Brokoli pun zdravlja

23. 02. 2019. u 15:11

Brokoli je namirnica sa dosta važnih sastojaka, a može se spremiti na različite načine. Preporučujemo da probate: zapečen u tri sira, ukusan mirišljavi omlet, dinstan sa pečurkama ili pohovan u pivu

Броколи пун здравља

Zapečen u tri sira

Potrebno je: 400 g brokolija , 150 g buđavog sira , 200 g kačkavalja , 400 g tečne pavlake , 100 g topljenog sira , biber

U posudu stavite pavlaku i dodajte šolju vode. Potom dodajte izrendani kačkavalj, topljeni i izmrvljeni buđavi sir. Sve promešajte i pobiberite. Operite brokoli i iskidajte ga na cvetiće, pa stavite u ključalu vodu minut do dva da omekšaju. Izvadite ih, stavite u đevđir i operite tekućom vodom, a najbolje bi bilo da ih stavite u posudu sa ledom. Tako će sačuvati lepu zelenu boju. Potom ih prebacite u pleh, odozgo prelijte smesom od pavlake i sira, pa pecite u rerni na 180 stepeni 20-30 minuta. Kad se sirevi rastope i boja postane zlatna, brokoli servirajte sa mesom.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Ukusan mirišljavi omlet

Potrebno je: 1/2 pakovanja zamrznutog brokolija, 4-5 jaja, 100 g kravljeg sira, 20 g putera, prstohvat univerzalnog začina, biber, ulje

Stavite maslac sa malo ulja u tiganj, pa u njemu dinstajte brokoli oko 5 minuta. Ako je potrebno sipajte malo vode. Pospite univerzalnim začinom, pa dodajte izmrvljen sir. Kratko sve propržite pa u to razbijte jaja i brzo mešajte. Po želji pobiberite, a možete i da napraviti jaja na oko, bez mešanja. Ukusan i mirišljavi omlet služite topao.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Dinstan sa pečurkama

Potrebno je: kesa zamrznutog brokolija, 300 g pečuraka, kašičica univerzalnog začina, 20 g putera, biber, so

Operite dobro brokoli pa ga odvojte na cvetiće. Očistite i operite pečurke i isecite ih na krupnije komade. U duboki tiganj stavite pečurke, brokoli i puter, sipajte šoljicu vode i maslac, poklopite i ostavite da se dinsta. Pred kraj pospite univerzalnim začinom, posolite, promešajte, a zatim pobiberite po želji. Servirajte toplo.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Pohovan u pivu

Potrebno je: 800 g brokolija, 2 šolje kukuruznog brašna, 2 jajeta, šolja maslinovog ulja, so po ukusu, po prstohvat mlevenog bibera i aleve paprike, šolja piva

Operite brokoli, isecite na cvetiće, stavite u kipuću vodu 4-5 minuta, a potom izvadite i operite hladnom vodom. Ostavite da se iscedi od tečnosti, a u međuvremenu pripremite smesu za pohovanje. Sjedinite i dobro promešajte jaja, brašno, pivo i začine. Potopite isceđen brokoli u smesu za pohovanje, a zatim pržite na jako zagrejanoj masnoći, dok ne dobije zlatnu koricu. Ostavite ga da se od suvišne masnoće iscedi na papirnom ubrusu, a zatim služite.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije