KREMPITA KAO NEKAD

Potrebno je: 2 jajeta, 8 žumanaca, 10 kašika šećera, 10 kašika ulja, 10 kašika brašna, prašak za pecivo

Za fil: 8 belanaca, 16 kašika šećera, 4 pudinga od vanile, 200 g šećera, 1 l vode, kesica šećera u prahu, vanilin šećer

Umutite jedno jaje sa četiri žumanca i pet kašika šećera, pa dodajte ulje, brašno, prašak za pecivo. Smesu pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta. Napravite još jednu takvu koru. Umutite belanca, postepeno dodajući šećer. U šerpu sipajte osam dl vode, dodajte 200 grama šećera i kuvajte dok ne proključa. Pomešajte prašak za puding sa preostalom vodom, sipajte u ključalu vodu i ostavite da se kuva dok se ne zgusne, pa kada sklonite sa vatre dodajte umućeni sneg i promešajte. Ostavite da se prohladi. U pleh poređajte koru, pa fil i onda drugu koru. Kada se krempita ohladi u frižideru, pospite je šećerom u prahu i vanilin šećerom.

DOMAĆE VANILICE

Potrebno je: 200 g margarina, jaje, limun, 200 g šećera, 350 g brašna, 3 kesice vanilin šećera, pekmez po potrebi


Dobro umutite margarin sa jajima, pa dodajte šećer i izrendanu koru limuna i nastavite da mutite. Dodajte brašno, zatim rukom umesite testo, formirajte jufkice i ostavite ih u frižideru pola sata. Oklagijom rastanjite koru, pa modlom vadite željene oblike, između dve stavljajte pekmez. Ređajte ih u pleh i pecite na 200 stepeni do deset minuta. Možete ih po želji premazati pekmezom. Uvaljajte ih u vanilin šećer.

ZANOSNE ŠNENOKLE

Potrebno je: 1 l mleka, 6 jaja, 6 kašika šećera, 5 kesica vanilin šećera, kašika, brašna

Stavite mleko da se kuva. Za to vreme umutite sneg od belanaca, pa kada mleko prokuva, smanjite jačinu ringle na najmanje i kašikom ubacite knedle od belanaca. Čim počnu da rastu, okrenite ih nakratko na drugu stranu i vadite rešetkastom kašikom. U preostalo mleko dodajte umućena žumanca sa šećerom, četiri vanilin šećera i brašno, pa mešajte dok se fil ne skuva. Prelijte žuti fil preko belog. Pospite još jednim vanilin šećerom i ukrasite voćem po želji.

ČAROBNE PRINCES KROFNE

Potrebno je za testo: 6 jaja, 20 g maslaca, 18 kašika brašna, prašak za pecivo

Za fil: 1/2 l mleka, 4 kašike šećera, jaje, 8 kašika brašna, vanilin šećer, 15 g maslaca

Stavite maslac na šporet da se sa čašom vode rastopi, pa dodajte brašno i mešajte. Kada se malo ohladi, dodajte jaja i dobro promešajte. U smesu sipajte prašak za pecivo, pa pravite kružne krofne, koje ćete peći na 180 stepeni 30 minuta. Izmutite šećer i jaje, dodajte brašno i vanilin šećer, pa sve ukuvajte u pola litre mleka. Kada se fil ohladi, umešajte u njega maslac i sipajte ga između dve krofnice.