Posne poslastice

01. 04. 2019. u 18:01

I u vreme kada se posti možetge se zasladiti. Predlažemo da ukoliko ovih dana imate neku svečanu priliku, gostima ponudite: neodoljivu bajaderu, kiflice s pivom ili baklave sa orasima

Посне посластице

Depositphotos

Neodoljiva bajadera

Potrebno je: 500 g šećera, 350 g posnog mlevenog keksa, 350 g mlevenih oraha, margarin, 100 g čokolade za kuvanje, 2 dl vode. Za glazuru:, 200 g čokolade, 2 kašike ulja, malo vode

Prokuvajte vodu i šećer, a zatim sklonite sa ringle i dodajte margarin, keks i orahe. Masu podelite na dva dela i u jedan dodajte 100 g čokolade. U pleh najpre stavite smesu sa čokoladom, a preko nje drugu. Istopite na ringli čokoladu sa uljem i malo vode i dobijenu glazuru stavite preko bajadere.

* * * * * * * * * * * * *

Kiflice sa pivom

Potrebno je: 6 šoljica ulja, 3 šoljice piva, prašak za pecivo, brašno po potrebi, seckani i mleveni orasi

Stavite ulje da provri, a zatim ga sklonite sa ringle da se malo prohladi, dodajte pivo, prašak za pecivo, brašno i zamesite testo. Oklagijom razvucite testo, pravite kiflice i u svaku stavite malo seckanih oraha i džema. Dok se kiflice peku, prokuvajte vodu i šećer, a zatim svaku kiflicu potopite u šećerni sirup i uvaljajte u mlevene orahe ili u šećer u prahu.

* * * * * * * * * * * * *

Baklava sa orasima

Potrebno je: 500 g kora, 300 g mlevenih oraha, 500 g šećera, 2 vanilin šećera, ulje po potrebi, oko 5 dl vode

Podmažite pleh uljem i poređajte dve kore, a zatim i ostale, a preko svake stavite malo ulja, šećera i mlevenih oraha, dok ne utrošite sve sastojke. Poslednju koru premažite sa malo ulja, isecite baklavu na kocke i pecite je dok ne porumeni. U međuvremenu pripremite sirup za preliv. Skuvajte 5 dl vode, vanilin šećer i šećer dok se malo ne zgusne. Kada izvadite baklavu iz rerne prelijte preko sirup.

* * * * * * * * * * * * *

Medene piramide

Potrebno je: 300 g šećera, 300 g posnog mlevenog keksa, 100 g naseckanih oraha, 100 g suvog grožđa, 50 g susama, 1-1,5 šoljica vode, 1/2 margarina, 3 kašike meda, 3 kašike kakaoa

Prokuvajte šećer, vodu, margarin i med, zatim sklonite sa ringle i dodajte keks, orahe, suvo grožđe i proprženi susam. Sve dobro promešajte i dodajte kakao. Kada se smesa prohladi, poslužavnik podmažite vodom, a zatim oblikujte dve piramide. Ukoliko želite, piramide filujte čokoladom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije