Brza krempita

Potrebno je - za koru: 8 žumanaca, 2 belanca, šoljica ulja, 3 kašike brašna, 4 kašike šećera. Za fil: 6 belanaca, 10 kašika šećera, litar vode, 4 kesice pudinga od vanile, 4 vanilin šećera, malo šećera u prahu

Umutite sastojke za koru, ispecite ih u velikom plehu i podelite koru na dva dela, pa jednu polovinu isecite na kockice dok je još vruća. Umutite šest belanaca sa deset kašika šećera. Posebno stavite da proključa litar vode, pa skuvajte u njoj puding i vanilin šećer. Dok je puding vreo, sjedinite ga sa dobro umućenim belancima i umutite mikserom. Ostavite da se ohladi, pa na celu polovinu nanesite fil, a odozgo poređajte koru isečenu na kocke, tako da prekrije fil. Pospite šećerom u prahu.

* * * * * * * * * * * *

Tiramisu u čaši

Potrebno je: 2 kesice pudinga od vanile, 0,5 l mleka, 3 kašike šećera, 250 g maskarpone sira, 12 piškota, gorki kakao, 2 šoljice skuvane i ohlađene kafe

Umutite puding od vanile sa šećerom i mlekom, pa dodajte maskarpone sir i sve zajedno skuvajte. Belanca posebno ulupajte mikserom, dodajte u prethodni fil i lagano promešajte. Na dno čaše sipajte po kašiku pripremljenog fila. Preko fila pospite kakao. Piškotu umočite u ohlađenu kafu i izlomite je na 4-5 delova. Složite preko kakao praha. Sipajte ponovo fil, kakao i još jedan red piškota. Završite filom i kakaom. Ostavite da se ohladi, a zatim poslužite.

* * * * * * * * * * * *

Žuto-crne kocke

Potrebno je - za testo: 250 g brašna, 100 g šećera, prašak za pecivo, vanilin šećer, jaje, 80 g maslaca. Za fil: 0,5 dl mleka, 2 kesice pudinga od vanile, 200 g šećera, 800 g milerama, 200 g čokolade, komadić margarina

Umesite testo od navedenih sastojaka, pa ga ostavite u frižideru da se ohladi oko 45 minuta. U pola litre mleka skuvajte puding od vanile sa šećerom i u vrelu smesu dodajte mileram. Testo razvucite da bude tanko, pa preko njega stavite fil. Pecite u pećnici zagrejanoj na 170 stepeni oko sat vremena, i kada bude gotovo ostavite da se ohladi nekoliko sati. Potpuno hladan kolač premažite prelivom od čokolade koju ste istopili u malo margarina.

* * * * * * * * * * * *

Meke štrudle

Potrebno je: pakovanje gotovih kora, 3 jajeta, 5 kašika šećera, čaša jogurta, čaša ulja, čaša griza, prašak za pecivo, kiselo mleko, vanilin šećer. Za fil: 3 kesice pudinga od vanile, 10 kašika šećera, vanilin šećer, 1 l mleka

Jaja umutite sa šećerom, pa pomešajte sa jogurtom, uljem, grizom i praškom za pecivo. Skuvajte puding u mleku sa dodatkom šećera i vanilin šećera. Kore raspodelite tako da imate za četiri štrudle. Prvu koru premažite sa malo nadeva od jaja, pa prekrijte drugom, a nju takođe premažite i prekrijte trećom korom koju ćete premazati pudingom. Štrudle ređajte jednu do druge u kalup za pečenje koji ste prekrili masnim papirom. Kiselo mleko pomešajte sa vanilin šećerom pa premažite njime štrudle i pecite ih oko 25 minuta na 180 stepeni. Pečene štrudle malo ohladite, pospite šećerom u prahu i po želji servirajte uz sladoled od vanile.

* * * * * * * * * * * *

Nežna torta

Potrebno je: pakovanje gotove žute kore, 3 kesice pudinga od vanile, 1 l mleka, margarin, 5 kašika šećera u prahu, 7 kašika šećera, 200 g šlaga. Za fil: 100 g jagoda, 4 kašike šećera, 3 dl vode, 4 kašike gustina

Prah za puding pomešajte sa sedam kašika šećera i oko 1,5 dl mleka, pa ukuvajte u preostalo kipuće mleko. Ohladite uz stalno mešanje kako se ne bi stvorila korica. Margarin umutite sa šećerom u prahu pa sjedinite sa ohlađenim pudingom. Jagode kuvajte sa vodom i šećerom sedam minuta, potom ih u istoj posudi zgnječite pa ukuvajte gustin pomešan sa malo vode. Kuvajte pet minuta dok se smesa lepo ne ujednači i ohladite. Gotovu koru isecite na dva jednaka dela. Stavite na tacnu jednu, malo je pokvasite mlekom, premažite žutim filom i filom od jagoda, pa stavite drugu koru i na kraju prekrijte umućenim šlagom. Dobro je rashladite pre posluživanja.