ČOKOLADNI SAN U BELOM


Potrebno je za podlogu:

- 200 g badema

- 150 g šećera

- 3 jajeta

- sitno narendana kora pomorandže

- kašika kakaa

Za krem:

- 200 g bele čokolade

- 3 žumanca

- 400 ml slatke pavlake

Za ukrašavanje:

- 100 g borovnica

- 50 do 100 g bele rendane čokolade

U penasto umućena jaja sa šećerom dodajte samlevene bademe (ali ne mnogo sitno), kakao i rendanu koru pomorandže. Špatulom sve lagano sjedinite i sipajte u pleh obložen pek-papirom. Smesu poravnajte i stavite da se peče na 180 stepeni, 25 minuta. Rastopite belu čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. U šerpicu stavite žumanca i 100 ml slatke pavlake od spremljene količine. Sjedinite ih i kuvajte na laganoj vatri stalno mešajući, dok krem ne počne da se zgušnjava. Sklonite sa šporeta da se malo prohladi, pa dodajte istopljenu čokoladu. Sve dobro sjedinite i ostavite da se potpuno ohladi. Od preostalih 300 ml slatke pavlake umutite šlag u finu kremu, pa ga sjedinite sa ohlađenim čokoladnim kremom. Mešajte lagano špatulom dok ne dobijete finu penastu, srednje gustu kremu. Pečenu ohlađenu podlogu stavite na tacnu, sipajte preko kremu i poravnajte. Tortu stavite u frižider da se krema dobro stegne, a pred posluživanje pospite rendanu belu čokoladu i poslažite borovnice. Torta može i da se zamrzne i služi kao sladolet torta. Ako se za to odlučite, tortu pre služenja izvadite iz zamrzivača i stavite pola sata da odstoji u frižideru.

PRIMAMLjIVE PALAČINKE


Potrebno je za testo:

- 400 g brašna

- 4 žumanca

- po 200 ml mleka i tečnog jogurta

- 250 ml kisele vode

- kašičica praška za pecivo

- 3 kašike kristal šećera i prstohvat soli

Ostalo:

- 4 belanca

- borovnice po želji


Mikserom umutite belanca u čvrst sneg i ostavite po strani. Ostale sastojke za testo pomešajte i štapnim mikserom napravite glatku smesu. Ako je previše retka dodajte još malo brašna. Na kraju pažljivo umešajte sneg od belanaca. Pecite palačinke na tihoj vatri u blago pomašćenom tiganju. Možete ih peći i sa borovnicama, tako što ćete na gornju stranu dok se peče donja, bez reda, nabacati voće a onda okrenuti i nastaviti sa pečenjem. Dobijene palačinke biće zanimljivo prošarane. Ako ih pečete na uobičajeni način, slažite jednu preko druge kao tortu, mažite svaku ponaosob nadevom po izboru (med, džem, gust sirup...) i obavezno stavite po nekoliko plodova borovnica. Poslednju koru možete da ukrasite i šlagom.

TORTA NA TOSKANSKI NAČIN

Potrebno je:

- 4 jajeta

- 250 g šećera

- 180 g putera

- 110 ml ulja

- 150 ml mleka

- kesica vanilin šećera

- 400 g brašna

- 1,5 kašičica praška za pecivo

- prstohvat soli

- korice od po 2 limuna i pomorandži

- 600 g bobica borovnice

Umutite dobro jaja sa šećerom, dodajte ulje, puter omekšao na sobnoj temperaturi, mleko i vanilin šećer, pa sve lepo sjedinite. Pomešajte brašno, so i prašak za pecivo i dodajte tečnoj smesi. Na kraju dodajte sitno izdrobljene korice limuna i pomorandže, promešajte i ostavite da odstoji 10 minuta. U testo ubacite 200 g borovnica i sipajte u pleh za pečenje obložen pek-papirom. Pecite u rerni na 180 stepeni 15 minuta, potom tortu izvadite pa ravnomerno po površini rasporedite preostale borovnice, vratite u rernu i pecite još oko pola sata, dok torta lepo porumeni i zamiriše. Pečenu je ostavite da se malo prohladi u kalupu, a zatim izvadite na rešetku i ostavite da se dobro ohladi. Ako želite, pospite je šećerom u prhu. Za ovu tortu možete da koristite i drugo voće, a posebno je ukusna sa zrnima grožđa.

