Rolat od spanaća

Potrebno je: 500 g mlevenog mesa po izboru, 2 žumanceta, 2 kašike prezli potopljenih u vodu, univerzalni začin, biber po ukusu, 2 barena jajeta, 500 g spanaća, šunka po potrebi, feta sir po želji

Meso posolite i pobiberite po ukusu, dodajte prezle i žumanca, pa sve dobro izmešajte. Rastanjite na alu-foliji premazanoj uljem. Spanać poparite, ocedite, sitno iseckajte i propržite na malo ulja uz dodavanje mleka. Po rastanjenom mesu poređajte šunku, spanać, sitno seckana jaja i izdrobljeni feta sir. Uvijte u rolat, stavite u podmašćen pleh i pecite 40-45 minuta na 200 stepeni.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Sočne lazanje

Potrebno je: pakovanje lazanja, 800 g mešanog mlevenog mesa, 3 kašičice univerzalnog začina, glavica crnog luka, 200 ml belog vina, 300-400 ml pasiranog paradajza, 400 g sira gaude, 500 ml bešamel sosa (kupovnog ili domaćeg)

Mleveno meso propržite na luku, dodajte univerzalni začin, vino i pasirani paradajz, pa kuvajte dok se ne zgusne. U dublju tepsiju slažite redom malo bešamela, red lazanja, mleveno meso, rendanu gaudu. Postupak ponovite 3 puta, a na kraju prelijte preostalim bešamel sosom. Pecite na 220 stepeni 30 minuta.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Ukrčkani krompir

Potrebno je: 500 g krompira, 350 g mlevenog mesa, crni luk, šargarepa, 2 crvene paprike, 500 ml vrele vode, 200 g pasiranog paradajza, 50 ml pavlake za kuvanje, univerzalni začin, peršun, aleva paprika, biber

Isecite krompir na četvrtine, luk što sitnije, šargarepu na kocke ili kolutove, papriku po želji. U odgovarajućoj posudi zagrejte ulje, propržite mleveno meso i odmah ga začinite. Dodajte mesu crni luk i pustite da se dobro uprži, stalno mešajući. Potom dodajte krompir, pa opet mešajte nekoliko minuta, a zatim stavite pasirani paradajz, peršun i šargarepu, po potrebi sipajte vodu i pustite da se tako dinsta 15 minuta. Dodajte zatim alevu papriku, ako treba još začinite, sipajte preostalu vodu, pavlaku za kuvanje i ostavite na laganoj temperaturi da se krčka dok krompir ne bude gotov. Služite uz salatu.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Taljatele sa ćufticama

Potrebno je: 400 g mlevenog mesa, crni luk, 120 g krem sira, 100 ml supe od povrtne kocke, ulje, so, biber, peršun i začini po želji, 300 g taljatela

Pomešajte meso sa sitno seckanim lukom, solju, biberom i drugim začinima. Napravite ćuftice i propržite ih na ulju dok ne uhvate boju sa svih strana. Izvadite ih, pa u tiganj sipajte supu i krem sir. Dobro promešajte vodeći računa da se ne zalepi za dno, a potom vratite ćuftice, dodajte sitno seckani peršun i kuvajte na laganoj vatri oko 10 minuta. U međuvremenu skuvajte taljatele i ocedite ih. Možete da ih stavite u tiganj sa mesom i sve dobro sjedinite, a možete i da ih stavite na tanjir i po njima sipate ćufte sa sosom.