ŠVARCVALD TORTA

Potrebno je za koru: 4 jajeta, 100 g šećera, 50 g prezli, 30 g mlevenih oraha, 25 g kakaa

Za fil: 3 kisele pavlake, 200 g šećera u prahu, 6 kesica šlaga + 2 za dekorisanje, 3 šoljice mleka, 500 g šumskog voća

Dobro umutite žumanca sa šećerom, dodajte prezle, mlevene orahe i kakao. Posebno umutite belanca, sjedinite sa ostalim sastojcima i ispecite ukupno dve kore. Mikserom umutite kiselu pavlaku i šećer u prahu, posebno šlag i mleko, pa sve zajedno pomešajte. Fil stavite otprilike pet minuta u zamrzivač da se malo stegne. Šumsko voće i šećer po potrebi stavite na ringlu, kad proključa sklonite sa šporeta i procedite sok iz voća. Na tanjir za tortu stavite koru i natopite je sokom od šumskog voća, namažite polovinu fila, pa poređajte deo voće. Stavite drugu koru, preko nje sok, zatim drugu polovinu fila i voće. Tortu ukrasite sa dva umućena šlaga.

ČIZKEJK U ČAŠI ILI ČINIJI

Potrebno je za koru: 50 g mlevenog keksa, 25 g maslaca

Krem: 100 g grčkog jogurta, 50 g svežeg krem sira, 75 g slatke pavlake, 1 kašika šećera u prahu

Preliv: 250 g šumskog voća, 1 kašika šećera, kašika sveže ceđenog soka od limuna

Mleveni keks pomešajte s maslacem, zatim stavite kao podlogu u tri činije ili čaše i neka odstoji u frižideru dok pripremite ostale sastojke. Slatku pavlaku umutite sa šećerom u prahu u čvrstu smesu. Jogurt pomešajte sa svežim sirom, dodajte umućenu slatku pavlaku i lagano mešajte dok se dobro ne sjedini. Krem dodajte preko mlevenog keksa i sve ponovo vratite u frižider bar još sat vremena. U međuvremenu sitno naseckajte šumsko voće, stavite u posudu, dodajte šećer i limunov sok i kuvajte na laganoj temperaturi desetak minuta uz neprestano mešanje. Smesu ostavite da se ohladi, a zatim stavite preko belog krema.

SLATKE KORPICE

Potrebno je za testo: 200 g oštrog brašna, 100 g maslaca, 80 g šećera, 1 jaje

Fil: 2-3 kašike džema, 250 g šumskog voća, 3 kašike vode

Umesite testo od maslaca, brašna, šećera i jaja i ostavite u frižideru oko 30 minuta. Ohlađeno testo razvucite oklagijom debljine 0,5 centimentra. Kalupčiće namažite maslacem, stavite preko brašno a zatim testo. Pecite ih na 200 stepeni 10-15 minuta. Pečene korpice izvadite iz kalupa i ostavite da se ohlade. Dno korpica premažite sa malom džema, a zatim ih napunite dobro opranim i oceđenim voćem. Preostali džem pomešajte sa vodom i stavite na ringlu, neprestano mešajući dok gotovo ne prokuva. Tako pripremljen džem kašičicom prelijte preko voća u korpicama. Poslasticu dobro ohladite i poslužite sa šlagom.

CRNI ROLAT

Potrebno je za koru: 6 jaja, 7 kašika šećera, 2 vanilin šećera, 6 kašika mleka, 8 kašika ulja, 2 kašika kakaa, 8 kašika brašna, 1 prašak za pecivo

Voćni fil: 450 g zamrznutog šumskog voća, 100 g šećera, 60 g gustina, 50 g maslaca ili margarina

Krem od vanile: 6 dl mleka, 2 pudinga od vanile, 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 125 g maslaca ili margarina

Umutite jaja, šećer i vanilin šećer, dodajte ulje, mleko, kakao, pecivo i brašno i sve dobro promešajte. Koru pecite 15-ak minuta na 180 stepeni. Kada se ispeče izvadite je iz pleha i okrenite na vlažnu kuhinjsku krpu. Preko ohlađene kore premažite fil od vanile, a preko voćni fil i uvijte u rolat. Smrznuto voće stavite u lonac, dodajte šećer i ostavite da se istopi i pusti sok. Zatim ga polako zagrejte dok ne prokuva. U međuvremenu gustin razmutite sa 6 kašika vode, lagano dodajte u voće i kuvajte neprestano mešajući dok se ne zgusne. U topao fil stavite maslac i sve ponovo promešajte dok se maslac ne istopi. U vrelom mleku skuvajte puding sa šećerom i vanilin šećerom. Kada se krem od vanile ohladi, dodajte umućeni maslac.

PITA SA GRIZOM

Potrebno je: 500 g tankih kora za pitu, 800 g šumskog voća, 300 g šećera, 3 kašike griza, ulje

Odrmznuto i proceđeno šumsko voće pošećerite i ostavite da odstoji oko 20 minuta. Zatim stavite griz. Poređajte tri kore jednu preko druge, premažite uljem, a preko svake treće stavite voće. Zatim ih urolajte, stavite u podmazani pleh i premažite uljem. Pitu pecite oko 30 minuta na 200 stepeni dok ne porumeni. Kada je gotova, poprskajte je umereno zašećerenom vodom i prekrijte krpom da se ohladi. Pre serviranja, pospite preko šećer u prahu.