Voćni zalogaji

21. 02. 2019. u 18:22

Poslastice sa voćem su omiljene, ne samo zbog ukusa, već i zato što priprema najčešće nije komplikovana. Probajte: kuglof sa jabukama, brusnice u lopticama, čizkejk od višanja, tart sa borovnicama i mandarina-tortu

Воћни залогаји

Depositphotos

Kuglof sa jabukama

Potrebno je : 2 jabuke, 3 jajeta, 150 g šećera, čaša jogurta, 1 dl ulja, 220 g brašna, kesica praška za pecivo, šaka suvog grožđa, kašičica cimeta

Oljuštene jabuke iseckajte na kockice. Mikserom umutite jaja sa šećerom dok se ne dobije penasta smesa, dodajte jogurt i ulje, kao i brašno sa praškom za pecivo. Sve dobro izmešajte. Dodajte suvo grožđe i cimet, pa kockice jabuke. Kalup dobro podmažite uljem ili mašću. Kuglof pecite oko 50 minuta na 180 stepeni, pa ga ostavite u modli desetak minuta. Prevrnite ga na tacnu i prelijte šećerom u prahu.

* * * * * * * * * * * * * * *

Brusnice u lopticama

Potrebno je: 125 g margarina, 80 g meda, 250 g pirinčanih pahuljica, 250 g ovsenih pahuljica, 80 g suvog grožđa, 80 g kandiranih brusnica, 80 g kikirikija, 80 g oraha

Umutite margarin, med i mleveni kikiriki, pa polako dodajte ovsene i pirinčane pahuljice, zatim suvo grožđe koje ste prethodno držali u mleku, kandirane brusnice i naseckane orahe. Mutite dok smesa ne bude homogena, pa oblikujte loptice koje ćete staviti u papirnate korpice. Pre posluženja kolačiće držite u frižideru bar sat vremena, kako bi se stegli i bili ukusniji.

* * * * * * * * * * * * * * *

Čizkejk od višanja

Potrebno je: 200 g mlevene "plazme", 125 g maslaca, 2 kašike meda, 300 g sirnog namaza, 150 g šećera u prahu, 250 ml slatke pavlake, kašika soka od limuna, kesica belog želatina u prahu, kesica crvenog želatina u prahu, 300 g višanja, 200 ml vode , 4 kašike šećera

Keks, maslac i med sjedinite u kompaktnu masu. Na dno kalupa stavite masu, pritisnite i poravnajte tako da napravite ravnomeran sloj. Sirni namaz pomešajte sa šećerom u prahu i izmutite, pa dodajte sok od limuna. Posebno izmiksajte slatku pavlaku i onda je umešajte u smesu sa sirom. Rastopite kesicu belog želatina u malo hladne vode, pa kratko zagrejte na ringli da se otopi i sipajte ga u fil sa sirom. Sve zajedno izmešajte. Fil preručite u kalup i sipajte preko keksa. Ostavite u frižideru da odstoji. Višnje prelijte vodom, dodajte im šećer i stavite da se kuvaju desetak minuta. Sklonite sa vatre i umešajte crveni želatin koji ste prethodno rastopili u vodi. Ostavite desetak minuta da se preliv prohladi, pa ga sipajte preko belog fila i vratite u frižider da se dobro stegne.

* * * * * * * * * * * * * * *

Tart sa borovnicama

Potrebno je: 50 g brašna, 3 žumanceta, 125 g margarin, 60 g šećera u prahu, kesica vanilin šećera, 350 g borovnica, 70 g šećera, 2 kašike gustina. Za preliv: 2 jajeta, 35 g margarina, 70 g šećera, kašika ulupanog šlaga, kašika brašna. Za dekoraciju: 50 g borovnica

Izmutite margarin mikserom, dodajte šećer u prahu, jaja, vanilin šećer i na kraju brašno. Testo ostavite pola sata u frižideru da se stegne, pa ga razvijte u kalup. Pecite desetak minuta na 180 stepeni. Borovnice sjedinite sa šećerom i stavite na tihu vatru da se prokuvaju, pa ih zakuvajte sa gustinom razmućenim sa malo hladne vode. Tople borovnice sipajte preko pečenog tarta. Napravite preliv mućenjem margarina i žumanaca tako da se dobije kompaktna masa, pa u to dodajte ulupana belanca. Sve sjedinite, dodajte ulupan šlag i brašno. Dobijenu masu sipajte preko borovnica i pecite u zagrejanoj rerni pola sata na 180 stepeni. Odozgo dekorišite borovnicama.

* * * * * * * * * * * * * * *

Mandarina-torta

Potrebno je: 4 mandarine, 6 jaja, kašika praška za pecivo, 200 g mlevenih badema, 250 g šećera, 30 g kakaoa. Za preliv: 2 dl slatke pavlake, kašika meda, 25 g margarina. Za dekoraciju: 100 g čokolade, 2 mandarine

Mandarine ogulite i isecite na kolutove, a potom ih u malo vode kuvajte na tihoj vatri oko pola sata. Kada omekšaju, ostavite ih da se ohlade, pa ih sameljite u blenderu i umutite sa jajima, šećerom, bademom, praškom za pecivo i kakaoom. Smesu ulijte u okrugli pleh obložen pek-papirom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko sat vremena. Na umerenoj temperaturi otopite slatku pavlaku, med i margarin, mešajte dok se sastojci ne sjedine, a potom skinite sa vatre i ostavite da se masa ohladi. Preko kore sipajte preliv i ostavite celu tortu da se ohladi. Ukrasite je kolutićima mandarine, a donji deo torte narendanom čokoladom.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije