Jednostavna jela sa sirom
22. 06. 2019. u 13:23
Probajte: zapečene paprike, fini osvežavajući namaz, kuglice u boji zlata, mafine carskog ukusa, sočne šampinjone, pikantne knedle, gibanicu bez premca
Depositphotos
ZAPEČENE PAPRIKE
Potrebno je: 500 g mekanog kravljeg sira, 100 g gorgonzole, 4 mesnate crvene paprike, jaje, kašika univerzalnog začina, 2 kašike ulja, so
Cele paprike prokuvajte oko 5 minuta u blago posoljenoj vodi i odmah ohladite vodom. Presecite ih po dužini i očistite od semenki i žilica. Mikserom dobro sjedinite sir sa jajetom, gorgonzolom iseckanom na sitne kocke i univerzalnim začinom. Rasporedite sir u polovine paprika i stavite u nauljenu vatrostalnu posudu. Pecite u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Služite kao hladnu zakusku ili uz meso sa roštilja.
FINI OSVEŽAVAJUĆI NAMAZ
Potrebno je: 400 g mladog sira, 200 ml kisele pavlake, kašičica soli, 1/4 kašičice mlevenog bibera, 30 g rena, 70 g mladog luka, kuvano jaje
Ocedite dobro sir i penasto umutite, dodajte pavlaku, ren, so i biber, pa sve dobro sjedinite. Mladi luk sitno iseckajte i umešajte u smesu. Tvrdo kuvano jaje isecite na kockice i pospite po namazu. Mažite na hleb, po mogućstvu sa semenkama, jer je ukusnije.

KUGLICE U BOJI ZLATA
Potrebno je: 250 g sira edamera, jaje, 30 g oštrog brašna, crni mleveni biber, kašičica univerzalnog začina, ulje za prženje
Za paniranje: jaje, 50 g brašna, 50 g prezli
Sir narendajte krupnije, pa dodajte izmešano jaje sa univerzalnim začinom i biberom. Pospite brašnom i sve dobro sjedinite. Od dobijene mase oblikujte kuglice, uvaljajte ih u brašno, pa u jaje i prezle, a potom pržite na većoj količini zagrejanog ulja. Služite tople s hladnim sosom od jogurta, pavlake ili majoneza.
Savet: Ukoliko želite da kuglice budu ukusnije možete da pomešate različite vrste sireva.

MAFINI CARSKOG UKUSA
Potrebno je za testo: 250 g oštrog brašna, 125 g putera, 2 kašičice univerzalnog začina, 2 kašičice kisele pavlake, jaje
Za fil: 400 g gaude, ementala ili pekorina, 2 kašičice univerzalnog začina, 2 jajeta, 100 ml slatke pavlake, 1/2 kašičice mlevenog muskatnog oraščića, 1/2 kašičice mlevenog belog bibera
Brašnu dodajte puter isečen na listiće, jaje, univerzalni začin i pavlaku, pa umesite testo. Ostavite ga da odstoji na hladnom mestu oko sat vremena, a potom ga razvaljajte na debljinu 3-4 mm. Čašom ili okruglim kalupom vadite krugove, a zatim obložite kalupe za pečenje. Pecite testo u kalupima oko 10-ak minuta na 220 stepeni. U međuvremenu pripremite fil. Izrendajte sir, dodajte univerzalni začin, biber, muskatni oraščić, razmućena jaja i pavlaku, pa sve dobro promešajte. Napunite tom smesom polupečene mafine i nastavite sa pečenjem još oko 20 minuta na 180 stepeni. Tople mafine izvadite iz kalupa i služite kao malo jelo ili predjelo sa zelenom salatom.
Savet: Za što ukusnije mafine pomešajte bar 2 vrste sira.

SOČNI ŠAMPINjONI
Potrebno je: kg šampinjona, 100 g slanine pančete, 120 g crnog luka, kašičica univerzalnog začina, beli luk u prahu, kašičica slatke aleve paprike, kašika pšeničnog oštrog brašna, 200 ml slatke pavlake za kuvanje, 2 kašike seckanog peršuna, 100 g rendanog parmezana, kašika putera
Operite šampinjone i iseckajte ih na listiće. Pančetu isecite na kockice i kratko propržite, potom dodajte sitno seckani crni luk, pa zajedno kratko prodinstajte. Dodajte univerzalni začin i beli luk u prahu i nastavite još malo da dinstate. Potom dodajte i šampinjone i dinstajte oko 5 minuta, dok deo tečnosti ne ispari. Pospite paprikom i brašnom, pa promešajte. Dolijte pavlaku i kratko prokuvajte. Umešajte peršun i pola parmezana. U vatrostalnu posudu kao podlogu stavite kuvanu palentu, a preko nje pripremljenu smesu sa šampinjonima. Na kraju smesu pospite ostatkom parmezana i prekrijte tankim listićima putera. Pecite na 200 stepeni oko 15 minuta, a zatim služite toplo uz pire krompir.

PIKANTNE KNEDLE
Potrebno je: 250 ml vode, 125 g putera, 125 g brašna, 3 jajeta, 100 g rendanog parmezana, biber, so, šećer, bosiljak, peršun
Za pikantni sos: 300 g pelata, 3 čena belog luka, čili papričica, ulje
Vodu u koju ste dodali puter, pola kašičice soli i pola kašičice šećera i malo sveže samlevenog bibera, zagrevajte do ključanja. Kada proključa istresite brašno. Mešajte ga varjačom da se ne stvore grudvice. Nastavite tako sve dok se brašno ne pretvori u loptu koja se odvaja od zidova lonca. Sklonite sa šporeta i prebacite u činiju. Ostavite nekoliko minuta da se ohladi. Dodajte jedno po jedno jaje i uporno mešajte dok ih smesa ne upije. Sveži bosiljak i peršun sitno iseckajte i dodajte smesi zajedno sa parmezanom. Potom testo ostavite da se potpuno ohladi. U veći lonac stavite slanu vodu da proključa. Vlažnim rukama od testa pravite knedle i lagano ih spuštajte u kipuću vodu. Kuvajte na umerenoj vatri 15 minuta. Na malo ulja propržite beli luk u komadu i čili papričicu. Luk izvadite, a dodajte pelat i posolite. Kuvajte na uobičajan način, kraće ako volite tečnije, a duže ako volite gušće. Rešetkastom kašikom vadite knedle i slažite ih u zagrejanu činiju. Sipajte preko sos i, ako želite, ukrasite bosiljkom.

GIBANICA BEZ PREMCA
Potrebno je: 350 g mekane fete, 300 g mladog kravljeg sira, 200 g kajmaka, 250 ml kiselog mleka, 4 jajeta, 100 ml kisele vode, 500 g debljih kora, 100 ml tople vode, kašika ulja
Fetu, kravlji sir, kajmak, kiselo mlieko, žumanca i kiselu vodu dobro izmešajte. Belanca ulupajte u čvrst sneg, pa lagano umešajte u pripremljenu smesu od sireva. U namazanu tepsiju prvu koru stavite da visi preko spoljnih strana, a ostale gužvajte. Preko stavljajte nadev - red kora red nadeva, vodeći računa da nadev bude poslednji. Potom prekrijte poslednjom korom i gibanicu ušuškajte, a zatim ostavite da odstoji oko 30 minuta da se ukusi dobro prožmu. Pecite u rerni na 180 stepeni, nakon 20 minuta prelijte vodom pomešanom s uljem, pa nastavite sa pečenjem još 20 minuta. Služite uz jogurt ili kiselu pavlaku.
