Kolač sa višnjama

Potrebno je za testo: 6 jaja, 130 g šećera, vanilin šećer, limun, po 60 g oštrog i mekog brašna. Za sirup: 50 ml vode, 100 g šećera, 1/2 kašičice anisa u prahu, 700 g kompota od višanja. Za fil: 500 ml vode, kesica fila za krempite, 200 ml šlaga, 150 g sosa od višanja

Penasto umutite žumanca, šećer i vanilin šećer, dodajte narendanu koru i sok od limuna. Na kraju umešajte i šne od belanaca, uz postepeno dodavanje brašna, koje ste prethodno pomešali. Pripremljenu smesu sipajte u kalup obložen pek-papirom, veličine 30x40 cm. Pecite 10-15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Testo ohladite i isecite na trake širine 3 cm. U ključalu vodu sipajte šećer i na laganoj vatri ga, uz mešanje, karamelizujte, odnosno rastopite dok ne poprimi svetlosmeđu boju. Dodajte anis i sve zalijte oceđenim sokom od kompota višanja, pa pustite da proključa. Za to vreme pripremite fil za krempite i šlag. Kad se sirup ohladi, njime natopite trake od testa, pa njima obložite dno kalupa ili staklene činije. Testo tanko premažite sosom od višanja, pa pospite višnjama iz kompota. Potom deo pripremljenog fila za krempite rasporedite po toj površini, pa premažite slojem šlaga. Postupak ponavljajte dok ne potrošite fil, testo i višnje. Ukrasite šlagom i višnjama i rashladite.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Pomorandža sa bademom

Potrebno je za testo: 3 pomorandže i malo njihove narendane kore, 250 g omekšalog putera, 170 g šećera, 4 jajeta, 200 g brašna, 2 kašičice praška za pecivo, 100 g mlevenih badema. Za sirup:, pomorandža, 2 limete, zvezda anisa, 75 g šećera

Mikserom penasto umutite puter, narendanu koru pomorandže, bademe i šećer, pa umešajte jedno po jedno jaje - svako mutite po minut. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, pa ga dodajte ovoj smesi. Oljuštite pomorandže tako da im odstranite i beli, gorki sloj, isecite ih na krugove, pa ih u obliku venca rasporedite po dnu kalupa za torte, prečnika 26 cm. Kalup obložite papirom za pečenje. Kašikom po njima rasporedite testo i poravnajte ga. Pecite u rerni, na 180 stepeni oko 50 minuta, pa ostavite da se ohladi. Za sirup iscedite pomorandžu i limete, dodajte šećer i anis, kuvajte u posudi sve dok se šećer ne rastopi. Izvadite anis, sirup malo ohladite, pa ga ravnomerno sipajte preko kolača i ostavite da upije. Kada se kolač ohladi odvojite ga od kalupa, pa na njega, naopačke, stavite plitki tanjir, tako da bude na dnu kolača kada ga okrenete. Odvojite kalup i pažljivo sklonite papir za pečenje. Ukoliko nemate limetu, možete upotrebiti i pola limuna.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Krem brule

Potrebno je: 500 ml punomasne slatke pavlake, 5 većih žumanaca, štapić vanile, 100 g belog šećera, 100 g smeđeg šećera, 1/2 kašičice anisa u prahu

Prepolovite štapić vanile po dužini, uklonite semenke i stavite u šerpicu sa pavlakom, na umerenu temperaturu, da provri. Sklonite sa ringle i ostavite da se hladi jedan sat. Mikserom umutite žumanca sa belim šećerom, najvećom brzinom, dok smesa ne postane svetla i kremasta. Dodajte pavlaku i promešajte varjačom, pa procedite kroz gustu cediljku u manju posudu. Zagrejte rernu na 150 stepeni, pa podmažite šest vatrostalnih činijica zapremine 125 ml. U njih sipajte krem, stavite ih u pleh u koji ćete sipati vrelu vodu do polovine visine činijica. Pecite 35-45 minuta, dok se krem ne stegne, vodeći računa da u sredini ostane mekan. Izvadite činijice iz pleha i ostavite ih da se jedan sat hlade na sobnoj temperaturi. Poklopite ih i stavite u frižider da odstoje barem četiri sata. Pre posluživanja krem ravnomerno pospite smeđim šećerom, pa činijice stavite u pleh sa ledenom vodom. Uključite kuhinjsku let-lampu (brener) ili, ukoliko je nemate, zagrejte rernu na najvišu temperaturu, pa karamelizujte površinu krem brulea.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Kuglof sa borovnicama

Potrebno je za testo: 150 g putera, 250 g brašna (pola oštro, pola meko), 150 g šećera, 2 kašičice praška za pecivo, kora jednog limuna, 3 jajeta, 150 g jogurta, 100 g kokosovog brašna, 150 g borovnica. Za sirup:, sok i kora jedne pomorandže, sok jednog limuna, 3 kašike smeđeg šećera, kašičica burbon vanile u prahu, kašičica cimeta, zvezda anisa, malo ruma. Za dekoraciju: šećer u prahu, malo šumskog voća

Rastopite puter i ostavite ga da se ohladi. Penasto umutite jaja i šećer, dodajte jogurt i limunovu koru, pa umešajte puter. Obe vrste brašna pomešajte sa kokosovim brašnom i praškom za pecivo, pa sve zajedno dodajte smesi, muteći žicom za mešanje. Na kraju polako, mešajući kašikom, dodajte borovnice. Smesom punite male silikonske kalupe za kuglofe (ili veliki, ukoliko ih nemate). Rernu zagrejte na 200 stepeni, ubacite kuglof da se peče, pa smanjite temperaturu na 180 stepeni. Pecite dvadesetak minuta. Testo ostavite da se prohladi u kalupu, pre nego što ga izvadite. Za sirup pomešajte sokove limuna i pomorandže, koru pomorandže, šećer i ostale začine. Kuvajte pet minuta, pa izvadite anis i ostavite da se prohladi. Izvadite kuglof iz kalupa i prelijte ga sirupom. Kad upije i potpuno se ohladi, pospite ga prah šećerom, pa poslužite uz šumsko voće, po želji.