Pirinač: Lagan, hranljiv i brzo se priprema
05. 07. 2019. u 09:11
Probajte okrepljujuću čorbu sa povrćem, tikvice zapačene u rerni, ukusnu svinjsku šniclu,vVitaminsku salatu, losos za svaku priliku
Okrepljujuća čorba sa povrćem
Potrebno je: 2 šargarepe, 1 glavica crnog luka, 1/2 kg mesa( pileće, svinjsko ili juneće), 1 l vode, 1 pileća kocka za supu, 1 šoljica pirinča, so i biber po potrebi, sveži list peršuna ili celera
Na malo ulja propržite seckanu šargarepu i crni luk. Kada luk postane staklast, dodajte meso seckano na kockice, so po potrebi i sve zajedno dinstajte još nekoliko minuta. Zatim nalijte vodu a kada prokuva stavite jednu pileću kocku za supu. Poklopite posudu, posle desetak minuta dodajte šoljicu pirinča i kuvajte sve zajedno dok pirinač ne omekša. Po potrebi nalijte po malo vode a na kraju dodajte malo bibera, sitno seckani sveži list peršuna ili celera.

Tikvice zapačene u rerni
Potrebno je: 6 - 8 tikvica, 2 glavice crnog luka, 1/2 kg mlevenog mesa, 3 čena belog luka, 1 jaje, 1 šoljica kuvanog pirinča, 150 g kačkavalja, kiselo mleko ili pavlaka
Za bešamel sol: 1,5 kašika brašna, malo ulja, 1/2 l mleka, so, biber i biljni začin
Propržite na ulju seckani crni luk i mleveno meso i začinite. Kad se prohladi, dodajte skuvani pirinač, beli luk i jaje i sve dobro sjedinite. Operite i oljušitite tikvice (ako su mlade može i sa korom) a zatim ih isecite na pola i izdubite sredinu. Blago posolite svaku tikvicu i napunite filom od mlevenog mesa. Napravite bešamel sos. Na malo ulja propržite brašno ali vodite računa da ne potamni, nalijte mleko, začinite po ukusu, kuvajte otprilike pet minuta i ostavite da se prohladi. Tikvice ređajte u vatrostalnu posudu, prelijte ih bešamel sosom a preko narendajte kačkavalj. Pecite u rerni na 180 stepeni, oko 30 minuta. Tikvice servirajte sa kiselim mlekom ili pavlakom.

Ukusna svinjska šnicla
Potrebno je: 1 ili 2 svinjske šnicle, nekoliko krompira za pomfrit, šoljica pirinča, so, biljni začin i biber po potrebi
Šnicle dobro začinite i ispecite na roštilju ili ispržite na ulju u tiganju. Posebno skuvajte pirinač i ispržite pomfrit. Meso servirajte zajedno sa pomfritom i pirinčem, uz seckani paradajz ili svežu salatu a možete staviti i nekoliko listova zelene salate, spanaća ili drugog povrća.

Vitaminska salata
Potrebno je: pirinač( količina po potrebi), 1 mala konzerva kukuruza šećerca, 1 veći krastavac, 2 - 3 paradajza, 1 glavica crvenog luka, maslinke, 1 konzerva tunjevine, so, biljni začin i biber po želji
Pirinač skuvajte i začinite po potrebi a zatim stavite u činiju. Preko dodajte seckani krastavac, paradajz, crveni luk, maslinke i oceđeni kukuruz. Sve dobro pomešajte, dodajte po želji maslinovo ulje ili majonez, a preko naseckajte svež peršun.

Losos za svaku priliku
Potrebno je: losos( količina po potrebi), pirinač, brokoli, crni luk, maslinovo ulje, so, biljni začin
Losos dobro začinite i ispržite na maslinovom ulju( ukoliko nemate može i obično ulje). Odvojeno skuvajte pirinač i brokoli i ostavite da se ohladi. U međuvremenu iseckani crni luk ispržite na ulju a onda losos servijarte u tanjir, s jedne strane stavite pirinač a sa druge brokoli. Preko lososa i povrće dodajte isprženi crni luk. Uz obrok služite salatu po izboru.

Piletina punjena pečurkama
Potrebno je: 4 pileća filea, 2 šoljice pirinča, 500 g seckanih šampinjona, 1 glavica crnog luka, 500 ml neutralne pavlake za kuvanje, 100 g parmezana, so i biber po potrebi, 2 kašike maslinovog ulja
Ispržite seckani crni luk na ulju nekoliko minuta, dodajte šampinjone, so, biber, promešajte i dinstajte još desetak minuta. Napunite pileći file šampinjonima, preklopite, poređajte u podmazani pleh i pecite u zagrejanoj rerni otprilike 30 minuta. Pomešajte pavlaku za kuvanje i parmezan, prelijte preko piletine i pecite još pet minuta. Jelo služite dok je toplo sa kuvanim pirinčem a preko piletine naseckajte svež peršun i dodajte malo šampinjona.

Pilav sa prženom jagnjetinom
Potrebno je: 500 g jagnjetine, pirinač( količina po potrebi), 2 šargarepe, 1 glavica crnog luka, nekoliko čena belog luka, šaka suvog grožđa, ulje, so, biber i biljni začin
Jagnjetinu iseckajte na kocke, začinite i ispržite na ulju zajedno sa belim i crnim lukom. Odvojeno skuvajte pirinač i šargarepu. Kada se ohladi, sjedinite sa mesom i dodajte suvo grožđe prethodno potopljeno u vodi kako bi omekšalo. Sve dobro pomešajte i po potrebi dodajte još začina.
Joca Kuvar
05.07.2019. 10:55
Sto se tice pirinca, nije bas tako jednostavno pripremati ga. Pirinac se pakuje sa velikom kolicinomm herbicida i zastite od raznih buba i glijivica, pa nije jednostavno ga pripremiti ako mislite da zastite one koji ga budu pojeli. Pririnac treba dobro oprati u hladnu vodu pod tusem a potom u tus-vrucu vodu. Potom ga staviti da se prokljuca - samo jedan ili dva kljuca, pa ponovo ga oprati. Sada je pirinac spreman za vasu upotrebu.
@Joca Kuvar - Naj zdraviji nacin pripreme pirinca jeste da ga najpre nakiselite sat dva. Onda ga dobro operete u nekoliko voda (ja ga perem u 7 voda da potpuno isperem skrob i pesticide), stavim u puno hladne vode i kad prokuva nakon par minuta ponovo ga dobro operem i ponovo dodam hladnu vodu stavim da se skuva do kraja. Tek kad je kuvan zacinim ili doradim po zelji.
@Joca Kuvar - @zena, благодраим на Васем савету, јер сте ми отворили очи како да одстраним хемикалије, које се користе за заштиту од разних болести којима се биљка пиринча изложена у природи.
Komentari (3)