KEKSIĆI SA AROMOM CIMETA

Potrebno je: 2 jajeta, 130 g smeđeg šećera, 60 g maslaca, 50 ml ulja, 2 kašike meda, korice od 2 klementine (vrsta pomorandže), vanilin šećer, malo soli, 2 kašike narendanog đumbira, kašika cimeta, 2 kašičice sode bikarbone, kašičica sirćeta, 350 g mekog brašna, 100 g bele čokolade, 50 g crne čokolade

Umutite mikserom jaja i šećere, pa dodajte omekšali puter, ulje i med, i sve sjedinite. Potom u smesu stavite narendani đumbir i rendane korice klementine, prethodno zamrznute u frizu da bi se lakše rendale. Dodajte malo soli i sirće. Sve promešajte da bude ujednačeno, pa postepeno sipajte deo brašna pomešanog sa sodom bikarbonom i cimetom. Zatim dodajte otopljenu belu čokoladu i preostalu mešavinu brašna. Mešajte dok ne dobijete jednoličnu masu koja se može oblikovati. Na kraju umešajte i usitnjenu crnu čokoladu, pa pravite kuglice veličine oraha, svaku čašom spljoštite, umočite u kristal šećer i ređajte sa proredom na pleh obložen pek-papirom. Pecite u rerni na 180 stepeni oko 10 minuta.

MIRISNI MEDENjACI

Potrebno je: jaje, 130 g šećera, 100 ml ulja, 2 kašike meda, kora od pomorandže, kašičica ekstrakta vanile, prstohvat soli, 1,5 kašičica đumbira u prahu, kašičica cimeta, 1/2 kašičice kardamoma, 1,5 kašičica sode bikarbone, oko 280 g brašna, 100 g šećera

Dobro umutite jaje, dodajte šećer, ulje, med, a potom so, đumbir, cimet, kardamom, vanilu, sitno narendanu koru od pomorandže i brašno sa sodom bikarbonom. Od sastojaka umesite testo, pa vadite loptice kašikom za sladoled. Blago ih oblikujte dlanovima i uvaljajte u kristal šećer, pa ređajte na pleh obložen pek-papirom. Pravite razmak da ne bi bile stisnute dok rastu. Malo ih spljoštite dnom čaše i stavite da se peku u rerni na 180 stepeni, 10-ak minuta. Pečene medenjake izvadite zajedno sa hartijom da se hlade i stegnu jer su vrlo mekani. Ohlađene spakujte u odgovarajuću kutiju.

ČOKOLADNI BISKVIT

Potrebno je: 100 g putera, jaje, 200 g brašna, prašak za pecivo, 100 g šećera, đumbir, 50 g čokolade, cimet, 2 kašike kafe

Pomešajte u dublju posudu jaje, otopljen puter, šećer, narendan đumbir, brašno, prašak za pecivo. Sastojke mutite dok ne dobijete glatku masu. Podelite je na 3 dela. U prvi deo stavite sitno seckanu čokoladu, u drugi cimet, a u treći kafu. Delove potom mešajući sjedinite dok ne dobijete kompaktnu smesu, a zatim ostavite u frižider 15- 20 minuta. Nakon toga od testa pravite kuglice i slažite ih u pleh obložen pek-papirom. Pecite ih 10 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, a služite prohlađene, uz kafu ili mleko.

BADEM U RAZLIČITIM OBLICIMA

Potrebno je: 2 kašičice praška za pecivo, 250 g brašna, 1/2 kašičice začina za medenjake, 180 g šećera, nekoliko kapi ekstrakta vanile, 2 kašičice rendanog đumbira, 100 g meda, jaje, 125 g putera, 4 kašičice mleka, 125 g mlevenih badema

Omekšali puter dodajte u mešavinu napravljenu od brašna i praška za pecivo, šećera, ekstrakta vanile, začina za medenjake, đumbira, meda, žumanca, mleka i mlevenih badema. Smesu dobro sjedinite i oblikujte loptu. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte testo debljine oko 0,5 cm. Secite ga modlicama u željene oblike, pospite svaki keksić sa malo šećera, stavite u pleh obložen pek-papirom i pecite u rerni na 180 stepeni, 10 minuta. Ispečene ostavite da se dobro ohlade, pa ih tek tada služite.


VESELE GLAZURE

Potrebno je: 2 šolje brašna, 1/2 kašičice sode bikarbone, kašika đumbira u prahu, šolja šećera, 150 g putera, umućeno jaje, 1/2 šolje šećera u prahu, prehrambene boje po izboru

Sjedinite šećer, brašno, đumbir i sodu bikarbonu. Umutite kremasto puter i dodajte umućeno jaje. U ovu smesu dodajte lagano prethodno napravljenu mešavinu. Dobijeno testo umotajte u alu-foliju i stavite u frižider da odstoji 20 minuta. Potom testo razvucite, različitim kalupima isecite željene oblike, pa pecite u rerni na 180 stepeni 15-20 minuta. Nakon pečenja kolačiće poređajte na rešetku da se suše 10-ak minuta. Za to vreme u šećer u prahu dodajte vodu dok ne napravite dovoljno gustu glazuru. Ukoliko želite, glazuru možete da razdvojite na više delova i dodajte različite prehrambene boje. Ukrasite glazurom kolačiće i ostavite ih da se osuše.