Najbolje od koprive
29. 03. 2019. u 11:34
Probajte: okrepljujuću aromatičnu čorbu, koprivu zapečenu sa krompirom, živopisni rolat, vitaminski namaz, starinske pljeskavice, savijaču od lisnatog testa
Depositphotos
OKREPLjUJUĆA AROMATIČNA ČORBA
Potrebno je: veza mladih kopriva, 2 struka mladog crnog luka, paradajz, kašika brašna, 100 g pirinča, 3-4 kašike ulja, jaje, 3 kašike kiselog mleka, so
U zagrejano ulje stavite sitno iseckan luk i propržite 2 minuta. Koprivu dobro opranu hladnom vodom isecite i dodajte u pržen luk, pa sve zajedno dinstajte još 2 minuta. Potom umešajte brašno, sitno isečen paradajz i prelijte sa litar tople vode. Ostavite da vri 6 minuta, pa dodajte oprani pirinač. Nakon toga pustite da čorba vri bar 15 minuta. Sklonite šerpu sa šporeta da se čorba malo ohladi. Za to vreme dobro umutite kiselo mleko sa jajetom, nalijte malo tople vode, promešajte, pa sipajte u šerpu sa čorbom. Posolite po ukusu, a prilikom serviranja u tanjir možete da umešate kašiku kiselog mleka ili mirođije.
ZAPEČENA SA KROMPIROM
Potrebno je: 250 g mladih kopriva, 5 većih krompira, jaje, 250 g brašna, 200 ml paradajz soka, 2 kašike parmezana, biber po ukusu
U kipućoj vodi blanširajte oprano lišće koprive 3 do 4 minuta, potom ga izvadite i ostavite da se ocedi. Očistite krompir, isecite četvrtine i skuvajte. Sasvim oceđenu koprivu (možete da je cedite i rukama), ispasirajte da bude kao pire. Ispasirajte i kuvani krompir, pomešajte ga sa koprivom i zajedno mutite dok ne dobijete ujednačenu i glatku smesu.

U sredinu ove smese sipajte celo jaje i polovinu brašna, pa mesite pažljivo, dodajući ostatak brašna da se svi sastojci sjedine. Zatim testo stavite u pleh za pečenje obložen pek-papirom. Preko pobiberite, prelijte sokom od paradajza, pospite parmezanom i stavite da se peče na 200 stepeni 10 do 15 minuta.
PROJA BOGATOG NADEVA
Potrebno je za testo: 11 punih kašika projinog brašna, 5 kašika pšeničnog brašna, kesica praška za pecivo, 2 jajeta, 200 ml gazirane vode, 200 ml jogurta, 80 ml ulja, kašičica soli
Za nadev: 200 g vrhova mlade koprive, 3 mlada crna luka, struk mladog belog luka, 200 g izmrvljenog sira, 180 g kisele pavlake, 2 jajeta, kašičica soli, ulje

Prvo pripremite nadev. Koprivu blanširajte samo minut, pa je rešetkastom kašikom izvadite i stavite u hladnu vodu. Dobro je rukom iscedite i sitno iseckajte. Sitno iseckajte crni i beli luk. U posudu stavite ulje da se zagreje, pa ubacite luk. Pržite ga na srednjoj temperaturi da omekša, pa dodajte iseckanu koprivu, dinstajte minut, sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. U vanglici viljuškom izmrvite sir, dodajte jaja i kiselu pavlaku, sve dobro sjedinite viljuškom. Na kraju ubacite koprivu sa lukom, posolite i promešajte. Pređite na pripremu testa. U vanglici žicom mutite jaja, dodajte ulje, gaziranu vodu i jogurt. Na kraju ubacite i mešavinu brašna, praška za pecivo i so, pa sve žicom dobro umutite. Mase ovlaš sjedinite, sipajte u uljem podmazan pleh ili u za to predviđene modle. Pecite 20-ak minuta na 200 stepeni. Kada proja porumeni izvadite pleh iz rerne, prekrijte ga kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi. Prohlađenu izvadite iz modli ili secite na kocke, služeći uz jogurt, kajmak, sir, mladi luk, suvomesnate prerađevine...
ŽIVOPISNI ROLAT
Potrebno je za testo: 60 g putera, 3 jajeta, 100 g koprive, 120 g brašna, 100 ml mleka, so, biber, na vrh kašike praška za pecivo
Za fil: 200 g svežeg krem-sira, 40 g rendanog sira, kašika proprženih semenki bundeve, čen belog luka, so, biber, 100 ml kisele pavlake

