ŠNICLE U SOSU

Potrebno je: 600 g šnicli (svinjske, teleće...), kašičica soli, kašičica bibera, kašičica biljnog začina, 2 kašičice senfa, glavica crnog luka, 2 dl mleka, 200 g kisele pavlake, 1,5 kašika brašna

Tanko isečene šnicle blago izlupajte čekićem za meso. Začinite ih i premažite kašičicom senfa i ostavite da odstoje najmanje pola sata. Zatim pržite šnicle dok blago ne porumene, dodajte sitno seckanu glavicu crnog luka i nalijte malo vode. Ostavite da se krčka oko 45 minuta, uz povremeno dodavanje vode, dok šnicle ne omekšaju. U međuvremenu pomešajte brašno i hladno mleko tako da nema grudvica, dodajte pavlaku, kašičicu senfa, malo soli i bibera i sve sjedinite. Gotove šnicle izvadite iz tiganja, a u njega dodajte prethodno pripremljenu mešavinu od mleka i brašna i pavlaku i mešajte dok ne počne da kuva. Zatim vratite šnicle u tiganj i kuvajte najduže minut. Jelo služite toplo uz priloge i salate po želji, a za dekoraciju možete da koristite ruzmarin.

PILETINA SA ŠAMPINjONIMA

Potrebno je: 300 g svežih šampinjona, 600 g pilećeg filea, kašika senfa, kašika kisele pavlake, kašika susama, 2 čena belog luka, biber, so, 0,3 dl maslinovog ulja

Opranu i suvu piletinu iseckajte na komadiće i premažite senfom. Stavite meso u tiganj i pržite dok ne dobije zlatno žutu boju. Dolijte u tiganj 0,5 dl vode, dinstajte još 10-15 minuta, pa meso izvadite i stavite u posebnu posudu. U istom tiganju na zagrejanom ulju propržite susam oko 30 sekundi.

Odmah dodajte šampinjone iseckane na tanke listiće, sipajte malo vode, posolite i dinstajte 10 minuta. Dodajte 2 kašike kisele pavlake, promešajte, a zatim prethodno isprženo meso vratite u tiganj i na kraju dodajte beli luk.

LOSOS IZ RERNE

Potrebno je: 4 parčeta lososa, 2 kašike senfa, kašika meda, kašičica sojinog sosa

Dobro pomešajte senf, med i sos, pa u pleh podmazan maslinovim uljem poređajte komade lososa i preko toga prelijte prethodno pripremljenu smesu. Ostavite da odstoji dva sata, a zatim pecite 30-40 minuta na 200 stepeni u rerni. Jelo možete da dekorišete peršunom, zelenom salatom ili povrćem po želji.

BRUSKETI I TUNjEVINA

Potrebno je: 1 hleb, 2 srednje paprike, 10 kiselih krastavčića, konzerva tunjevine u komadu (oko 130 g), 2-3 kašičice senfa, so, biber, ruzmarin, maslinovo ulje, 5-6 čenova belog luka

Sitno iseckajte beli luk i pomešajte ga sa maslinovim uljem, a zatim premažite svaki brusket. Potom sitno iseckajte krastavce i paprike i u to dodajte dobro usitnjenu tunjevinu. Sve izmešajte i dodajte začine i malo maslinovog ulja. Preko brusketa kašikom stavite smesu od tunjevine i pecite oko 15 minuta na 200 stepeni. Bruskete možete dekorisati paradajzom ili crvenom paprikom.

SALATNI PRELIV

Potrebno je: 2-3 kašičice senfa, kašika kiselog mleka, bosiljak, 1-2 kašike maslinovog ulja, so po ukusu


Sve sastojke sjedinite i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Bosiljak dodajte na kraju, a preko preliva možete da iseckate peršun. Ovaj preliv je izuzetno ukusan i savršen je dodatak mnogim salatama. Možete da ga servirate i uz sveže povrće.

SVINjSKI KOTLETI NA ROŠTILjU

Potrebno je: 2 svinjska kotleta (450 g), 1/2 kašičice soli, 2 kašike senfa, 1/2 kašičice bibera, beli luk (po želji)

Posolite kotlete, pomešajte biber, senf i sitno iseckan beli luk i premažite meso sa obe strane. Kotlete pecite na roštilju, a kao prilog uz meso možete da poslužite pečeni krompir.

KOLENICA U VINU

Potrebno je: 1 svinjska kolenica, 4 šargarepe, 3 paprike, 2 tikvice, 5 kašika meda, 2 kašike senfa, 250 ml crnog vina, so, biber, aleva paprika, majčina dušica, lovorov list, maslinovo ulje

Namažite kolenicu medom i senfom, a zatim preko pospite pripremljene začine i stavite u posudu za đuveč zajedno sa povrćem iseckanim na kockice. Sve prelijte vinom, dodaje dve šolje vode i poklopite. Pecite na 150 stepeni. Jelo možete da servirate uz zelenu salatu, paradajz ili drugo povrće.