SAVRŠENA VEGETARIJANSKA MEŠAVINA

Potrebno je: 100 g šampinjona, 400 g krompira, 100 g šargarepe, 100 g celera, 100 g graška, 20 g putera, 2 kašike prezli, univerzalni začin, crni mleveni biber, ulje za prženje

Za bešamel sos: 50 g putera, 50 g brašna, 250 ml mleka, jaje, 2 kašike rendanog parmezana, muskatni oraščić

Za paniranje: 2 jajeta, 50 g brašna, 50 g prezli

Očistite, operite i na listiće iseckajte šampinjone, pa ih sa malo univerzalnog začina prodinstajte na puteru. Skuvajte krompir, ogulite ga i propasirajte. Skuvajte zajedno u malo posoljene vode očišćenu šargarepu, celer i grašak, pa ocedite i usitnite. Na zagrejani puter sipajte brašno, promešajte, dodajte mleko i sve kratko prokuvajte. Sos malo ohladite pa umešajte jaje, parmezan i muskatni oraščić. Zatim dodajte pripremljene šampinjone, krompir, ostalo povrće i prezle. Prema potrebi posolite, pobiberite i dobro izmešajte. Od dobijene smese oblikujte male pljeskavice, uvaljajte ih u brašno, umućena jaja i na kraju prezle. Pržite u dobro zagrejanom ulju, pa služite sa tartar sosom, jogurtom ili kiselom pavlakom.

PILETINA NA KINESKI NAČIN

Potrebno je: 200 g pilećeg filea, 200 g šargarepe, 3 kašičice gustina, kašika univerzalnog začina, 50 ml ulja, 50 ml vode, kašičica seckanog belog luka, 2 kašičice seckanog đumbira, prstohvat crnog mlevenog bibera, 50 ml belog vina, belance, 4 celera srednje veličine, kašičica susamovog ulja

Isecite celer i šargarepu na štapiće duge 3 cm i prokuvajte oko 2 minuta. Posebno pomešajte đumbir i beli luk, pa dodajte belo vino, vodu, 2 kašičice gustina, univerzalni začin i biber. Meso isecite na rezance. Kratko umutite belance pa u njega stavite preostali gustin. U ovu smesu uvaljajte meso, lagano ga propržite na ulju, izvadite i uklonite višak masnoće. Potom mešavini đumbira i belog luka dodajte celer, šargarepu i meso, pa sve zajedno kratko prokuvajte. Na samom kraju u jelo stavite susamovo ulje. Ovako spremljenu piletinu služite uz kuvani pirinač.

JUNEĆI GULAŠ SA ŠAMPINjONIMA

Potrebno je: 500 g junetine, 100 g šampinjona, 60 g putera, 60 g suve slanine, 100 g šargarepe, 40 g celera, kašika mešavine za gulaš i paprikaš, veza peršuna, 100 ml kisele pavlake

Na 30 g ugrejanog putera stavite sitno seckanu slaninu i na kocke isečeno meso. Propržite, dodajte seckanu šargarepu i usitnjeni celer, pa sve dinstajte oko pola sata, dolivajući povremeno malo vode. Zatim dodajte mešavinu za gulaš i paprikaš razmućenu u malo vode i dolijte još oko 350 ml vode, pa dinstajte dok meso ne omekša. U međuvremenu na preostalom puteru prodinstajte šampinjone i umešajte ih u gotov gulaš. Na kraju dodajte seckani peršun i kiselu pavlaku. Gulaš služite sa pireom od krompira, širokim rezancima ili pirinčom.

FINI BOGATI NAMAZ

Potrebno je: srednje veliki koren celera, 3 kašike majoneza, 3 kašike kisele pavlake ili jogurta, so i biber, sok od limuna, 3-4 tvrdo kuvana jajeta, crne masline, što stariji hleb za tostiranje

Skuvajte dopola koren celera, pa ga ogulite i izrendajte kao jabuke. Odmah ga po ukusu zakiselite limunovim sokom, dodajte majonez i pavlaku, pa posolite i pobiberite. Jaja oljuštite i takođe narendajte kao jabuke. Potom tostirajte hleb i mažite ovim bogatim domaćim namazom.

ZAPEČENA PAŠTETA

Potrebno je: 500 g korena celera, crni luk, šoljica vode, 125 g putera, 2 čena belog luka, kocka povrtne supe, so, biber, šoljica prezli, 3 jajeta

Luk i celer očistite i krupno narendajte. U lonac sipajte vodu, dodajte rendani luk i celer, puter iseckan na listiće, sitno seckan beli luk, povrtnu kocku. Posolite i pobiberite po ukusu. Mešavinu stavite da provri, pa na tihoj vatri kuvajte još pola sata, povremeno mešajući. Sklonite sa ringle i ohladite, a zatim u ohlađenu masu stavite prezle i jaja. Sve dobro izmešajte i sipajte u nauljen i prezlama posut pleh za pečenje. Pecite na 180 stepeni 90 minuta, zatim paštetu izvadite i ohladite do sobne temperature. Stavite je još 3 sata u frižider da se dobro ohladi i služite seckanu na komadiće.

RAZIGRANI RIŽOTO OD POVRĆA

Potrebno je: 300 g pirinča, 5 kašika ulja (najbolje maslinovog), čen belog luka, 2 tvrda paradajza, žuta paprika, patlidžan, seckana šargarepa na trake, 1/2 rendanog ili seckanog celera, 1/2 glavice crnog luka, 2 tikvice, 30 g putera, 100 ml belog vina, 1 l povrtne supe (može kocka), parmezan za posipanje na kraju, so, biber, začini po želji (mešavina mediteranskih začina ili bosiljak, peršun, vlašac, ruzmarin)

Na kockice iseckajte paradajz, tikvice, patlidžan i papriku. U teflonskom tiganju zagrejte ulje sa naseckanim čenom belog luka, a zatim dodajte prethodno kratko prokuvano povrće. Sve izmešajte i sklonite da bude na toplom. U tiganju posebno zagrejte puter i ubacite celer, šargarepu i crni luk. Dodajte pirinač i sve zajedno dinstajte. Dodajte omiljene začine i vino. Kada vino ispari dovršite kuvanje postupnim dolivanjem povrtne supe. Kada je pirinač gotov, smesu sjedinite sa povrćem koje ste držali na toplom, a na kraju pospite parmezanom.

SUPA PUNA ZDRAVLjA

Potrebno je: 6 kašika ulja, glavica sitno seckanog crnog luka, 4 stabljike celera iseckanog na sitne kocke, 2 šargarepe narendane ili iseckane na kocke, 6 krompira isečenih na kocke, 3 šolje smrznutog kukuruza, 3 lovorova lista, kašičica suvog vlašca, kašičica suvog peršuna, kašičica belog luka u prahu, 2 kašičice soli, 1/2 kašičice bibera, 2 kašičice univerzalnog začina, 2 šolje goveđe ili pileće supe, 2 l vode, 3 kašike brašna, šolja mleka ili pavlake za kuvanje, 2 kašike putera

Na zagrejanom ulju propržite crni luk do zlatno braonkaste boje. Dodajte celer, šargarepu, krompir i odmrznut kukuruz, pa sve propržite nekoliko minuta. Dodajte sve nevedene začine, vodu i supu, promešajte. Kada prokuva, kuvajte na srednjoj temperaturi oko 45 minuta. Nakon toga dodajte pomešano mleko sa brašnom i kuvajte još 10-ak minuta. Na kraju dodajte puter, promešajte i sklonite sa vatre. Uz ovu supu projice su savršen prilog.