Jela za ljubitelje susama
26. 02. 2019. u 18:41
Probajte: sirni namaz, šnicle iz rerne, pečene vegetarijanske ćufte, pileći kroketi, krilca u medu i đumbiru, osvežavajuću salatu, kuvani prokelj sa šunkom
Pileći kroketi Depositphotos
PILEĆI KROKETI
Potrebno je: 800 g pilećih prsa, limunov sok, 2 kašike soja sosa, kašika univerzalnog začina, ulje za prženje
Za paniranje: brašno, 2-3 jajeta, so, mleveni crni biber, 300 g semenki susama, 2 kašike prezli
Isecite piletinu na krupnije trake, a zatim poprskajte limunovim sokom i soja sosom, pa pospite univerzalnim začinom. Ostavite da piletina malo odstoji, a potom trake uvaljajte u brašno, pa umočite u razmućena, malo posoljena i pobiberena jaja. Na kraju krokete uvaljajte u mešavinu susama i prezli. Stavite da se prže u dobro zagrejano ulje, potom smanjite temperaturu i pržite sve dok ne dobiju zlatnožutu boju. Izvadite ih na upijajući papir da se višak ulja ocedi, pa tek onda služite toplo ili hladno uz salate po sopstvenom izboru sa različitim sosovima, ko što je, primera radi, tartar.
OSVEŽAVAJUĆA SALATA
Potrebno je: 2 pileća bela mesa, 3-5 kiselih krastavčića, 200 g majoneza, čaša kisele pavlake, so, biber, puna šaka susama
.jpg)
Očistite belo meso od kosti, pa ga skuvajte u vodi dok ne dobije uobičajenu beličastu boju. Ostavite ga sa strane da se prohladi, a potom ga isecite na što sitnije kocke. Isecite i kisele krastavčiće sitno kao pileće belo meso, pa sve sjedinite sa pavlakom i majonezom. Ukoliko vam se učini da je salata suviše gusta, ili ako više volite da u njoj preovlađuje ukus pavlake a ne majoneza, dodajte još pavlake. Na teflonskom tiganju propržite susam da dobije zlatnu boju, pa ga dodajte pripremljenoj masi. Salatu posolite i pobiberite po ukusu i služite.
KUVANI PROKELj SA ŠUNKOM
Potrebno je: 100 g kuvane šunke, 450 g prokelja, kašika putera, 2 kašičice susama, kašika susamovog ulja, so i biber po ukusu
.jpg)
Isecite kuvanu šunku na sitne kocke. Prokelj operite, očistite, odstranite oštećene listiće, prepolovite i kuvajte u posoljenoj vodi nekoliko minuta, pazeći da se ne raskuva. Potom ga ocedite i ostavite sa strane. U međuvremenu, u tiganju, bez masnoće ispecite susam da dobije zlatnobraon boju, a zatim ga izvadite. Na jačoj temperaturi zagrejte susamovo ulje i puter, dodajte kockice šunke i oceđeni prokelj, pa ih kratko propržite. Smanjite temperaturu, posolite, pobiberite i pržite još minut-dva. Pre serviranja prokelj i šunku pospite pečenim susamom, a možete i sa svežom, sitno iseckanom crvenom paprikom.
KRILCA U MEDU I ĐUMBIRU
Potrebno je: 16 pilećih krilaca, 3 kašike meda, 3 kašike putera, kašika đubira, 3 kašike soja sosa, 2 čena belog luka, 1/4 šolje vorčester sosa, 3 kašike semenki susama
.jpg)
Prodinstajte na rastopljenom puteru samleveni beli luk i đumbir. Dodajte pileća krilca, pa dinstajte 3 minuta. Umešajte potom med, soja i vorčester sos. Pržite krilca dok ne budu gotova, a sos zgusnut. Na kraju umešajte semenke susama i služite.
ŠNICLE IZ RERNE
Potrebno je: 12 šnicli po izboru, 5 jaja, 200 g kačkavalja, 100 g susama, 200 ml kisele pavlake, so, biber, ulje
.jpg)
Šnicle izlupajte, pa ih potopite u 3 umućena jajeta. Polovinu poređajte u vatrostalnu posudu, dodajte so i biber, narendajte pola kačkavalja i pospite sa 50 g susama. Preko staviti drugu polovinu šnicli, začinite, pa preko stavite preostali sir i susam. Umutite 2 jajeta sa kiselom pavlakom, posolite i prelijte šnicle, pa ih pecite u rerni 30 minuta na 200 stepeni.
SIRNI NAMAZ
Potrebno je: 200 g kačkavalja, 100 g belog kravljeg sira, 100 g kisele pavlake, 1 do 2 čena belog luka, 3 kašike majoneza, 4 kašike susama
.jpg)
U posudi za salatu izgnječite beli luk, dodajte kačkavalj, izmrvljeni sir, kiselu pavlaku i majonez. Sve dobro promešajte da dobijete homogenu smesu. Ako ima grudvica upotrebite blender. Na kraju dodajte susam i dobro promešajte. Ovo predjelo možete da servirate uz prepečen hleb, bruskete ili neko drugo pecivo.
.jpg)
Potrebno je za pripremu povrća: crveni luk srednje veličine, 2 srednja patlidžana, 2 čena belog luka, 2-3 kašike ulja, kašika sitno seckanog peršuna, bosiljka ili korijandera, so, biber
Za ćufte: jaje, 2-3 kašike rendanog parmezana, 2 kašike prezli
Za oblaganje ćufti: 5 kašika susama, prezle po potrebi
Iseckajte sitno beli luk, a crni na tanke režnjeve. Patlidžan dobro operite, ali ga nemojte ljuštiti već mu samo sklonite vrhove, pa ga iseckajte na tanke prutiće. U većem tiganju propržite oba luka na ulju, pa dodajte patlidžan. Sipajte nekoliko kašika vode, poklopite i dinstajte na srednjoj vatri 10-ak minuta. Posolite, pobiberite, dodajte seckani peršun ili neko drugo začinsko bilje, pa sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi. Dinstanom povrću dodajte jaje, narendan sir i prezle, vodeći računa da se mešanjem sve lepo spoji. Kašikom vadite i pravite ćufte. U suvom tiganju propržite susam, pa čim postane zlatan prespite ga u neku činiju i pomešajte sa prezlom. Ćufte od patlidžana pažljivo obložite susamom i prezlom. Poslažite ih na pleh obložen pek papirom i pecite oko 20 minuta u rerni na 200 stepeni. Ćufte služite tople, uz neki sos na bazi milerama, kisele pavlake, jogurta, a može i uz neki zanimljiv sir.
Savet plus: Patlidžan možete zameniti tikvicom, a u tom slučaju će vreme pripreme biti kraće. Tikvice nije potrebno dodatno dinstati, pečenje u rerni je sasvim dovoljno. Dobro ih operite, sklonite vrhove i izrendajte na krupno, posolite i ostavite u cediljki da puste sok. Nakon pola sata dobro ocedite narendanu tikvicu, izmešajte je sa ostalim sastojcima, oblikujte i pecite. Tikvica voli svežu nanu, pa ako želite, ubacite nekoliko listića.