Sarmice

Potrebno je: glavica kupusa, 1 kg mlevenog svinjskog buta, 150 g pirinča, suvi biljni začin, so, biber, 2 veće glavice crnog luka, 1/2 l kuvanog paradajza. Za zapršku: kašika ulja, brašno, crvena tucana paprika

Glavicu kupusa stavite u lonac sa blago posoljenom vodom i poparite je 15 minuta. Od mlevenog mesa i gore navedenih sastojaka napravite fil za sarme. Izvadite kupus iz lonca, skinite listove, odsecite deblji koren sa svakog od njih i zavijajte sarme sa pripremljenim nadevom od mesa. Sarmice ređajte na isti način kao što biste i klasičnu sarmu od kiselog kupusa. Kad završite, nalijte preko mešavinu vode i kuvanog paradajza (u odnosu 1:1), malo pošećerite i stavite da se kuva oko dva sata, na tihoj temperaturi. Čim sarma bude skuvana, zapržite je na uobičajen način, tako što ćete propržiti ulje, brašno i crvenu tucanu papriku. Potom zapecite u rerni, pola sata.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Bakina čorbica sa krompirom

Potrebno je: 1/2 kg kupusa, paprika, glavica luka, veći paradajz, 1/2 tikvice, 2 šargarepe, 2 krompira, šoljica pirinča, biber, so, ulje, svež peršunov list, veza mirođije, štap celera

Propržite sitno seckan crni luk, dodajte šargarepu sečenu na kolutiće pa, kad se i ona malo izdinsta, ubacite naseckanu papriku i na kockice isečen kupus. Dodajte tikvicu i krompir sečene na kockice, nalijte vodom i krčkajte dok se povrće ne skuva. Zatim, 15 minuta pred kraj, dodajte pirinač, so i biber, a kada skinete sa vatre, ubacite sitno seckan peršunovov list, mirođiju i štap celera.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Na grčki način

Potrebno je: manja glavica kupusa, paprika, 200 ml kuvanog paradajza, 300-400 g mlevenog mesa, 200 g suve slanine, 3-4 čena belog luka, manji praziluk, veća šargarepa, manji celer (koren), list i štap celera, ulje, kašika brašna, kašičica začinske paprike, suvi biljni začin, so

Kupus iseckajte na veće kocke i pola poređajte u šerpu. Preko stavite mleveno meso, suvu slaninu, papriku, šargarepu, celer (lišće i štapove) i praziluk, pa preko toga poređajte drugi deo seckanog kupusa. Prelijte vodom do pola šerpe i ostavite da se kuva na srednjoj temperaturi, oko 50 minuta. Lagano promešajte, dodajte suvi biljni začin, so i kuvani paradajz. Ostaviti da se krčka na tihoj temperaturi još pet minuta, pa isključite šporet.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Rendani sa šampinjonima

Potrebno je: 2 praziluka, 1 kg kupusa, šargarepa, 200 g šampinjona, 120 ml vode, malo maslinovog ulja, so, biber, začini po želji

Praziluk iseckajte na tanke kolutove i propržite na malo maslinovog ulja. Dodajte narendan kupus i šargarepu, prelijte vodom, posolite i začinite po ukusu. Zatim poklopite i kuvajte na tihoj vatri dok kupus ne omekša. Potom ubacite šampinjone, poklopite i ostavite da se krčka još 15 minuta, odnosno dok ne ispari višak tečnosti. Dodajte začine po ukusu i poslužite.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Pljeskavice od povrća

Potrebno je: glavica kupusa, 2 jajeta, glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 2 kašike mleka, kašika seckanog svežeg peršunovog lista, kašika izmrvljenog majorana, 2 kašike brašna, 2 kašike prezli i još malo za "valjanje", so, biber, po ukusu

Iseckajte kupus malo krupnije nego za salatu i rukama ga dodatno izgnječite. Crni luk izrendajte na krupnijoj strani rendeta, pa ga dodajte kupusu, kao i ispasirani beli luk. Jaja umutite sa mlekom, prelijte preko pripremljenog kupusa, dodajte peršun, majoran, so i biber (po ukusu), brašno i 2 kašike prezli. Masu dobro izjednačite rukom, pokrijte sud u kom je i ostaviti 10 minuta da odstoji. U drugu posudu stavite prezle, na ruke nanesite malo brašna pa kašikom zahvatite pripremljenu smesu i oblikujte tanje pljeskavice, oko 0,5 cm. Svaku uvaljajte u prezle, sa svih strana, i pržite u većoj količini dobro zagrejanog ulja (dubine centimetar, u tiganju). Kad ih spustite na ulje, smanjite temperaturu, pa ih sa svake strane pecite dok ne dobiju zlatastobraon boju, odnoso oko 3-4 minuta sa svake strane. Izvadite ih šupljikavom kašikom, pa stavite na kuhinjski papir, da se ulje ocedi.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Pita savijača

Potrebno je: 1/2 kg kora za pite, 1 kg kupusa, so, biber, po ukusu, 220 ml kisele vode, 50 ml ulja

Očistite kupus od spoljnih listova, prepolovite ga i odstranite koren. Zatim kupus sitno iseckajte, začinite po ukusu i propržite ga na umereno ugrejanom ulju, uz često mešanje. Kada povrće promeni boju i višak tečnosti potpuno ispari, sklonite sa vatre i ostavite ga da se prohladi. Pomešajte kiselu vodu i ulje. Složite dve kore, jednu na drugu, pa gornju premažite mešavinom vode i ulja, nanesite prohlađeni kupus do polovine kore i urolajte, bez presavijanja bočnih ivica. Umotajte u oblik puža i položite na sredinu blago nauljene tepsije. Postupak filovanja kora ponavljajte sve dok ne utrošite materijal. Svaki novi "prut" pite nastavite uz završetak prethodno položene rolnice u tepsiji. Ovako složenu pitu premažite ostatkom mešavine vode i ulja i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta, odnosno dok pita ne dobije zlatnorumenu boju.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vitaminska salata

Potrebno je: glavica kupusa, 4 šargarepe, pola glavice zelene salate, svež peršun, so, ulje, sirće (ili limunov sok)

Operite i očistite povrće, kupus i šargarepu narendajte, a zelenu salatu i peršun sitno iseckajte. Potom u dubljoj posudi spojite sve povrće i začinite salatu po ukusu (so, sirće ili limunov sok i ulje). Možete dodati i šaku rendanog crvenog kupusa, da biste zašarenili tanjir, pa poslužite kao samostalan obrok ili uz bilo koju vrstu mesa.