Kompot od grožđa

Potrebno je: 5 kg belog grožđa, 3,5 kg šećera, 4 l vode, 2 konzervansa

Grožđe očistite od peteljki i dobro operite. U dubljoj šerpi sjedinite vodu i šećer, pa kuvajte dok se šećer ne otopi, a voda provri. U kuvani sirup umešajte konzervans i ostavite da se ohladi. Sirupom zalijte grožđe, pa tegle zatvorite celofanom. Dno veće šerpe prekrijte kuhinjskim krpama, poređajte ispunjene tegle i odozgo prekrijte krpama. Do polovine šerpe sipajte vodu i kuvajte na umerenoj temperaturi dok se celofan ne podigne. Kad se to dogodi, tegle izvadite iz šerpe, utoplite ih i ostavite da se ohlade. Kompot možete da pravite i od crnog grožđa ili mešavine crnog i belog.

* * * * * * * * * * * * * * *

Od bresaka

Potrebno je: 7 kg bresaka, oko 1,5 kg šećera

Operite i očistite breskve. Izvadite košticu, a zatim breskvu isecite na 4 dela. Stavljajte ih u čiste tegle i sipajte 3-5 kašika šećera (5 ako želite da bude slađi). U tegle sipajte vodu do ivice, prodrmajte tegle i po potrebi dodajte vodu. Čvrsto ih zatvorite a zatim ređajte u šerpu, preko krpe. Pre početka proverite koliko tegli može da stane u šerpu, a zatim na njeno dno stavite krpu. Sipajte vodu do poklopca tegle i stavite da se kompot kuva na tihoj vatri. Kada voda provri i svi poklopci postanu vreli, kompot je gotov. Tegle izvadite i okrenite naopako. Ukoliko neka ispušta pištav zvuk, obeležite je kako biste znali da prvo nju otvorite. Sve tegle stavite jednu do druge i uvijte ih plahtom ili ćebetom. Nakon pola sata ih okrenite normalno i ostavite pokrivene 24 časa.

* * * * * * * * * * * * * * *

Od krušaka

Potrebno je: 10-15 krušaka, so, 1 kg šećera, limun

Kruške oljuštite, isecite ih na kriške i odstranite deo sa semenkama. Potopite ih u slanu vodu (na 2 l vode ide kašičica soli). Ovo se radi da kruške ne bi pocrnele. U međuvremenu stavite vodu da provri. Kruške izvadite iz slane vode, stavite ih u gustu gazu, povežite i uronite u kipuću vodu da se kuvaju dva minuta. Tada ih zajedno s gazom potopite u hladnu vodu da ih "preseče". Spremite tegle i stavite ih u šerpu sa hladnom vodom. Šerpu stavite na šporet da se tegle postepeno zagreju. Za to vreme napravite sirup od 3 l vode i 1 kg šećera. Voće izvadite iz gaze i ostavite da se ocedi. U zagrejane tegle ređajte kruške i prelivajte ih vrućim sirupom. U svaku teglu kompota dodajte krišku limuna. Potom tegle stavite u šerpu kojoj ste na dno stavili krpu, a takođe i svaku teglu umotajte u krpu kako se ne bi dodirivale i prsle prilikom kuvanja. Nalijte vruću vodu u taj sud, stavite na šporet i kuvajte još 20 minuta otkad provri. Izvadite tegle iz vode i stavite ih na drvenu podlogu da se ohlade.

* * * * * * * * * * * * * * *

Kompot od dunja

Potrebno je: 3 kg dunja, 2 l vode, 500 g šećera, kesice limuntusa, desetak cvetova karanfilića

Dunje oljuštite i odstranite deo sa semenkama i tvrdi unutrašnji deo, pa ih isecite na kocke veličine zalogaja. U veću šerpu sipajte litar vode i limuntus, i u to stavljajte dunje, redom kako ih ljuštite. Kad sve dunje očistite, vidite da li im treba još vode, pa po potrebi dodajte, ali izmerite količinu. Sad na litar vode sipajte 250 g šećera i dodajte karanfiliće. Stavite sve zajedno da provri, pa smanjite vatru da se dunje lagano kuvaju u sirupu petnaestak minuta, kako bi omekšale i počele da menjaju boju od žute ka rumenoj. U međuvremenu očistite tegle, stavite ih u rernu da se sterilišu na 100 stepeni, dok se dunje ne skuvaju. Vruće tegle punite vrućim kompotom, dobro ih zatvorite, obrišite i okrenite na poklopac. Neka tako prenoće i ohlade se. Na taj način će se vakuumirati i dugo će moći stoje na hladnom i tamnom mestu.