U carstvu čokolade
21. 03. 2019. u 12:41
Poslasticama sa čokoladom teško je odoleti. Ovo su popularni recepti: energetski smuti, crni kuglof,torta ukrašena voćem, zaher rapsodija, domaći brauni
Depositphotos
Energetski smuti
Potrebno je: 2 banane, 2 štangle čokolade, 2 kašike kakao praha, 2 kašike šećera u prahu, 2 dl bademovog mleka , 2 kašike kokosovog brašna, vanila ekstrakt
Iseckajte bananu, ubacite u blender, dodajte čokoladu, kakao, šećer i kokosovo brašno, izmiksajte, pa dodajte mleko i ekstrakt od vanile (nekoliko kapi) i još malo mutite, da se sjedini masa. Preručite smesu u lepu staklenu čašu i ukrasite kolutićima banane, narendanom čokoladom i listićima nane.
* * * * * * * * * * * * * * * *

Crni kuglof
Potrebno je: 5 jaja, 250 g šećera, 200 g margarina, limun, prašak za pecivo, 2 kašike kakao praha, 50 g čokolade za kuvanje, 100 ml mleka, 600 g brašna, šećer u prahu
Belanca umutite u čvrst sneg. U drugoj posudi umutite žumanca, šećer, margarin, mleko, narendanu koru od limuna, kakao, otopljenu čokoladu za kuvanje. Dodajte na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo. U smesu sa žumancima umešajte sneg od belanaca. Lagano promešajte kako bi se smesa sjedinila. Kalup za kuglof premažite margarinom, ulijte smesu i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta. Ohlađen kuglof pospite šećerom u prahu, isecite i poslužite.
* * * * * * * * * * * * * * * *

Torta ukrašena voćem
Za kore: 8 jaja, 8 kašika šećera, 8 kašika mlevenih oraha, 3 štangle čokolade, 5 kašika brašna. Za fil: 3 jajeta, 250 g šećera u prahu, 2 pudinga od čokolade, 1/2 litre mleka, 200 g čokolade, 250 g margarina, 100 g voća po želji
Umutite belanca, dodajte šećer i na kraju žumanca, zatim lagano umešajte orahe, čokoladu i brašno. Od ove mase ispecite četiri kore. Za fil umutite jaja sa šećerom, u to dodajte puding od čokolade i sve skuvajte sa mlekom. U još vruć krem dodajte čokoladu, pa kada se ohladi dodajte margarin. Filujte svaku koru, pa odozgo ukrasite otopljenom čokoladom i voćem po želji.
* * * * * * * * * * * * * * * *

Zaher rapsodija
Potrebno je: 225 g čokolade za kuvanje, 150 g maslaca, 120 g šećera, 8 jaja, 120 g brašna Za fil:, 230 g džema od kajsije, kašika limunovog soka. Za preliv: 225 g čokolade, 200 g šećera, 250 ml slatke pavlake za šlag, 2 kesice vanilin šećera
Otopite čokoladu na pari. Mutite maslac i šećer dok masa ne postane penasta, pa dodajte žumanca, jedno po jedno. Ubacite otopljenu čokoladu i umutite, a onda preko prosejte brašno i lagano ga umešajte. Dobro umutite belanca, pa dodajte i njih. Stavite u pleh i poravnajte. Pecite oko sat vremena. Zagrejte džem sa limunovim sokom u šerpici, a onda procedite kroz sito u činiju. Ohlađenu tortu presecite popreko, da dobijete dve. Premažite ih filom odozgo i sa strane, pa spojite. Pomešajte čokoladu, šećer, pavlaku i vanilu u šerpi, polako zagrejte, stalno mešajući, dok smesa ne postane gusta i glatka. Kuvajte još pet minuta, bez mešanja, dok ne proključa, pa time odmah prelijte tortu, ostavite da se ohladi. Poslužite sa šlagom.
* * * * * * * * * * * * * * * *

Domaći brauni
Potrebno je: 4 jajeta, 100 g šećera, 200 g margarina, 100 g crne čokolade, 4 kašike brašna, prašak za pecivo, kora od pomorandže. Za krem: 0,5 l slatke pavlake, 200 g crne čokolade, kašika šećera
Umutite žumanca i šećer, dodajte istopljeni margarin i čokoladu, brašno pomešano sa praškom za pecivo i na kraju umućeni šne od belanaca. Narendajte pomorandžinu koru u smesu i pecite u tepsiji na 180 stepeni oko pola sata. Slatku pavlaku, čokoladu i šećer zagrejte na laganoj vatri uz konstantno mešanje dok ne provri. Pečenu koru izbockajte viljuškom na nekoliko mesta i dok je još topla prelijte toplim kremom. Najbolje je da ostavite kolač nekoliko sati u frižideru kako bi se dobro stegao. Prelijte ga čoko glazurom.