PRILOG SA PEČURKAMA


Potrebno je:250 g zelenog ili smeđeg sočiva,200 g različitih vrsta pečuraka ili samo šampinjona, 2 kašičice senfa, 2 čena belog luka, ulje, so, biber, peršunov list


Sočivo potopite i ostavite da odstoji preko noći, pa sutradan prokuvajte, procedite, nalijte toplom vodom i skuvajte. Pečurke iseckajte i propržite na jakoj vatri, na ulju, sa iseckanim belim lukom, pa posolite i pobiberite. Propržene pečurke sipajte u sočivo, dodajte senf i na kraju pospite sitno seckanim peršunovim listom.


ČORBASTI GURMANLUK


Potrebno je: 250 g sočiva, 1 crni luk, list lovora, štap celera, 2-3 šargarepe, koren paškanata, sušeno meso po izboru, so, biber, crvena paprika, suvi biljni začin, 2-3 čena belog luka, struk praziluka, zelena ljuta paprika


Očistite sočivo, operite ga hladnom vodom, stavite u šerpu, pa dodajte sitno seckan crni luk, šargarepu, paškanat, lovorov list i celer, potom nalijte vodom i pustite da provri. Nakon 10 minuta ubacite suvo meso. Kad je sočivo kuvano, dodajte sitno iseckan praziluk, beli luk i ljutu papriku (očišćenu od semenki i žilica) i zapržite (po želji možete napraviti i hladnu zapršku - umutite kašiku brašna s kašičicom crvene mlevene paprike, sipajte u varivo i pustite da se kuva pet minuta).


SOČNA TESTENINA


Potrebno je: 200 g sočiva, 200 g sitne testenine, 150 g pančete, velika glavica crnog luka, paprika, šargarepa, kocka povrtne supe, 1 l soka od paradajza, 2-3 čena belog luka, lišće celera i peršuna, kašika gustina, so, biber, bosiljak, 100 g parmezana, ulje

Na malo ulja propržite sitno seckanu pančetu, dodajte seckani crni luk, papriku, lišće celera i šargarepu isečenu na kolutove. Dodajte sočivo, malo ga propržite, sipajte kocku supe rastvorenu u pola litra vode i ostavite da se sočivo skuva. U to dodajte sok od paradajza, beli luk i testeninu. Posolite, pobiberite, dodajte bosiljak i pola narendanog parmezana, a na kraju i kašiku gustina, razmućenog u malo vode. Ostavite da se još kratko kuva. Pre služenja pospite seckanim peršunom i ostatkom parmezana.


VARIVO OD BUNDEVE


Potrebno je: 1 struk praziluka (zeleni deo), čen belog luka, 300 g bundeve, 1 manji beli krompir, 1 dl paradajz pirea, 100 g crvenog sočiva, so, biber, đumbir u prahu, suvi biljni začin, 1 kisela jabuka, 4-5 komada šampinjona, maslinovo ulje, pakovanje njoka

Na maslinovom ulju propržite praziluk i beli luk, dodajte sočivo, pa nalijte paradajz pireom i dospite malo vode. Krčkajte dok sočivo ne omekša. Dodajte naseckan krompir i bundevu, vegetu, đumbir i so, pa krčakjte pet minuta. Potom dodajte seckanu jabuku i pečurke i sve ukrčkajte, nalivajući sa pomalo vode. Pobiberite i servirajte sa njokama.