U slanoj ključaloj vodi kratko blanširajte koprivu, pa je ocedite i sitno iseckajte. Žumanca, puter, brašno, prašak za pecivo i mleko umutite mikserom. Testo posolite i pobiberite. U posebnoj posudi mikserom umutite posoljena belanca u čvrst sneg, pa ih lagano umešajte u prethodno pripremljenu smesu sa brašnom. Sjedinjeno stavite ravnomerno raspoređeno u pleh i pecite u rerni na 180 stepeni, 10-15 minuta. Dok se rolat peče umutite fil. Sve navedene sastojke za fil umešajte, osim kisele pavlake. Pavlaku stavljajte po potrebi, tek toliko da se fil lagano nanosi na koru rolata, vodeći računa da ne bude tečan. Ukoliko volite jači fil možete da dodate i suvi vrat. Ispečeno testo stavite na foliju posutu koprivom, na koru ravnomerno nanesite fil, urolajte i stavite u frižider da se dobro prohladi, najmanje 3 sata.
VITAMINSKI NAMAZ
Potrebno je: 300-400 g mladih svežih kopriva, 200-300 g svežeg spanaća, beli luk u prahu, 3-4 suve crvene paprike, so, 1-2 kašike oštrog brašna, 100-150 ml ulja

Mlade koprive očistite i prokuvajte u slanoj vodi 5 minuta, izvadite ih i prelijte hladnom vodom, pa ostavite da se ocede. Od spanaća ostavite samo listove, blanširajte ih u slanoj vodi i ostavite da se ocede. Hladne koprive i spanać potom iseckajte sitno, kao i suve paprike. Sve zajedno propržite na zagrejanom ulju u tiganju, vodeći računa da se sastojci dobro sjedine, a višak vode koju puste koprive i spanać ispari. Dodajte brašno, propržite još malo, pa začinite belim lukom i posolite po ukusu. Namaz možete da koristite za tople sendviče sa slaninom ili suvim proprženim vratom.
STARINSKE PLjESKAVICE
Potrebno je: 250 g vrhova mladih kopriva, 200 g mladog crnog luka, 2 jajeta, 250 g sira, struk mladog belog luka, vezica svežeg peršuna, 4 pune kašike kukuruznog belog brašna, 2 pune kašike pšeničnog belog brašna, ulje, so

Vrhove mladih kopriva dobro operite, obarite, pa ih dobro ocedite i sitno iseckajte. Dodajte sitno seckani crni i beli luk, peršun, jaja, izmrvljeni sir, kukuruzno i pšenično brašno, so po ukusu. Masu izmešajte i sjedinite, pravite pljeskavice i pržite ih na vrelom ulju.
SAVIJAČA OD LISNATOG TESTA
Potrebno je: 500 g lisnatog testa, 500 g kopriva, 250 g belog kravljeg sira, kašika prezli, jaje + belance
Za premazivanje testa: žumance, 2 kašike mleka,
Za posipanje: po želji mak, susam, lan

Dobro oprane koprive obarite u slanoj kipućoj vodi 5-6 minuta, procedite, pa ostavite da se prohlade. Dobro ih ocedite prvo samo rukama, a onda ih umotajte u nekoliko kuhinjskih papirnih ubrusa, pa ponovo ocedite rukama. Stavite ih u odgovarajuću posudu, dodajte celo jaje i belance, izmrvljen sir i prezle, pa sve sjedinite. Ako je masa slana, ne morate da dodajete so. Razvaljajte lisnato testo, po dužini secite trake široke 5 cm i prekrivajte ih smesom po sredini celom dužinom. Spajajte krajeve traka i ređajte kružno u podmazanu tepsiju. Na kraju pitu premažite umućenim žumancetom sa mlekom, pospite susamom, makom ili lanom, pa pecite u rerni na 200 stepeni oko 25 minuta, dok pita fino ne porumeni. Gotovu pitu ostavite da se prohladi, pa je služite uz jogurt ili kiselo mleko, a može i uz čašu piva.