OD PLAVOG PATLIDžANA

Potrebno je: 1 kg plavog patlidžana, 500 g mlevenog mesa, 200 g brašna, 2 kašike kisele pavlake, glavica crnog luka, 7 jaja, 1 dl mleka, 1 dl ulja, so, biber

Oljušteni patlidžan isecite po dužini na kriške debljine 0,5 centimetara i potopite u činiju sa hladnom slanom vodom kako bi izgubio gorčinu. Umutite 5 jaja i malo ih posolite, a u drugi tanjir stavite brašno. Svako parče patlidžana umačite u brašno, pa u jaja i pržite na ulju dok ne dobije zlatno žutu boju. Zatim dobro propržite sitno iseckan crni luk, mleveno meso, so i biber. Umutite dva jajeta, mleko i pavlaku, i dodajte so. U vatrostalnu posudu poređajte najpre red pohovanog patlidžana a preko toga pola fila od mesa i zalijte trećinom preliva od jaja i mleka. Zatim poređajte drugi red patlidžana, mesa i preliva. Ređanje musake završite patlidžanom i prelijte preostalim prelivom od mleka i jaja. Musaku pecite u rerni 45-50 minuta na 200 stepeni.

* * * * * * * * * * * * * *

SA UKUSOM KARFIOLA

Potrebno je: 1 kg karfiola, 300 g mlevenog mesa, 3 kašike ulja, 2 jajeta, 2 čena belog luka, čaša kisele pavlake, šoljica mleka, glavica crnog luka, kašika paradajza iz konzerve, kašika biljnog začina, peršunov list, biber, so

Karfiol zajedno sa listovima isecite na veće komade i kuvajte u slanoj vodi u koju ste prethodno dodali šoljicu mleka. Napola skuvani karfiol iscedite a na ulju propržite sitno seckan crni luk i meso, pa dodajte paradajz, biljni začin, mleveni biber i malo vode. Kada meso omekša, ubacite iseckani beli luk i peršunov list. U odgovarajuću posudu poređajte polovinu karfiola, preko toga prženo meso i ponovo red karfiola. Pomešajte jaja i pavlaku sa malo soli i prelijte preko musake, a zatim otprilike pola sata pecite na jakoj temperaturi.

* * * * * * * * * * * * * *

TIKVICE SA MESOM I PAPRIKOM

Potrebno je: 1 kg tikvica, biljni začin, manja glavica crnog luka, 2 manje šargarepe, 400 g mlevenog mesa od junećeg buta, 2 čena belog luka, biber, ulje, 2 jajeta, malo mleka, 4 kašike kisele pavlake

Propržite seckani crni luk i rendanu šargarepu a kada smekša dodajte mleveno meso i pržite još desetak minuta. Ubacite biljni začin, biber i beli luk i sve dobro promešajte. Tikvice isecite na kolutove i dodajte biljni začin. Polovinu tikvica poređajte u posudu za pečenje sa vrlo malo ulja. Preko toga stavite fil od mlevenog mesa i poređajte drugu polovinu tikvica. Poklopite i ubacite u rernu da se peče. Posle otprilike 40 minuta preko musake dodajte preliv od jaja i mleka, kisele pavlake i biljnog začina i vratite u rernu da se peče još 20 minuta na 150 stepeni, bez poklopca. Musaku dekorišite peršunom i crvenom ljutom paprikom.