Da biste spremili savršen i ukusan roštilj, nemojte meso dok se peče da probadate viljuškom, jer će iscuriti sokovi koji mu daju poseban "šmek". Nemojte ni previše da ga okrećete. Kako bi meso na roštilju bilo ukusnije, marinirajte ga u ulju, belom sirćetu, belom vinu, belom luku, suvim biljnim začinima, biberu, šećeru, origanu i majčinoj dušici. Neka u marinadi prenoći u frižideru, a tvrđa mesa poput govedine i junetine ostavite bar 24 sata. Piletina će biti savršena ako je marinirate u ulju, limunovom soku, luku, soli, biberu, crvenoj paprici i peršunu, a preporučuje se da odstoji u frižideru makar nekoliko sati. Teletina, piletina i riba peku se na umereno zagrejanom roštilju, dok je za junetinu i svinjetinu potrebna jača temperatura. Ukoliko imate ruzmarin u bašti, napravite od njega štapiće za ražnjiće, pa će meso imati savršenu aromu.