Kad začini oboje jelo
06. 03. 2019. u 12:54
Mnogima je, osim ukusa, važan i izgled jela. Probajte ove živopisne obroke: žuta čorba sa sočivom, ražnjići sa šafranom, morski rižoto, zlatni omlet, šampinjoni sa paprikom i kurkuma u piletini
Depositphotos
Žuta čorba sa sočivom
Potrebno je: 250 g sočiva, kašičica kokosovog mleka, 2 glavice crnog luka 4 čena belog luk, kašičica jabukovog sirćeta, kašičica kurkume
Dobro operite sočivo, pa ga stavite da se kuva u litru vode. Kada voda prokuva, smanjite temperaturu, sklonite penu sa vrha i ostavite da se kuva još desetak minuta. U šerpi zagrejte ulje i dodajte crni luk, kurkumu i začine, pa dinstajte nekoliko minuta, dok luk ne smekša. Dodajte sitno naseckan beli luk i mešajte još nekoliko minuta. Po potrebi dodajte malo vode. Smesi dodajte proceđeno sočivo i malo vode, zatim još kuvajte. Smesu izmiksajte u blenderu, pa je vratite u šerpu i dodajte kokosovo mleko i jabukovo sirće, ostavite na srednjoj temperaturi da prokuva. Servirajte toplu čorbu.
* * * * * * * * * * * *
Ražnjići sa šafranom
Potrebno je: 300 g pilećih fileta, 100 g crvene paprike, 100 g tikvica, glavica crnog luka. Za marinadu: 100 ml jogurta, 1/2 kašičice kumina, 2 kašičice ulja, 1/2 kašičice sirćeta, 0,5 g šafrana, so, biber, limun, ruzmarin, listići korijandera

Napravite marinadu od jogurta, soli, bibera, kumina, ulja i sirćeta, pa dodajte šafran koji ste prethodno rastopili u malo vode. Pileće filete iseckajte na kockice, sipajte u pripremljenu marinadu i ostavite da odstoje oko dva sata. Luk, tikvice i papriku iseckajte na kockice. Na štapiće za ražnjiće naizmenično stavljajte piletinu, papriku, tikvicu i luk, sve dok se ražnjići ne popune. Pecite ih na roštilju ili u tiganju na vrlo malo ulja. Poslužite ih dekorisane limunom, nevenom i korijanderom.
* * * * * * * * * * * *

Morski rižoto
Potrebno je: 350 g smrznutih morskih plodova, glavica crnog luka, 2 dl belog vina, 2 kašike ulja, 150 g pirinča, komadić putera, kesica šafrana, so, biber, beli luk u prahu, peršun
Na ulju propržite sitno seckani crni luk, pa dodajte smrznute morske plodove i nalijte malo vode. Posolite i pobiberite po ukusu.
Posle nekoliko minuta dodajte pirinač i šafran i dolijte još malo vode, mešajte sve vreme lagano. Na kraju ulijte vino i dodajte malo belog luka u prahu i komadić putera.
Mešajte dok se puter ne rastopi. Jelo pospite seckanim peršunom.
* * * * * * * * * * * *
Zlatni omlet
Potrebno je: 4 jajeta, kašičica kokosovog ulja, glavica crnog luka, paradajz ili crvena paprika, šaka šampinjona, 1/4 kašičice kurkume, peršun, so, biber

Zagrejte ulje u tiganju, pa ubacite na listiće iseckan luk. Kada omekša, dodajte seckane šampinjone, pa posle nekoliko minuta iseckan paradajz ili papriku, zatim kurkumu i malo vode. Dinstajte još dva-tri minuta, dok povrće ne omekša, pa preko te smese prelijte umućena jaja. Dodajte začine i ispecite kao klasičan omlet.
* * * * * * * * * * * *
Šampinjoni sa paprikom
Potrebno je: 300 g šampinjona, 3 kašike maslinovog ulja, kašičica slatke aleve paprike, kašičica đumbira, 2 dl soka od paradajza, so

Šampinjone srednje veličine presecite na pola. Zagrejte ulje i na njemu lagano propržite đumbir i alevu papriku, zatim dodajte posoljene šampinjone i dinstajte ih na laganoj vatri najviše 15 minuta. Možete da dodate i male količine crnog bibera i crnog luka u prahu. Prelijte paradajz sokom. Poslužite uz pirinač ili testenine.
* * * * * * * * * * * *
Kurkuma u piletini
Potrebno je: 2 veća parčeta pilećeg belog mesa, glavica crnog luka, 4 čena belog luka, 4 kašičice ulja, kiselo mleko, malo peršunovog lista, kašičica kurkume, kari sos, malo ruzmarina, so, biber

Stavite piletinu da se blago skuva u slanoj vodi, pa je isecite na sitne kocke, začinite biberom, kurkumom, ruzmarinom i karijem i dobro promešajte. Stavite je da se peče u zagrejanom ulju. U tiganju na ulju prodinstajte crni i beli luk, dodajte kiselo mleko, promešajte, dodajte malo karija, kurkume i na kraju seckani peršun. Prelijte sos preko piletine.