Slatko, slađe, medeno
07. 03. 2019. u 12:41
Ovo su poslastica kojima nećete moći da odolite: Voćne knedle, baklava od badema i lešnika, pita sa smokvama, mlečna torta, štrudla sa jabukama
Depositphotos
Voćne knedle
Potrebno je: 2 belanca, malo soli, 50 g griza, 2 kašike mekog kukuruznog brašna, 50 g integralnog brašna, kašičica cimeta, 150 g nemasnog kravljeg sira, 4 kašike meda, kašika margarina, malo rendane limunove kore, 2-3 kašike griza, 2 kašike margarina, kašičica ulja, 500 g smrznutog voća (višnja, malina, ribizla), kašika gustina, 1 dl vode, med
Med i margarin malo otopite, a belanca umutite sa prstohvatom soli. Pomešajte suve sastojke, pa dodajte med, margarin i sir, na kraju, umućena belanca. Izmešajte da se sjedini, pa ostavite u frižideru najmanje pola sata. Kašikom vadite knedle i kuvajte ih desetak minuta, u malo posoljenoj vodi. Ispržite griz da porumeni, pa u njega spuštajte kuvane i oceđene knedle i lagano ih umešajte, da se griz ne bi zalepio. Voće zagrevajte u šerpi dok se ne otopi, pa pojačajte vatru i prokuvajte ga. Čim počne da vri, dodajte vodu sa razmućenim gustinom. Posle prvog ključanja skinite sa ringle. Po želji možete dodati i šećer. Ako vam se fil učini pregustim dodajte još vode ili soka po izboru. U posudu u kojoj ćete poslužiti desert ređajte knedle, pa voće, zatim pospite medom i tako sve dok ne utrošite sve sastojke.
* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Baklava od badema i lešnika
Potrebno je: 500 g kora za baklavu, 200 g oraha, 200 g lešnika, 200 g badema, 450 g meda, 300 g šećera, 125 ml vode, 1/2 šoljice za kafu kisele vode. Za preliv: 300 g meda, 150 g šećera, 150 ml vode
Orašaste plodove najpre kratko ispecite, pa zatim svaku vrstu posebno sameljite. Na umerenoj temperaturi istopite med, šećer i vodu. Time premažite svaku koru, pa odozgo pospite jedanput lešnicima, drugu koru bademima, treću orasima, i tako redom sve dok ne potrošite materijal. Potom baklavu isecite na kockice, a ako vam je ostalo šerbeta, prelijte je i poprskajte kiselom vodom. Pecite na 180-200 stepeni oko pola sata. Na pola pečenja, ukoliko je potrebno, pokrijte alufolijom. Dok se peče, pripremite preliv od meda, šećera i vode, tako što ćete sve sastojke istopiti na umerenoj vatri. Pečenu, toplu baklavu prelijte šerbetom.
* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Pita sa smokvama
Potrebno je za testo: 600 g oštrog brašna, 2 jajeta, prašak za pecivo, 2 kašike šećera, prstohvat soli, 300 g putera ili margarina. Za fil: med, 100 g mlevenog rogača, džem od smokava, desetak suvih ili svežih smokava
Umesite testo od brašna, putera, šećera, soli, jaja i praška za pecivo. Jaje dodajte i umesite tek kad se brašno i puter mrvičasto sjedine. Oblikujte kuglu, zamotajte je u celofan i stavite u frižider na pola sata. Kad izvadite testo, dve trećine istanjite oklagijom i stavite na radnu površinu, a jednu trećinu ostavite za vrh pite. Pomešajte mleveni rogač sa džemom od smokava i medom, fil ravnomerno razmažite po testu, pa pitu pokrijte preostalom jednom trećinom testa, na koju ćete naređati suve ili sveže smokve. Pecite 20 minuta na 220 stepeni.
* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Mlečna torta
Potrebno je za kore: 3 jajeta, 10 kašika šećera, 3 kašike meda, kašičica sode bikarbone, malo brašna. Za fil: 1,5 l mleka, 15 kašika šećera, 20 kašika brašna, 250 g margarina
Na tihoj vatri mešajte jaja sa šećerom i medom, sve dok se šećer ne otopi, pa sklonite sa ringle. Ne treba da vri. Dodajte sodu i brašno tek toliko da biste mogli da zamesite testo pogodno za razvlačenje. Oklagijom razvucite četiri tanke kore i ispecite ih u plehu na 180 stepeni. Od ukupne količine mleka odvojite pola litre, a ostatak stavite da se kuva. U hladnom mleku razmutite brašno i šećer, tako što ćete naizmenično stavljati kašiku brašna pa kašiku šećera. Provrelo mleko sklonite sa ringle, sipajte u njega razmućeno brašno i šećer, pa vratite na vatru da se zgusne. U vruću masu dodajte margarin da se otopi i dobro izmešajte. Kore filujte vrućim nadevom, na taj način će lepo omekšati. Torta bi trebalo da odstoji nekoliko sati.
* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Štrudla sa jabukama
Potrebno je za testo: 300 g brašna, prstohvat soli, 100 ml mlake vode, jaje, 50 ml ulja. Za fil:, 1 kg jabuka, 40 g šećera, 60 g suvog grožđa, 50 g seckanih badema, pola kašičice cimeta, med. Za preliv: 40 g putera, 50 g prezli
Pomešajte sve sastojke za testo, zamesite ga, premažite sa kašikom ulja i ostavite da nadođe. Za to vreme pripremite fil - jabuke oljuštite i iseckajte na kocke, dodajte šećer, suvo grožđe, seckani badem, cimet i med po želji. Testo stavite na brašnom posutu površinu i rastanjite ga oklagijom, premažite rastopljenim puterom i pospite prezlama. Preko rasporedite fil, pa uvijte testo u rolat, stavite na pleh prethodno obložen papirom za pečenje, i premažite sa dve kašike mleka. Pecite 50 minuta, na temperaturi od 200 stepeni. Gotovu štrudlu pospite prah šećerom.