Suvo grožđe za čarobniji ukus

21. 06. 2019. u 11:14

Probajte: ukusne mafine, pitu sa jabukama i cimetom, bombice od mlevenog keksa, rumene pužiće, domaći biskvit

Суво грожђе за чаробнији укус

Depositphotos

UKUSNI MAFINI

Potrebno je: 4 jajeta, 2 čaše šećera, 1 čaša jogurta, 1/2 čaše ulja, 3 čaše brašna, 2 vanilin šećera, 1 prašak za pecivo, oko 100 g suvog grožđa


Umutite jaja, šećer i vanilin šećer, dodajte jogurt, ulje i lagano mutite mikserom. Stavite zatim brašno, prašak za pecivo, suvo grožđe i sve pomešajte kašikom. Smesu stavite u kalupe za mafine i pecite na 180 stepeni otprilike 25 minuta.


PITA SA JABUKAMA I CIMETOM


Potrebno je: 500 g kora za pitu (jedno pakovanje), 7-8 jabuka, 200-300 g šećera, 2 vanilin šećera, 100 g suvog grožđa, 1/2 kašičice cimeta


U činiju stavite izrendane jabuke, dodajte šećer, vanilin šećer, cimet i suvo grožđe koje je prethodno potopljeno u mlakoj vodi i sve dobro pomešajte. Preko svake treće kore stavite fil od jabuka, uvijte ih i poređajte u podmazani pleh, dok ne potrošite kore i ostale sastojke, a zatim pecite pitu na 220 stepeni. Kada se ohladi, pospite preko malo šećera u prahu.


BOMBICE OD MLEVENOG KEKSA


Potrebno je: 300 g mlevenog keksa, 100 mlevenih oraha, 50-100 g suvog grožđa, 250 g margarina ili putera, 100 g šećera u prahu, sok ili mleko po potrebi, oko 100 g kokosovog brašna

U veću posudu stavite keks, orahe i suvo grožđe. Dodajte margarin umućen sa šećerom u prahu i sve sjedinite, a zatim sipajte sok ili mleko po potrebi i dobro pomešajte. Rukom oblikujte kuglice, svaku uvaljajte u kokosovo brašno ili mlevene orahe i stavite u frižider da se stegnu.


RUMENI PUŽIĆI

Potrebno je: 1 svež kvasac (40 g), 1 šolja mleka (250 ml), 1 šolja vode, 1/2 šolje ulja, 5 šolja brašna, 3 kašike šećera (po želji i više), 2 vanilin šećera, 100 g suvog grožđa, oko 100 g maslaca za premazivanje


U mlako mleko stavite malo šećera i kvasac. Kad nadođe, zamesite testo sa brašnom, vodom, uljem i preostalim šećerom i ostavite na toplom oko 50 minuta. Zatim premesite testo i podelite ga na dva dela. Svaki deo rastanjite u pravougaonik, debljine pola prsta, premažite rastopljenim maslacem i stavite preko vanilin šećer i suvo grožđe. Zarolajte testo i isecite ga tako da bude debljine dva centimetra. Pužiće poređajte u pleh obložen papirom za pečenje i svaki još malo premažite rastopljenim maslacem. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, otprilike 30 minuta, dok pužići ne porumene.


DOMAĆI BISKVIT

Potrebno je: 3 jajeta, 4 kašike šećera, 1 čaša jogurta, 1 šoljica ulja, 5-6 kašika brašna,1 prašak za pecivo, 1 šoljica suvog grožđa, šećer u prahu po potrebi


Umutite jaja sa šećerom, dodajte jogurt, ulje, brašno, prašak za pecivo i sve pomešajte da se dobro sjedini. Zatim dodajte suvo grožđe (koje ste prethodno potopili u toplu vodu), smesu za kolač stavite u dublji pleh i pecite na 200 stepeni, otprilike 25-30 minuta. Pečeni kolač izvadite na tacnu ili poslužavnik i ostavite da se ohladi, a zatim pospite preko šećer u prahu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije