Zeleno osveženje
09. 05. 2019. u 11:45
Ukoliko nemate ideju koju ukusnu poslasticu biste spremili, evo nekoliko predloga
Depositphotos
KOLAČ DEKORISAN VIŠNjAMA
Potrebno je za testo:
- 250 g brašna
- 150 g hladnog putera
- 80 g šećera u prahu
- jaje
Za nadev:
- 3 jajeta
- 200 g šećera u prahu
- 125 g brašna
- kašika praška za pecivo
- 50 g kokosovog brašna
- 125 g putera
- 4-5 kivija
- oceđene smrznute višnje
- prezle
Zamesite testo od navedenih sastojaka. Masnije je, ali nemojte mu dodavati brašno da se prilikom oblikovanja ne bi raspadalo. Umotajte ga u plastičnu foliju i stavite u frižider da odstoji dok pripremite nadev. Penasto umutite jaja i šećer, dodajte brašno i prašak za pecivo, pa sve dobro izmešajte. Na kraju dodajte rastopljeni puter i kokosovo brašno (malo ostavite za posipanje kolača). Očistite kivi i isecite ga na kolutove. Izvadite testo iz frižidera, razvaljajte ga, pa stavite u okrugli pleh za pečenje, koji ste prethodno namazali puterom i posuli prezlama. Vrhovima prstiju pritisnite testo po dnu i bočnim stranama pleha. Sipajte pola nadeva, poređajte pola iseckanog kivija i višnje. Preko njih ravnomerno rasporedite ostatak nadeva, složite preostale kivije i višnje. Na kraju kolač premažite razmućenim jajetom i pospite prezlama i kokosom, stavite u rernu na 200 stepeni i pecite 30-40 minuta. Pečeni kolač pre sečenja ostavite da se malo hladi u kalupu.
LAGANI VOĆNI ROLAT
Potrebno je za koru:
- 6 jaja
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- kesica vanilin šećera
- 1/2 kesice praška za pecivo
Za Fil:
- 500 ml mleka
- 5 kašika šećera
- 3 kašike pudinga od vanile
- kašika brašna
- 150 g putera
- kesica vanilin šećera
- banana
- 2 kivija
Za ukrašavanje:
- štangla čokolade za kuvanje
- 100 g šlaga (može a ne mora)

Umutite jaja, prvo belanca sa šećerom, pa dodajte žumanca. Potom dodajte brašno i prašak za pecivo, pa lagano sve promešajte. Smesu sipajte u kalup i pecite na 200 stepeni oko 10 minuta. Pečenu koru stavite na vlažnu krpu i urolajte zajedno sa krpom. Za pripremu fila u šerpu sipajte 350 ml mleka da provri. Ostatak mleka umutite sa pudingom, brašnom, kristal i vanilin šećerom. U provrelo mleko sipajte smesu sa pudingom i mutite dok se ne zgusne. Kada se malo ohladi dodajte puter ili margarin. Na kolutiće isecite bananu, a na trougliće kivi, i pomešajte sa smesom. Odmotajte koru i preko nje sipajte fil, pa ponovo urolajte. Po želji možete da ostavite malo fila i time premažete rolat, a možete i da staviti šlag i ukrasite rendanom čokoladom. Rolat prvo dobro ohladite, pa secite.
RASKOŠNA JOGURT TORTA
Potrebno je:
- 200 g mlevenog keksa
- 70 g putera ili margarina
- 4 kivija
- 2 banane
- 500 ml jogurta
- 70 grama šećera
- kašika soka od limuna
- 4 kašičice želatina
- 1/2 šoljice ključale vode
Za ukrašavanje:
- 2 kivija
- 40 g listića badema

Mlevenom keksu dodajte omekšali puter, pa zajedno umešajte u ujednačenu masu. Masu potom sipajte i poravnajte na pek-papiru u kalupu za tortu i stavite u frižider da odstoji najmanje 30 minuta. Za to vreme sipajte u želatin ključalu vodu i ostavite 25-30 minuta da nabubri. Oljušteni kivi isećite na kockice, pa ga pomešajte sa sokom od limuna i šećerom. Zagrejte sve na srednjoj temperaturi 2-3 minuta, a nakon toga u masu sipajte želatin i jogurt, pa dobro promešajte. Na tortu stavite iseckane banane, prelijte jogurt smesom i stavite u zamrzivač da se zamrzne ili držite preko noći u frižideru. Nakon toga iz kalupa izvadite tortu, uklonite papir za pečenje. Ukrasite je kriškama kivija i lagano nanesite listiće badema. Možete da je dekorišete i sa pomorandžom.
NEOBIČNI DESERT ŽELE
Potrebno je:
- 4 kivija
- 2 pomorandže
- limun
- 250 g slatke pavlake
- 100 g šećera u prahu
- kesica vanilin šećera
- 4 belanca
- kesica želatina u prahu
- kivi za ukrašavanje

Oljuštite kivi i limun, pa ih isecite na kockice, a pomorandže rukama odvojte na kriške. Umutite čvrst sneg od belanaca sa šećerom u prahu, a zatim umešajte želatin, prethodno otopljen sa 5 kašika vode. Dodajte šlag od slatke pavlake i voće, sve promešajte, pa sipajte u plastični kalup. Ostavite da odstoji u frižideru 4 sata. Žele desert potom pažljivo izvadite iz kalupa, stavite na tacnu, ukrasite kriškama kivija i servirajte.
AROMATIČNI MAFINI
Potrebno je:
- 4 kivija
- 200 g fino mlevenog zobenog brašna
- 80 g smeđeg šećera
- po prstohvat sode bikarbone i soli
- 1/2 kesice praška za pecivo
- kesica vanilin šećera
- jaje
- 1/2 kašičice cimeta
- 130 ml mleka
- 30 ml ulja
- 50 g suvog grožđa
- 50 g hrskavih pahuljica

Potopite suvo grožđe u malo mleka, a kivi oljuštite i isecite na kockice. U posudi izmešajte brašno, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, vanilin šećer, so i cimet, a zatim umešajte prethodno umućeno jaje sa uljem i mlekom. Mikserom umutite testo, dodajte kivi i suvo grožđe, promešajte varjačom, sipajte u nauljene kalupčiće za mafine i pecite u rerni zagrejanoj na 190 stepeni oko 20 minuta. Mafine ukrasite hrskavim zobenim ili pirinčanim pahuljicama, možete i tečnom čokoladom, a potom ih servirajte.
Komentari (1)