin šećer, cimet, brašno i prašak za pecivo. U drugoj posudi razbijte jaja, dodajte mleko i ulje, pa lagano, uz mešanje, dodajte smesu iz prve posude i čija semenke. Banane iseckajte na kockice. Kalup za mafine obložite, sipajte po kašiku smese, dodajte kockice banana, pa opet smesu za mafine. Pospite iseckanim orasima i pecite oko 25 minuta na 180 stepeni.


* * * * * * * * * * * * * * *

Brza baklava

Potrebno je: 500 g kora za baklave n 200 g mlevenih oraha n 3 kašike šećera n 3 kašike griza n šolja mlake vode n vanilin šećer. Za preliv: 500 g šećera n 2 šolje vode n vanilin šećer n limun n 2 šolje ulja


Pomešajte orahe, šećer, griz, vanilin šećer i sve sjedinite sa mlakom vodom. Napravite od te smese oko sedam kuglica srednje veličine. Uzmite jednu koru, preko nje stavite drugu i svaki kraj savijte dopola. Na jednu polovinu stavite jednu kuglicu i razvucite je, pa savijte u rolnicu. Tako radite sa svim korama, pa isecite. Ulje dobro zagrejte i time prelijte baklavu, pa pecite na 200 stepeni oko pola sata. Napravite preliv od navedenih sastojaka, ohladite i prelijte toplu baklavu.


* * * * * * * * * * * * * * *

Pita u boji bundeve

Potrebno je: 4 jajeta n 300 g narendane bundeve n 200 g brašna n 100 g iseckanih oraha n 100 g iseckanih badema n 2 kašičice sode bikarbone n kašika cimeta n 200 g šećera n 350 l ulja. Za preliv: 200 g šećera n 50 ml vode n 85 ml slatke pavlake n 40 g maslaca n prstohvat soli


Sjedinite brašno, cimet i sodu bikarbonu. Umutite jaja sa šećerom, dodajte ulje, brašno, iseckane orahe i bademe, pa na kraju umešajte bundevu. Tepsiju premažite uljem i brašnom, pa sipajte umućenu smesu. Pecite kolač u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 45 minuta. U šerpicu sipajte vodu i šećer i stavite da proključa. Pustite da vri još nekoliko minuta. Kada smesa dobije tamnu karamel boju znači da je gotova. Sklonite sa ringle i dodajte preostale sastojke, pa dobro promešajte i tako topao sok prelijte preko kolača.


* * * * * * * * * * * * * * *

Štrudla u lisnatom testu

Potrebno je: pakovanje lisnatih kora n 1 kg jabuka n 100 g šećera n 50 g maslaca n cimet n malo ruma ili mleka n šolja suvog grožđa n šolja iseckanih oraha


Kore premažite rastopljenim maslacem, pa na njih složite jabuke koje ste prethodno ogulili i naseckali na kockice, kao i iseckane orahe. Posipajte šećerom, cimetom i suvim grožđem koje ste prethodno namočili u rum ili mleko. Uvijte testo u štrudlu i položite u nauljenu tepsiju. Pecite kolač u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata. Pustite da se malo ohladi, isecite, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije