KOLAČ DEKORISAN VIŠNjAMA


Potrebno je za testo:

- 250 g brašna

- 150 g hladnog putera

- 80 g šećera u prahu

- jaje

Za nadev:

- 3 jajeta

- 200 g šećera u prahu

- 125 g brašna

- kašika praška za pecivo

- 50 g kokosovog brašna

- 125 g putera

- 4-5 kivija

- oceđene smrznute višnje

- prezle

Zamesite testo od navedenih sastojaka. Masnije je, ali nemojte mu dodavati brašno da se prilikom oblikovanja ne bi raspadalo. Umotajte ga u plastičnu foliju i stavite u frižider da odstoji dok pripremite nadev. Penasto umutite jaja i šećer, dodajte brašno i prašak za pecivo, pa sve dobro izmešajte. Na kraju dodajte rastopljeni puter i kokosovo brašno (malo ostavite za posipanje kolača). Očistite kivi i isecite ga na kolutove. Izvadite testo iz frižidera, razvaljajte ga, pa stavite u okrugli pleh za pečenje, koji ste prethodno namazali puterom i posuli prezlama. Vrhovima prstiju pritisnite testo po dnu i bočnim stranama pleha. Sipajte pola nadeva, poređajte pola iseckanog kivija i višnje. Preko njih ravnomerno rasporedite ostatak nadeva, složite preostale kivije i višnje. Na kraju kolač premažite razmućenim jajetom i pospite prezlama i kokosom, stavite u rernu na 200 stepeni i pecite 30-40 minuta. Pečeni kolač pre sečenja ostavite da se malo hladi u kalupu.


LAGANI VOĆNI ROLAT


Potrebno je za koru:

- 6 jaja

- 5 kašika šećera

- 5 kašika brašna

- kesica vanilin šećera

- 1/2 kesice praška za pecivo

Za Fil:

- 500 ml mleka

- 5 kašika šećera

- 3 kašike pudinga od vanile

- kašika brašna

- 150 g putera

- kesica vanilin šećera

- banana

- 2 kivija

Za ukrašavanje:

- štangla čokolade za kuvanje

- 100 g šlaga (može a ne mora)

Umutite jaja, prvo belanca sa šećerom, pa dodajte žumanca. Potom dodajte brašno i prašak za pecivo, pa lagano sve promešajte. Smesu sipajte u kalup i pecite na 200 stepeni oko 10 minuta. Pečenu koru stavite na vlažnu krpu i urolajte zajedno sa krpom. Za pripremu fila u šerpu sipajte 350 ml mleka da provri. Ostatak mleka umutite sa pudingom, brašnom, kristal i vanilin šećerom. U provrelo mleko sipajte smesu sa pudingom i mutite dok se ne zgusne. Kada se malo ohladi dodajte puter ili margarin. Na kolutiće isecite bananu, a na trougliće kivi, i pomešajte sa smesom. Odmotajte koru i preko nje sipajte fil, pa ponovo urolajte. Po želji možete da ostavite malo fila i time premažete rolat, a možete i da staviti šlag i ukrasite rendanom čokoladom. Rolat prvo dobro ohladite, pa secite.


RASKOŠNA JOGURT TORTA


Potrebno je:

- 200 g mlevenog keksa

- 70 g putera ili margarina

- 4 kivija

- 2 banane

- 500 ml jogurta

- 70 grama šećera

- kašika soka od limuna

- 4 kašičice želatina

- 1/2 šoljice ključale vode

Za ukrašavanje:

- 2 kivija

- 40 g listića badema

Mlevenom keksu dodajte omekšali puter, pa zajedno umešajte u ujednačenu masu. Masu potom sipajte i poravnajte na pek-papiru u kalupu za tortu i stavite u frižider da odstoji najmanje 30 minuta. Za to vreme sipajte u želatin ključalu vodu i ostavite 25-30 minuta da nabubri. Oljušteni kivi isećite na kockice, pa ga pomešajte sa sokom od limuna i šećerom. Zagrejte sve na srednjoj temperaturi 2-3 minuta, a nakon toga u masu sipajte želatin i jogurt, pa dobro promešajte. Na tortu stavite iseckane banane, prelijte jogurt smesom i stavite u zamrzivač da se zamrzne ili držite preko noći u frižideru. Nakon toga iz kalupa izvadite tortu, uklonite papir za pečenje. Ukrasite je kriškama kivija i lagano nanesite listiće badema. Možete da je dekorišete i sa pomorandžom.


NEOBIČNI DESERT ŽELE


Potrebno je:

- 4 kivija

- 2 pomorandže

- limun

- 250 g slatke pavlake

- 100 g šećera u prahu

- kesica vanilin šećera

- 4 belanca

- kesica želatina u prahu

- kivi za ukrašavanje

Oljuštite kivi i limun, pa ih isecite na kockice, a pomorandže rukama odvojte na kriške. Umutite čvrst sneg od belanaca sa šećerom u prahu, a zatim umešajte želatin, prethodno otopljen sa 5 kašika vode. Dodajte šlag od slatke pavlake i voće, sve promešajte, pa sipajte u plastični kalup. Ostavite da odstoji u frižideru 4 sata. Žele desert potom pažljivo izvadite iz kalupa, stavite na tacnu, ukrasite kriškama kivija i servirajte.


AROMATIČNI MAFINI


Potrebno je:

- 4 kivija

- 200 g fino mlevenog zobenog brašna

- 80 g smeđeg šećera

- po prstohvat sode bikarbone i soli

- 1/2 kesice praška za pecivo

- kesica vanilin šećera

- jaje

- 1/2 kašičice cimeta

- 130 ml mleka

- 30 ml ulja

- 50 g suvog grožđa

- 50 g hrskavih pahuljica

Potopite suvo grožđe u malo mleka, a kivi oljuštite i isecite na kockice. U posudi izmešajte brašno, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, vanilin šećer, so i cimet, a zatim umešajte prethodno umućeno jaje sa uljem i mlekom. Mikserom umutite testo, dodajte kivi i suvo grožđe, promešajte varjačom, sipajte u nauljene kalupčiće za mafine i pecite u rerni zagrejanoj na 190 stepeni oko 20 minuta. Mafine ukrasite hrskavim zobenim ili pirinčanim pahuljicama, možete i tečnom čokoladom, a potom ih servirajte.