LOVAČKE ŠNICLE

Potrebno je: 600 g junećih šnicli, 2 glavice belog luka, glavica crnog luka, 500 g svežeg paradajza, 2 dl belog vina, 2-3 kašike brašna, so, biber, univerzalni suvi začin, mirođija, šaka iseckanog peršuna, ljuta papričica

Ovlaš izlupajte šnicle, posolite ih, uvaljajte u začine, zatim u brašno, pa kratko propržite na vrelom ulju sa svake strane po 1-2 minuta. Poređajte ih u tepsiju ili vatrostalnu posudu. Na ulju u kom su se pržile propržiti seckani beli luk, crni luk, seckanu papričicu, dodajte kašiku brašna, nalijte paradajzom i vinom, pa ostavite da se krčka 15 minuta. Za to vreme ugrejte rernu na 200 stepeni. Paradajz oljuštite, iseckajte, dodajte na luk, pa sve još malo posolite i ubacite mirođiju. Sos (treba da bude ređi) prelijte preko šnicli i dolijte toplu vodu da šnicle ogreznu. Pecite u rerni oko pola sata. Kad se sos zgusne, pospite peršunom.

ĆURETINA PUNjENA SPANAĆEM

Potrebno je: 1,5 kg ćurećih prsa, 150 g ćureće šunke, 150 g gaude, senf, 3 dl suvog belog vina

Za fil: 700 g spanaća, 2 jajeta, parmezan, 500-600 g mrvljenog sira, malo mleka ili pavlake, so, biber, maslinovo ulje

Spanać operite, blanširajte, ocedite, iseckajte, pa u tiganju nekoliko minuta dinstajte, uz dodatak maslinovog ulja. U činiji umutite jaja, dodajte biber, so, parmezan, mrvljeni sir i dinstani spanać, pa promešajte. U tiganj ulijte nekoliko kapi ulja, uspite smesu sa spanaćem. Kad se stvori korica, okrenite je. Ćuretinu začinite, namažite senfom i na nju stavite spanać, sir, ćureću šunku i uvijte u rolat. Koncem pričvrstite zarolano meso, umočite ga u vino i oštro brašno i po želji stavite omiljene začine. Zapecite ga dok ne uhvati koricu, a potom polijte maslinovim uljem i vinom i stavite u rernu. Pecite oko sat premena na 200 stepeni, a povremeno ga podlivajte sokom od pečenja. Kad je rolat gotov, sačekajte 15 minuta da se ohladi, pa tek onda secite.