Rukola sa tunjevinom

Potrebno je: manji praziluk, malo narendanog đumbira, konzerva tune, 2 šake rukole, šaka seckanih zelenih maslina, malo seckanog peršuna, biber, so

Propržite praziluk i đumbir na malo maslinovog ulja. Za to vreme u činiji pomešajte rukolu, tunu u sopstvenom sosu, limun, seckane zelene masline, peršun i biber. Dodajte dinstani praziluk sa đumbirom i malo maslinovog ulja. Sve pomešajte i služite.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Testenine u vatrometu boja

Potrebno je: 400 g testenina po želji, 200 g feta sira, 1/2 glavice zelene salate, 4 paradajza, 1/2 krastavca isečenog po dužini, 12 maslina bez koštica, cvetići brokolija, 2 kašike naseckanog svežeg bilja (origano, peršun, nana, bosiljak). Za preliv: maslinovo ulje, 2 kašičice limunovog soka, čen belog luka, šećer, so, biber

Skuvajte testeninu, a u električnom secku umutite ulje, limunov sok, beli luk, šećer, so i biber. Naseckajte povrće, dodajte preliv, pa sve izmešajte sa testeninom. Preko salate pospite masline i naseckano bilje.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Cezar na jednostavan način

Potrebno je: 4 kašike majoneza, malo limunovog soka, kašika senfa, 3 sardine, malo maslinovog ulja, 2 čena belog luka, so, biber, 2-3 kašike gustog jogurta, krutoni ili dvopek

Oljuštite beli luk i istrljajte njime celu činiju dok ne počne da se raspada. Preostale krupnije delove posle trljanja izbacite. Sipajte preko malo ulja, a potom stavite i viljuškom izgnječite što sitnije sardine, dodajte majonez, senf i sok limuna, vrlo malo soli i bibera, pa sve dobro umutite. Gustu masu koju ste dobili malo razblažite maslinovim uljem i po želji dodajte krutone i preliv od jogurta. Vodite računa da ne bude previše retko jer dresing u ovako spremljenoj salati treba da bude gust.