Recepti za ljubitelje krompira

04. 04. 2019. u 18:14

Krompir može da se priprema i kombinuje na bezbroj načina a mi vam preporučujemo: ruzmarin-krokete, hladnu salatu, okrepljujuću supu, brzu pitu, palačinke sa peršunom, zapečen u rerni i gulaš za gurmane

Рецепти за љубитеље кромпира

Depositphotos

RUZMARIN-KROKETI

Potrebno je: 1 kg krompira, 2 kašike susama, 30 g putera, 3 grančice ruzmarina, so, biber, biljni začin

Opran i neoguljen krompir stavite u hladnu vodu, pa ga kuvajte sve dok ne smekša i zatim ogulite. Izgnječite ga, začinite, dodajte ruzmarin, umešajte puter i malo ulja, pa ga vadite u kalupe i pospite susamom. Pecite krompir u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, sve dok ne dobije zlatnu boju.

* * * * * * * * * * * * * * * *

HLADNA SALATA

Potrebno je: 200 g crvenog kupusa, 100 g običnog kupusa, 300 g krompira, 100 g slanine, 4 glavice mladog luka, pola limuna, so, biber

Krompir oljuštite, isecite na kockice i skuvajte u slanoj vodi. Gotov krompir ocedite i stavite u tanjir na koji ste stavili ubrus, kako bi pokupio višak vode. Oba kupusa isecite na kockice ili rezance i pomešajte ih sa krompirom i seckanom slaninom. Dodajte mladi luk isečen na sitne kolutove, so, biber, maslinovo ulje, sok od limuna, pa sve dobro promešajte i ostavite nakratko u frižider da se ukusi pomešaju.

* * * * * * * * * * * * * * * *

OKREPLjUJUĆA SUPA

Potrebno je: 2 krompira, 500 g karfiola, 2 paprike crvene, šargarepa, komadić celera, glavica crnog luka, čen belog luka, so, biber

Sitno iseckajte luk i propržite na ulju zajedno sa belim koji ste prethodno izgnječili. Dodajte sitno seckanu šargarepu, papriku i celer, pa još malo dinstajte. Karfiol očistite na cvetiće, ubacite ga u šerpu sa lukom, začinite i prelijte vodom. Dodajte krompir seckan na kockice i kuvajte dok ne smekša povrće. Začinite još malo po ukusu.

* * * * * * * * * * * * * * * *

BRZA PITA

Potrebno je: 1 kg krompira, 1/2 kg gotovih kora za pitu, 3 glavice crnog luka, kašičica soli, 2 kašičica mlevenog crnog bibera, ulje

Luk iseckajte na kockice i dinstajte na ulju u poklopljenom tiganju, na srednjoj temperaturi. Kad smekša, skinite poklopac i pustite da luk porumeni. Začinite ga po želji. Krompir oljuštite i izrendajte na krupno rende. Fil je gotov i mažite ga preko dve kore, pa zavijajte i ređajte u okrugloj tepsiji, sve dok je ne popunite. U šoljici pomešajte ulje sa vodom u razmeri jedan prema jedan. Poprskajte time pitu, iseckajte je na kocke, prekrijte papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni pola sata, potom sklonite papir i pecite na 200 stepeni još desetak minuta.

* * * * * * * * * * * * * * * *

PALAČINKE SA PERŠUNOM

Potrebno je: 1 kg krompira, 200 g pšeničnog glatkog brašna, 200 ml mleka, 100 ml mineralne vode, 2 jajeta, 250 g šunkarice, 2 čena belog luka, so, biljni začin, peršun

Krompir ogulite, sitno narendajte i ocedite. Dodajte brašno, mleko i šunkaricu isečenu na kockice. Umešajte jaja, malo soli, naseckani peršun, izgnječeni luk i biljni začin. Na kraju i mineralnu vodu. U tiganju zagrejte malo ulja i ravnomerno u obliku palačinke rasporedite pripremljenu smesu. Pecite ih sa obe strane dok ne dobiju zlatnožutu boju. Možete da ih poslužite sa sirnim namazom i salatom po želji.

* * * * * * * * * * * * * * * *

ZAPEČEN U RERNI

Potrebno je: 250 g mlevenog mesa, 100 g dimljene slanine, 2 glavice crnog luka, 2 čena belog luka, so, biber, suvi biljni začin, 2 jajeta, šolja mleka

Sitno naseckajte slaninu i kratko propržite, dodajte sitno iseckan beli luk, pa mleveno meso. Promešajte i malo pržite, a onda začinite po ukusu. Meso ne treba da bude preprženo, već samo malo da poprimi ukuse začina. Očišćen krompir isecite na kolutove. Šerpu ili vatrostalnu činiju tanko premažite mašću, pa poređajte krompir, a preko njega rasporedite nekoliko kašika pripremljenog mesa. Ređajte naizmenično krompir i meso, uz dodatak začina. Završni sloj je krompir. Umutite jaja, nalijte mleko i promešajte. Prelijte time jelo i stavite da se peče na 200 stepeni dok ne porumeni.

* * * * * * * * * * * * * * * *

GULAŠ ZA GURMANE

Potrebno je: 500 g mesa (junetine ili svinjetine), 2 glavice crnog luka, šargarepa, koren peršuna, so, biber, ljuta i slatka začinska paprika, 4 krompira, kašika pšeničnog brašna, kašika paradajz pirea

Na zagrejanoj masti prodinstajte sitno iseckan luk, dodajte iseckanu šargarepu, koren peršuna i meso isečeno na kocke. Na srednjoj temperaturi, uz povremeno mešanje i dolivanje vode po potrebi, dinstajte meso oko 45 minuta. Dodajte krompir isečen na kocke, posolite i pobiberite po ukusu. Dolijte tople vode i još petnaestak minuta dinstajte. Razmutite kašiku brašna sa malo ljute paprike u hladnoj vodi i zapršku spustite u jelo, dobro promešajte i ostavite da se krčka još kratko na srednjoj temperaturi. Dodajte paradajz pire, slatku papriku i dobro promešajte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije