LIMUN-TIRAMISU


Potrebno je: 2 kesice tiramisu krema u prahu, 600 ml mleka, 200 ml turske kafe, 2 kašike kakaa u prahu, 2 kašike čokoladnog krema sa lešnicima, 2 limuna, 2 kašike ruma, 200 g piškota


Pomešajte kafu, kakao u prahu, rum i čokoladni krem sa lešnicima. U duboku posudu sipajte prokuvano mleko, pa u njega stavite sadržaj tiramisu krema u prahu i mutite mikserom, 4-5 minuta. Pred kraj mućenja dodajte sok od dva limuna i narendanu koru jednog od njih. Piškote umočite u kafu i rasporedite na dno pleha, pa preko njih stavite pola količine krema. Ponovite postupak još jednom, pa završite tako da krem bude na vrhu i kolač stavite da se hladi najmanje dva sata. Pre služenja pospite ga kakao prahom. Ukoliko vam se ne dopada ukus limuna, možete da ga zamenite pomorandžom.


ČOKOLADNE KUGLICE


Potrebno je: 80 ml ruma, 100 g suvih šljiva bez koštica, 1 kašika narendane pomorandžine kore, 200 g čokolade za kuvanje, 75 g putera, 240 g keksa "pti ber", 80 g pečenih oljuštenih lešnika, 1 kesica rum šećera

Depositphotos

Rum zagrejte do vrenja, pa mu dodajte krupno isečene šljive i koru pomorandže, promešajte i sklonite sa ringle da malo odstoji. Na pari zajedno otopite čokoladu i puter. U električnoj seckalici usitnite keks i lešnike, pa im dodajte rum šećer, šljive sa rumom, otopljenu čokoladu i još malo promešajte. Smesu stavite u frižider na pola sata, izvadite je i od nje napravite 30-ak kuglica.


KREM OD JAJA

Potrebno je: 4 jajeta, 4 kašike šećera, 1 kesica mlevenog želatina, 80 ml ruma, 300 ml umućenog šlaga, 3 kašike krupno naseckanih badema

Depositphotos

Umutite žumanca i šećer tako da dobijete krem. Želatin prelijte rumom i ostavite da nabubri, pa ga potom polako zagrevajte dok se ne otopi. U krem od žumanaca umešajte prohlađen želatin i šne od belanaca. Krem sipajte u čaše i ostavite na dva sata u frižider. Pre služenja krem ukarsite šlagom i naseckanim bademima.


PIJANI KUGLOF


Potrebno je: 250 g putera, 200 g šećera, 1 kesica vanilin šećera, 500 g mekog brašna, 1 prašak za pecivo, 4 jajeta, 3 kašike ruma, 2 dl mleka, narendana kora 1 limuna, narendana kora 1 pomorandže, 200 g mešanog kandiranog voća, 100 g čokoladnih mrvica, 100 g krupno mlevenih lešnika, 50 g suvog grožđa, 100 g kandiranih višanja, šećer za glazuru

Depositphotos

Mikserom mutite puter sa obe vrste šećera, rumom i koricama limuna i pomorandže, sve dok ne postane kremasto. Dodajte jedno po jedno jaje i, kad smesa postane ujednačena, naizmenično ubacujte brašno pomešano sa praškom za pecivo i mleko. U gotovu smesu, koja bi trebalo da bude kremasta i da se teško odvaja od kašike, varjačom umešajte kandirano voće, lešnike, čokoladne mrvice, suvo grožđe i kandirane višnje. Kašikom je sipajte u prethodno podmazan i brašnom posut kalup, tako da sve bude ravnomerno raspoređeno. Pecite 20-ak minuta na 200 stepeni, pa onda još oko 40 minuta na 180 stepeni. Kada izvadite kolač, ostavite ga da se 10-ak minuta hladi u kalupu. Prelijte ga šećernom glazurom.


CRNA TORTA S ANANASOM


Potrebno je za testo:140 g čokolade za kuvanje, 4 kašike mleka, 400 g brašna, 2 kašike praška za pecivo, 340 g putera, 300 g braon šećera, 6 jaja, 2 kašičice arome vanile

Za fil i glazuru: 450 g čokolade za kuvanje, 500 g slatke pavlake, 4 kašike ruma, listići sveže nane

Depositphotos

Za testo istopite izlomljenu čokoladu i mleko na laganoj vatri, ali ne kuvajte. Smesu mešajte dok ne postane glatka, pa sklonite sa ringle. U posudi pomešajte brašno i prašak za pecivo, pa dodajte puter, šećer, jaja i aromu vanile. Zamesite glatko testo, pa mu dodajte rastopljenu čokoladu. Smesu podelite na tri jednaka dela i ispecite svaku koru posebno, u okruglom kalupu prečnika 28 cm. Kore pecite na 180 stepeni oko 20 minuta, pa ih ohladite. Za fil i glazuru čokoladu izlomite, istopite je na laganoj vatri sa slatkom pavlakom i rumom. Sklonite sa ringle, pa smesu povremeno promešajte i ostavite da se ohladi, sve dok ne postane laka za mazanje. Kore premažite sa po trećinom mlakog fila i poređajte jednu na drugu. Zatim tortu potpuno prelijte preostalom filom, ukrasite listićima sveže nane i ostavite da se stvrdne.