Aromatična jela sa bosiljkom

08. 04. 2019. u 15:32

Mnogi ne mogu da zamisle kuvanje bez ove začinske biljke. Bosiljak je sastojak koji je deo i ovih recepata: špagete sa ukusom pinjola, pirinčane loptice, mediteranski tart i zdravo pileće varivo

Ароматична јела са босиљком

Depositphotos

Špagete sa ukusom pinjola

Potrebno je: 400 g špageta, 10-20 g putera. Za pesto: 30-40 g svežeg bosiljka, po 40 g pinjola, izrendanog sira pekorino i parmezana, 3 čena belog luka, 100 ml maslinovog ulja, so

Skuvajte špagete u posoljenoj kipućoj vodi, pa ih ocedite. Oko 100 ml vode u kojoj su se kuvale testenine ostavite. U električnu seckalicu stavite iseckani bosiljak, pinjole, izrendane sireve, iseckan beli luk i oko 50 ml maslinovog ulja. Mešavinu usitnite, dodajte preostalo ulje, so i sve zajedno još malo izmešajte. U tiganju otopite puter, stavite 2-3 kašike pesta i kratko izmešajte. Dodajte kuvane špagete i malo vode u kojoj se testenina kuvala, dobro ih izmešajte i zagrejte. Služite tople i, po želji, posute izrendanim parmezanom.

* * * * * * * * * * * * * * *

Pirinčane loptice

Potrebno je: 200 g pirinča, 500 ml vode, 80 g crnog luka, prstohvat šafrana, po 50 g putera i rendanog parmezana, 200 g svežeg sira, 80 g oštrog brašna, po kašika sveže iseckanog bosiljka i univerzalnog začina, jaje, ulje za prženje

Na puteru kratko propržite iseckan crni luk, ubacite opran pirinač pa sve dinstajte oko minut. Dodajte šafran, vruću vodu, univerzalni začin i dinstajte oko 5 minuta. Sklonite sa ringle, dodajte izrendani parmezan, dobro oceđen sveži sir i bosiljak, promešajte i ohladite pokriveno oko 2 sata. Sjedinite 50 g brašna i jaje, dodajte u ohlađenu smesu i od nje oblikujte loptice. Uvaljajte ih u preostalo brašno i pržite u dubokom ulju oko 5 minuta. Pržene stavljajte na upijajući papir. Služite kao toplo predjelo, prilog ili glavno jelo uz zelenu salatu.

* * * * * * * * * * * * * * *

Mediteranski tart

Potrebno je za testo: 250 g pšeničnog oštrog brašna, po 1/2 kašičice praška za pecivo i soli, 130 g putera, 2-3 kašike hladne vode. Za nadev:, 3 jajeta, 200 g kisele pavlake, kašika iseckanog lišća bosiljka, kašičica mešavine mediteranskog bilja, 15 crnih maslina, 200 g čeri paradajza, 125 g mocarele

Pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i hladan puter iseckan na listiće. Izmrvite puter u brašnu, dodajte vodu i zamesite testo. Od testa oblikujte loptu i stavite je u frižider na 45 minuta. Razvaljajte testo, prebacite u okrugli kalup i rasporedite ga po dnu i stranicama kalupa. Površinu izbockajte viljuškom i stavite da se peče u rerni na 190 stepeni oko 15 minuta. Jaja i kiselu pavlaku umutite, dodajte iseckani bosiljak i mediteransku mešavinu bilja. Masline očistite od koštica, pa ih prepolovite kao i čeri paradajz, a mocarelu iseckajte na listiće. Rasporedite sastojke na polupečeno testo, sve prelijte smesom od jaja i pavlake, pa vratite u rernu da se peče još 30-35 minuta.

* * * * * * * * * * * * * * *

Zdravo pileće varivo

Potrebno je: kesa zamrznute mešavine povrća po izboru, 400 g pilećih prsa, 2 kašike ulja, 2 čena belog luka, kašika univerzalnog začina, 2 kašičice gustina, 200 ml pelata od paradajza, kašičica bosiljka , 1/2 kašičice nane

Iseckajte pileća prsa na kockice i propržite na zagrejanom ulju. Dodajte izmrvljeni beli luk i univerzalni začin, pa dinstajte desetak minuta, dodajući vodu. Umešajte zamrznuto povrće, pelat, bosiljak, nanu, i sipajte 600 ml vode. Kuvajte 10 minuta, a pred kraj umešajte gustin razmućen u malo vode. Ostavite da sve još jednom proključa. Da bi jelo bilo aromatičnije, na kraju kuvanja dodajte kašiku maslinovog ulja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije