PILEĆA PRSA PUNjENA FETOM


Potrebno je:

- 1 komad pilećih prsa

- 50-80 g spanaća

- 50-80 g feta sira

- 50 g brašna

- 1 jaje

- po kašičica soli i bibera

- 1 kašičica biljnog začina

Izmešajte začine (so, biljni začin i biber) i premažite meso spolja i iznutra, a zatim prekrijte providnom folijom i ostavite u frižider nekoliko sati ili tokom noći da meso što bolje upije začine. Izmrvite sir viljuškom i pomešajte sa obarenim i krupno naseckanim spanaćem. Pileća prsa isecite samo sa jedne strane a zatim ih napunite filom, blago pritisnite rukom da se meso dobro spoji. Meso pržite u tiganju na ulju ili u vatrostalnoj činiji u rerni. Ukoliko se odlučite za drugi način, pecite oko 30 minuta na 180 stepeni. Jelo možete služiti sa kuvanim graškom ili povrćem po izboru i salatom.

ZELENA ČORBA


Potrebno je:

- 1/2 kg spanaća

- 2 krompira

- glavica crnog luka

- 3 čena belog luka

- 2 jajeta

- 3 kašike kisele pavlake

- ulje i so po potrebi

- 1 šoljica mleka

- 1 kašika brašna

Operite spanać i skuvajte ga u posoljenoj vodi a zatim dobro ocedite. Skuvajte zajedno krompir, crni i beli luk i sve to sa spanaćem usitnite u secku. Propržite brašno na ulju, nalijte vodu u kojoj se kuvao krompir sa lukom. Dodajte ispasirano povrće, posolite i kuvajte otprilike 15 minuta. Umutite jaja sa pavlakom, dodajte kašiku-dve čorbe, umutite sve zajedno i time začinite čorbu.


ROLAT SA KREM SIROM


Potrebno je:

- 4 jajeta

- 4 kašike brašna

- 1 prašak za pecivo

- so

- 1 kašika prezli

- 400 g spanaća

- 200 g krem sira

Operite spanać, skuvajte ga u vodi nekoliko minuta i dobro ocedite. Umutite žumanca, dodajte malo soli, prezle, pecivo, brašno, spanać i sve promešajte. U to dodajte belanca umućena u čvrst sneg i sve sjedinite. Koru pecite u plehu podmazanom uljem 10-12 minuta na 180-200 stepeni. Ispečenu koru umotajte u vlažnu krpu. Kada se ohladi, skinite krpu, premažite koru krem sirom i napravite rolat. Uvijte u foliju i stavite u frižider da se malo stegne.


PROLEĆNA PITA


Potrebno je:

- 500 g kora za pitu

- 250 g sira

- 250 g svežeg spanaća

- 200 ml jogurta

- 3 jajeta

- 100 ml ulja

- 50 ml vode

- 1,5 kašičica soli

Spanać potopite u ključalu vodu na nekoliko minuta a zatim ga procedite i iseckajte. Izmrvite sir, dodajte spanać, pola kašičice soli i promešajte. Umutite jaja sa uljem, jogurtom, vodom i kašičicom soli. U smesu sa sirom dodajte nekoliko kašika fila od jaja i sjedinite. Prvu koru premažite smesom od jaja, drugu samo uljem, a ivicu treće sa delom fila sa sirom, uvijte koru i stavite u podmazani pleh. Na isti način premažite i uvijte sve kore. Na kraju pitu u plehu premažite ostatkom smese od jaja i pecite na 200 stepeni otprilike 30 minuta, dok ne porumeni. Preko pečene pite držite krpu pet minuta, a zatim je poslužite.


PRŽENI LOSOS


Potrebno je:

- 2 parčeta lososa srednje veličine

- so, biber

- biljni začin

- malo belog luka

- maslinovo ulje

- 400 g svežeg spanaća

Losos dobro posolite, pobiberite i premažite biljnim začinom. Propržite beli luk na maslinovom ulju a zatim dodajte losos i dobro ga ispržite. Spanać skuvajte u vodi, pa ga iscedite i iseckajte krupnije. Losos servirajte preko spanaća, uz salatu, marinadu, majonez ili drugi dodatak po želji.


LAZANjE BEZ MESA


Potrebno je:

- 450 g zamrznutog pasiranog spanaća

- 1 crni luk

- 2 čena belog luka

- 60 g maslaca

- 1/4 l mleka + litar mleka sa bešamel sos

- 2 kašike brašna

- 500 g testa za lazanje

- 500 g rendanog kačkavalja

- ulje

- so, biber

- biljni začin

Sitno naseckajte beli i crni luk. Dinstajte na ulju, najpre crni a zatim i beli. Dodajte spanać, 400 ml mleka, so, biber, biljni začin i kuvajte 10 minuta. Po potrebi dodajte malo brašna izmešanog s vodom da se zgusne. Kada ste pripremili fil od spanaća, pređite na mešamel sol. Na maslacu propržite brašno dok ne požuti, dodajte lagano litar mleka i mešajte da se ne stvore grudvice. Posolite, pobiberite i kuvajte dok se malo ne zgusne. Na dno tepsije stavite bešamel sos a zatim ređajte testo za lazanje, fil od spanaća, bešamel sos i rendani kačkavalj. U zavisnosti od broja kora za lazanje, raspodelite spanać i bešamel sos. Preko poslednjeg sloja testa stavite samo bešamel sos i kačkavalj. Tepsiju prekrijte alu-folijom i pecite 20 minuta na 180 stepeni. Zatim skinite foliju i pecite još desetak minuta da lazanje porumene.


GURMANSKA KAJGANA


Potrebno je:

- 3 jajeta

- malo slanine ili kobasica

- mladi crni luk

- malo svežeg spanaća

- 1-2 kašike kajmaka ili domaći sir

- so, ulje

Najpre na ulju propržite iseckani mladi luk, dodajte spanać, slaninu ili kobasice, a zatim preko umućena jaja i kajmak (ili sir). Kajganu možete sa služite uz paradajz, krastavac ili drugo povrće po želji.