Lagani rolat

Potrebno je: 5 jaja, po 5 kašika brašna i šećera, vanilin šećer, šolja pekmeza po izboru, šoljica izmrvljenih oraha, 2 kašike šećera u prahu

Odvojite belanca i žumanca. U žumanca dodajte dve kašike šećera i mutite dok ne pobeli. Belanca umutite u čvrst sneg sa preostale tri kašike šećera. Pažljivo sjedinite obe smese, mešajući odozdo nagore, da belanca ostanu čvrsta. Lagano mešajući, postepeno dodajte brašno. Dobijeno testo ravnomerno sipajte u pleh prekriven pek-papirom. Pecite u rerni na 220 stepeni 25-30 minuta. Pečenu koru izvadite, ostavite da se malo ohladi, namažite pekmezom pomešanim sa orasima i uvijte u rolat. Pospite šećerom u prahu.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Tamni kolač

Potrebno je: 100 g kristal šećera, 60 g šećera u prahu, 125 ml ulja, 60-100 g pekmeza od borovnice, po 90 g oštrog i glatkog brašna, po kašičica praška za pecivo, vanilin šećera i sode bikarbone, 45 g kakaoa, 200 ml jogurta, 40 ml mleka. Za glazuru: 25 g putera, 50 g čokolade, 3 kašike slatke pavlake

Pomešajte šećer, šećer u prahu, ulje i džem. U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, vanilin šećer i kakao. U smesu sa brašnom dodajte mešavinu pekmeza, ulja i šećera, pa potom jogurt sjedinjen sa mlekom. Na kraju sve sastojke dobro sjedinite i sipajte u namašćen duguljasti kalup. Pecite u rerni na 180 stepeni oko 40 minuta. Na laganoj vatri istopite puter, čokoladu i pavlaku, pa glazurom prelijte vruć kolač. Ostavite ga da se ohladi i tek onda isecite i služite.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Oblici po želji

Potrebno je za testo: 250 g oštrog brašna, 2 kašike kristal šećera, vanilin šećer, prstohvat soli, narendana korica od pola limuna, belance, 125 g putera. Za nadev:, 300 g pekmeza po izboru. Za premaz: žumance i malo ulja. Za posipanje: šećer u prahu

U brašno dodajte so, šećer, vanilin šećer, koricu limuna, belance i na listiće iseckan puter, pa zamesite sve sastojke. Testo razvaljajte, a onda napravite oblike po želji. Možete da ga stavite u ovalni pleh premazan puterom i posut brašnom, a krajeve testa izvucite po ivicama pleha. Unutra rasporedite pekmez po želji, možete preko toga da razvučete višak testa, bocnite viljuškom i stavite da se peče. Od testa možete da napravite kifle i paštete sa udubljenjima predviđenim za pekmez. Bez obzira na to za koji oblik da se odlučite, pripremljeno testo prvo stavite da se dobro rashladi 60-90 minuta u frižideru. Neposredno pre pečenja testo premažite žumancetom umućenim sa malo ulja. Pecite na 180 stepeni oko 35 minuta. Ostavite da se dobro rashlade, a pre serviranja pospite prah šećerom.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Punjeni pravougaonici

Potrebno je: 2 margarina, 600 g brašna, 2 kašike jabukovog sirćeta, 10 kašika hladne vode, pekmez po izboru

Zamesiste testo uveče i ostavite da prenoći u frižideru. Sutradan testo razvucite na dve polovine. Na jednu polovinu ravnomerno stavljajte gomilice pekmeza, a potom poklopite drugim delom. Nožem isecite pravougaonike slepljujući krajeve, pa pecite u rerni na 200 stepeni 15 minuta.