BOGATA VOĆNA ŠTRUDLA


Potrebno je za testo:

- 350 g brašna

- prstohvat soli

- 3 kašike ulja

- 100-150 ml mlake vode

- malo ulja za premazivanje

Za nadev:

- 200 g borovnica

- 100 g jagoda

- 150 g malina

- 75 g suvih brusnica

- sok i korica pomorandže

- korica limuna

- kašika likera od pomorandže

- 50 g šećera u prahu

- kesica vanilin šećer

- nekoliko kapi arome vanile

- kašika skrobnog brašna

- 4 kašike kokosovog brašna

Još:

- malo otopljenog putera

- 3-4 kašike prezli

- malo ulja

Suve brusnice potopite u mešavinu sveže isceđenog pomorandžinog soka i likera od pomorandže. Ostalo voće operite, jagode prepolovite, a zatim posipajte vanilin šećerom i polovinom šećera u prahu. Sve promešajte, a kada voće pusti sok, prebacite u lonac i stavite na laganu vatru. Voću dodajte ostatak šećera u prahu, izdrobljenu koricu limuna i pomorandže, aromu vanile, oceđene brusnice i 2 kašike soka u kojem su bile brusnice. Kuvajte na laganoj vatri uz stalno mešanje dok ne proključa. Skrobno brašno pomešajte sa malo soka u kojem su stajale brusnice pa ga dodajte voću. Uz stalno mešanje kuvajte još nekoliko minuta. Kad se zgusne sklonite sa šporeta i ostavite da se malo ohladi. U nadev potom umešajte kokos i pustite da se ohladi do kraja. Potom pripremite testo. U posudu sipajte brašno, so i ulje, pa dodajte mlaku vodu. Počnite sa 100 ml vode, a po potrebi dodajte još, sve dok ne dobijete mekano glatko testo koje se ne lepi. Oblikujte ga u kuglu, lagano premažite sa malo ulja, vratite u posudu, prekrijte čistom krpom i ostavite da se odmara oko 30 minuta. Nakon toga testo prepolovite na dva jednaka dela. Na pobrašnjenom stolnjaku oklagijom malo stanjite testo, pa ga pažljivo rukama tanko razvucite, od sredine ka krajevima, u svim smerovima, sve dok testo ne bude gotovo providno. Koru poprskajte otopljenim ali prohlađenim puterom, na strani sa koje se savija štrudla posipajte malo prezli, pa preko njih rasporedite polovinu nadeva (nadev ne premazujete po celoj kori). Pomoću stolnjaka zarolajte testo u štrudlu i pažljivo je prebacite na namašćen pleh. Isto uradite sa drugom polovinom testa i nadeva. Štrudle pre pečenja premažite sa malo ulja i pecite na 200 stepeni 30-35 minuta. Pečenu je ostavite da se malo ohladi, pa je pospite šećerom u prahu i služite.

ČIZKEJK U NIJANSAMA


Potrebno je:

- 200-250 g keksa za mlevenje

- 100 g putera

- 1,5 šolja borovnica

- 300 g krem-sira

- 2 grčka jogurta od po 150 g

- 500 ml slatke pavlake

- 7 kašika šećera u prahu

- 2 kašike želatina

- sok limete ili limuna

Keks sameljite i pomešajte sa omekšalim ili otopljenim puterom, pa ga sipajte i pritisnite na dno kalupa, a potom stavite u frižider. Želatin podelite u 2 šoljice, u svaku dodajte po 2 kašike hladne vode, razmutite i ostavite sa strane. Borovnice i 3 kašike šećera zagrejte 2-3 minuta vodeći računa da se borovnice ne raspadnu. Krem-sir, jogurt i 400 ml slatke pavlake pomešajte sa 4 kašike šećera i sokom limete. Ostatak pavlake zagrejte do ključanja. Nabubreli želatin iz jedne šoljice stavite u borovnice i mešajte dok se ne otopi. Želatin iz druge šoljice stavite u zagrejanu slatku pavlaku i mešajte, a kad se otopi pomešajte sa smesom od sira. Zatim smesu od sira podelite u 3 činije. U jednu dodajte sve borovnice i otprilike pola njihovog soka. U drugu dodajte drugu polovinu soka, a treća neka ostane bela. Kreme na podlogu od keksa slažite od najtamnije do najsvetlije. Gotov kolač stavite 5 minuta u zamrzivač da se dobro stegne, a posle u frižider. Po želji poslednji sloj možete da premažete i običnim šlagom.