Piletina za svačiji ukus
24. 09. 2019. u 17:50
Predlažemo vam jela sa piletinom, koja su jako ukusna: domaću čorbu, piletinu sa pirinčem i karijem, šarenu salatu, pile pečeno u rerni, paprikaš sa batacima, rolovano meso, medna krilca na žaru
Depositphotos
MEDNA KRILCA NA ŽARU
Potrebno je:
- 1 kg pilećih krilaca
Za marinadu:
- so
- biljni začin
- ljuta tucana paprika
- maslinovo ulje
- med
- sirće (bilo koje ili limunov sok)
- malo ruzmarina po želji
Oprana krilca stavite u vanglu, dobro ih uvaljajte u pripremljenu marinadu i ostavite da prenoće u frižideru. Sutradan pecite krilca na roštilju, na umerenoj temperaturi, kako ne bi izgorela. Pecite ih duže uz povremeno okretanje na žaru. Služite ih uz svežu salatu i pomrfit ili krompir.
DOMAĆA ČORBA
Potrebno je:
- 1 manji pileći file
- malo šargarepe
- peršun
- list celera
- 1 glavica crnog luka
- 1 jaje
- 2 kašike brašna
- so, biber
- biljni začin
Iseckajte na kockice meso i šargarepu, luk očistite (ali ga ostavite u komadu) i sve zajedno kuvajte u 1,5 l vode. Kad se skuva izvadite luk, dolijte malo vode, onoliko koliko je isparilo. Odvojite u manju činiju kutlaču tečnosti iz čorbe, prohladite je, pa u to razmutite dve kašike brašna. Sipajte polako u čorbu, uz mešanje, i ostavite još malo da se kuva. Posolite, pobiberite i dodajte biljni začin po ukusu.

Skinite sa ringle, ubacite seckani peršun, list celera i ostavite da se malo prohladi. Odvojeno umutite jaje viljuškom, da malo zapeni, pa ulijte polako kutlaču čorbice i mešajte da se sjedini. Dodajte u šerpu, uz neprestano mešanje. Poklopite da malo odstoji i potom poslužite čorbu.
*****
SA PIRINČEM I KARIJEM
Potrebno je:
- 300 g pilećeg belog mesa
- 2 kašike maslaca
- 2 kašike brašna
- 1 dl pavlake za kuvanje
- 1 kašičica karija
- so, biber
- biljni začin
- po potrebi malo mleka
- seckani list peršuna
- pirinač

Iseckajte belo meso na kocke i uvaljajte u brašno. U tiganju blago zagrejte maslac i ispržite piletinu na umerenoj temperaturi da porumeni. Dodajte pavlaku, promešajte i kuvajte nekoliko minuta da bude gusto kao sos. Ukoliko je suviše gusto, stavite malo mleka. Dodajte kari, so, biber i biljni začin. Kuvajte nekoliko minuta i sklonite sa ringle, pospite peršunom i služite uz bareni pirinač i svežu salatu.
*****
ŠARENA SALATA
Potrebno je:
- 200-300 g pilećeg belog mesa
- 1 krastavac
- kukuruz šećerac po potrebi
- 200-300 g majoneza
- malo peršuna
- so

Piletinu skuvajte pa iseckajte na kockice. Krastavac očistite i isecite na tanke šnite, a kukuruz dobro ocedite od vode. Sve zajedno sa mesom stavite u dublju činiju, dodajte soli po potrebi, majonez i lagano pomešajte. Salatu možete da dekorišete listom peršuna ili svežim povrćem.
*****
PEČENA U RERNI
Potrebno je:
- 1,5 kg krompira
- sveže pile
- so
- biljni začin
- ulje

Pre nego što pile stavite u rernu da se peče sa krompirom, skuvajte ga malo u vodi i napravite domaću supu. Krompir oljuštite i isecite na kriške a piletinu posolite i začinite biljnim začinom. Podmažite pleh uljem, poređajte seckan i začinjen krompir i stavite u zagrejanu rernu da se peče. Posle dvadesetak minuta stavite preko krompira pile. Kada se meso ispeče s jedne strane, okrenite ga na drugu. Jelo je gotovo kada i meso i krompir dobro porumene.
*****
PAPRIKAŠ SA BATACIMA
Potrebno je:
- nekoliko pilećih bataka
- 1/2 kg krompira
- 1 dl ulja
- 1 šargarepa
- 2 glavice crnog luka
- 1 paprika
- aleva paprika
- peršunov list
- biber, so

Na zagrejanom ulju propržite sitno iseckan crni luk, šargarepu na kolutove, seckanu papriku i meso i posolite po ukusu. Kada malo porumeni, sipajte pola čaše vode i dinstajte uz povremeno dolivanje vode. Kada su bataci upola skuvani dodajte malo aleve paprike, očišćen i na kocke isečen krompir, nalijte pola litre vode i sve zajedno kuvajte dok ne bude gotovo. Kuvani paprikaš skinite sa ringle, ubacite pola kašičice sitno iseckanog peršunovog lista i malo bibera.
*****
ROLOVANO MESO
Potrebno je:
- 1 kg pilećeg filea
- 300 g kačkavalja
- 2 jajeta
- maslinke po potrebi
- malo ajvara
- prezle
- brašno
- biljni začin
- so, biber
- ulje

Pileći file isecite na tanje ali veće komade. Zatim ih izlupajte preko providne folije i ostavite da odstoje pola sata u smesi od ulja i začina. Preko piletine stavite malo ajvara, poređajte kačkavalj, seckane maslinke i urolajte. Zakačite čačkalicama da se meso ne bi odmotalo. Pileće rolnice uvaljajte najpre u brašno, pa u jaja umućena sa malo vode i brašna, na kraju u prezle i pržite ih u tiganju na vrelom ulju. Rolovanu piletinu možete da služite uz bareni ili prženi krompir i svežu salatu.