AKO ste ljubitelj ovih italijanskih testenina, probajte nekoliko recepata.


Sa šunkom

Potrebno je: 350-400 g kora za lazanju, 400 g šunke, 300 g gaude ili nekog drugog omiljenog sira, 150 g parmezana + 50 g za posipanje, 700 ml mleka, 5 kašika brašna, prstohvat univerzalnog začina, so, biber, muskatni oraščić.

U hladnom mleku razmutite brašno da bude bez grudvica, dodajte so, univerzalni začin, biber i muskatni oraščić za bešamel sos. Stavite na laganu vatru i mešajte varjačom, a kada počne da vri umešajte 150 g parmezana. Nauljite vatrostalnu ili keramičku posudu, pa ređajte listove lazanje, bešamel, šunku i narendanu gaudu. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke. Gornju koru premažite bešamelom i pospite preostalim parmezanom. Pecite u rerni oko 20 minuta na 200 stepeni. Služite uz zelenu salatu i čašu crnog vina.

* * * * * * * * * *

Povrtne

Potrebno je: 350 g kora za lazanju, po 4 tikvice i šargarepe isečene na tanke kolutove, 100 g putera, 2 kašike brašna, 130 ml svežeg mleka, so, biber, 500 g paradajz sosa, 2 kašike naseckanog svežeg bosiljka, 80 g narendanog kačkavalja.


Kore za lazanju skuvajte, ocedite i properite hladnom vodom. Tikvice i šargarepu propržite da omekšaju, pa ostavite da se ohlade. U tiganju istopite puter, dodajte brašno i pržite pet minuta na umerenoj vatri uz neprestano mešanje. U to dodajte sveže mleko i ostavite da se krčka dok se sos ne zgusne, neprestano mešajući. Posolite i pobiberite, pa sklonite sa vatre. Premažite puterom pleh na dno rasporedite 80 g paradajz sosa, pospite malo bosiljka, rasporedite trećinu povrća, a odozgo stavite red kora. Ponovite postupak još dvaput.

Gornji sloj premažite rastopljenim puterom, prelijte belim sosom, a preko narendanim kačkavaljem. Pecite 35 minuta da kačkavalj počne da ključa. Služite uz preostali paradajz sos.

* * * * * * * * * *

Pune spanaća


Potrebno je: 250 g lazanja, glavica crnog luka i čen belog, 2 kašike putera, 1 kg spanaća, 300 g sira, 200 g pavlake, 150 g narendanog kačkavalja, so, biber, malo narendanog muskatnog oraščića.


Iseckajte sitno crni i beli luk, pa ih propržite na puteru. Spanać očistite, operite i kuvajte u ključaloj slanoj vodi dok ne omekša. Potom ga ocedite i posolite, dodajte prženi luk, biber i malo narendanog muskatnog oraščića. Izdrobljeni sir ugrejte sa kiselom pavlakom i začinite solju i biberom. Nauljite pleh za pečenje i naizmenično ređajte prvo lazanje, pa spanać i na kraju sirni sos. Pospite narendanim kačkavaljem i pecite u rerni oko 45 minuta na 200 stepeni.

* * * * * * * * * *

Opijeni gambori


Potrebno je: 250 g gambora, 8 listova testa za lazanje, 2 paradajza, bosiljak, so, biber, 100 g parmezana, malo belog vina, manja glavica crvenog luka, čen belog luka, ulje.



Na ulju propržite sitno iseckan crveni luk, dodajte gambore, pa ih zajedno još dinstajte. Dodajte kockice isečenog paradajza, sitno iseckan čen luka, vino, bosiljak, pa posolite i pobiberite. Pustite da se kuva dok se ne zgusne. Listove testa stavite da se kuvaju u slanoj vodi dopola. Ohladite ih, pa slažite u kalup - red testa, red gambora, malo parmezana. Postupak ponovite tri puta. Na kraju pospite parmezanom i 35 minuta pecite u rerni na 200 stepeni. Služite toplo.