MEDENA ŠTRUDLA

Potrebno je za testo: 500 g brašna, 1 suvi kvasac, 60 g istopljenog putera ili margarina, 1 jaje i 2 žumanca, 60 g šećera, 1 kašika meda, 200 ml mleka, malo narendane limunove kore, malo soli

Za fil: 500 g oraha, 150 g šećera, 1 vanilin šećer, 100 g suvog grožđa, 150 ml vrućeg mleka


Razmutite kvasac sa malo mlake vode i kašičicom šećera. Stavite brašno i malo soli u posudu, dodajte žumanca i jaje razmućeno u mleku, istopljeni margarin, šećer, med, limunovu koru i kvasac. Zamesite testo pa ga prekrijte plastičnom folijom i ostavite da naraste. Za to vreme pripremite fil. Mlevene orahe prelijte vrućim mlekom, dodajte šećer, suvo grožđe i sve dobro promešajte. Testo podelite na dva dela, razvucite ga oklagijom, premažite filom i napravite štrudle. Stavite na podmazan pleh i prekrijte da malo odstoji. Pre nego što štrudlu ubacite u rernu, premažite je istopljenim puterom. Pecite 40-50 minuta na 180 stepeni. Kada se študla ohladi pospite je šećerom u prahu.

ČOKOLADNA TORTA

Potrebno je za kore: 8 jaja, 180 g šećera, 200 g mlevenih oraha, 100 g rendane čokolade, 1-2 kašike brašna, 1/2 kesice praška za pecivo

Za krem: 4 jajeta, 100 g šećera, 100 g putera, 200 g istopljene čokolade

Umutite mikserom jaja i šećer, ubacite mlevene orahe, rendanu čokoladu i promešajte varjačom. Dodajte brašno i prašak za pecivo, a zatim lagano varjačom sjedinite smesu. Ispecite dve kore. Na tihoj vatri mikserom mutite jaja i šećer dok se ne zgusne. Kada se krem ohladi dodajte umućeni maslac i topljenu čokoladu. Kremom namažite obe kore, filujte tortu spolja i ukrasite je po želji.

VITAMINSKI KOLAČ

Potrebno je: 1 šolja brašna, 1/2 šolje narendane šargarepe, 1/2 šolje mlevenih oraha, 1 šolja šećera, 1/2 šolje svežeg mleka, 2 jajeta, 2 kesice vanilin šećera, 1/2 šolje ulja, 1 kašičica cimeta, 1 kašičica praška za pecivo, malo topljene čokolade

Umutite jaja i šećer, dodajte ulje, mleko i prethodno pomešano brašno, cimet, pecivo i vanilin šećer. Umutite sve sastojke dok ne dobijete glatku smesu i dodajte šargarepu i orahe. Po želji možete da ubacite topljenu čokoladu. Smesu ponovo promešajte, stavite u podmazani pleh i pecite 40 minuta na 180 stepeni. Kolač možete da ukrasite šargarepom ili šećerom u prahu.

BAKLAVA SA JAJIMA

Potrebno je: 1/2 kg kora, 3 jajeta, 1 čaša šećera (2 dl), 1 čaša jogurta, 1 čaša ulja, 1 prašak za pecivo, 200 g mlevenih oraha, suvo grožđe (ako želite)

Za preliv: 2,5 dl vode, 400 g šećera, nekoliko kriški limuna

Umutite jaja i šećer, dodajte jogurt, ulje, prašak za pecivo, orahe i suvo grožđe. Mutite dok se svi sastojci dobro ne sjedine. Stavite koru u podmazan pleh, premažite je filom, a zatim poređajte koru po koru i svaku premažite filom. Gornju koru nemojte premazivati a baklavu isecite pre nego što je ubacite u rernu. Pecite 20-ak minuta na 200 stepeni, dok gornja kora ne porumeni. Kada kolač izvadite iz rerne prelijte ga šećernim prelivom.

NEODOLjIV MUS

Potrebno je za kuvani krem: 3 žumanceta, 35 ml mleka, 50 ml slatke pavlake, 65 g šećera

Za čokoladni krem: 250 g mlečne čokolade, 440 ml slatke pavlake, 200 g mlevenih oraha

Mleko, slatku pavlaku, šećer i žumanca umutite na umerenoj temperaturi. Zatim blago umutite slatku pavlaku, dodajte čokoladu istopljenu na pari i sjedinite. U to stavite prohlađen krem od žumanaca i sve promešajte. Krem sipajte u čaše, pospite preko krupno seckane orahe i stavite u frižider da se dobro ohladi. Pre serviranje, mus možete da dekorišete umućenom slatkom pavlakom ili seckanim orasima.