ŠKARPINA U SOKU OD JABUKE

Potrebno je: 3 fileta škarpine, 2 dl soka od jabuke, glavica crnog luka, 1/2 čena belog luka, 3 kašike seckanog peršuna, 4 kašike maslinovog ulja, limun, so, biber

Kratko ispržite filete u zagrejanom ulju, na srednjoj temperaturi, a zatim na istom ulju izdinstajte sitno seckani crni i beli luk, i na kraju prelijte sokom od jabuke. Začinite po ukusu i stavite u rernu da se peče desetak minuta na umerenoj temperaturi, zatim poređajte kriške limuna i peršun, vratite u rernu i pecite još kratko na umerenoj temperaturi. Poslužite po želji uz bareno povrće, krompir ili pirinač.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

SARDELE IZ RERNE

Potrebno je: 1 kg sardela ili inćuna, glavica crnog luka, 3 čena belog luka, veza peršuna, 1 dl belog vina, 1 dl maslinovog ulja, grančica majčine dušice, 2 limuna, 6 čeri paradajza, biber

Ovalnu tepsiju nauljite maslinovim uljem, poslažite ribu koju ste pobiberili, premažite je maslinovim uljem i pospite obilno majčinom dušicom, peršunom i seckanim belim lukom. Limun isečen na kriške, kao i čeri, stavite odozgo, a zatim pecite na 200 stepeni oko 20 minuta. Pred kraj pečenja ogulite glavicu luka i nasecite na kolutove, rasporedite po ribi i zalijte belim vinom. Vratite u rernu da se peče još desetak minuta.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

LOSOS UZ PIRINAČ

Potrebno je: 250 g pirinča, 500 g fileta lososa, kašika seckanog đumbira, 2 dl krem-pavlake, glavica crnog luka, čen belog luka, 4 kašike seckanog peršuna, 2 kašike ulja, so, biber

Pirinač skuvajte na srednjoj temperaturi dok ne omekša, a u tiganju ispržite filete lososa po nekoliko minuta sa obe strane, pa ih stavite u tanjir. U istom tiganju propržite seckani đumbir, crni i beli luk, ulijte krem-pavlaku, posolite, zagrejte do ključanja, vratite filete, poklopite i kuvajte desetak minuta. Na kraju umešajte peršun, sklonite sa ringle i poslužite preko kuvanog pirinča koji ste ukrasili proprženim lukom, uz salatu po želji.