AMERIČKE PALAČINKE

Potrebno je: 2 jajeta, 125 g brašna, 200 ml mleka, kašika šećera, 1/2 kesice praška za pecivo, 2 nara, kašika šećera

Nar podelite na pola, očistite, pa od cele količine zrna koju ste dobili odvojite malo, a ostalo izblendirajte. Dobro ih procedite kroz sitnu cediljku, pa dobijeni sok sipajte u manju šerpu. Dodajte jednu kašiku šećera i kuvajte na srednjoj temperaturi dok ne dobijete tečnost sličnu sirupu. Sklonite sa strane i ohladite. Odvojite žumanca od belanaca, umutite ih žicom sa mlekom. Dodajte šećer pomešan sa brašnom i praškom za pecivo, a na kraju i belanca umućena u čvrst šam. Pažljivo promešajte. Ugrejte tiganj, stavite malo putera, pa pecite palačinke. Svaku poslužite prelivenu sirupom od nara i posutu zrnima.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

SOČNI ČOKOLADNI TART

Potrebno je: 250 g keksa, 100 g rastopljenog putera, 350 g čokolade za kuvanje, 500 ml slatke pavlake, šoljica za kafu očišćenog nara


Sameljite keks i dobro ga promešajte sa rastopljenim puterom, pa ga stavite u posudu za tart i odložite u frižider na oko jedan sat. U slatkoj pavlaci istopite čokoladu i sklonite sa ringle malo pre nego što bi iskipela, prohladite i prelijte preko keksa. Pospite po površini očišćene semenke nara i stavite u frižider na oko tri sata, odnosno sve dok se čokolada ne stvrdne. Poslužite hladno.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

PANAKOTA

Potrebno je: 400 ml mleka, kesica praška za panakotu, 2 nara, 2 kašike šećera, grančica ruzmarina

U vrelo mleko dodajte prašak za panakotu i, uz mešanje žicom, kuvajte jedan minut. Krem sipajte u ovlaženi kalup i ohladite. Kotrljajte jedan nar, uz blagi pritisak, da bi u njemu popustile membrane. Probušite koru na jednom mestu i kroz nju iscedite sok, pa mu dodajte šećer i kuvajte ga dok ne dobijete sos, odnosno dok se masa ne smanji na pola, pa ostavite da se ohladi. Drugi nar očistite i izvadite semenke. Ohlađeni krem prelijte hladnim sosom, pospite semenkama nara i ukrasite grančicom ruzmarina.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

RAJSKI KUGLOF

Potrebno je: 4 jajeta, 100 g šećera, 220 g putera, 100 g čokolade za kuvanje, 4 kašike brašna, prašak za pecivo, 2 kašike amareta, 100 g badema, 2 nara. Za glazuru: 100 g bele čokolade, 30 g putera, 60 ml slatke pavlake

Očistite nar, iseckajte bademe i na tihoj vatri rastopite crnu čokoladu i puter. Sklonite sa ringle, mešajući, da biste dobili glatku masu. Belanca umutite sa trunkom soli u čvrsti šam, a žumanca sa šećerom u penastu smesu, dodajte brašno i prašak za pecivo. U gustu masu sipajte prohlađenu čokoladu i mutite dva-tri minuta da bi se ponovo stegla. Postepeno dodajte umućena belanca, muteći žicom. Kalup za kuglof premažite puterom i pospite brašnom. U testo dodajte seckane bademe i očišćeni nar, ostavljajući 1/4 ploda za ukrašavanje. Lagano promešajte i prespite u kalup. Pecite u rerni 20 minuta na 180 stepeni. Kada izvadite kuglof, ostavite ga da se "odmara" pet minuta, pa ga izvrnite zajedno sa kalupom na tanjir i ostavite da se potpari i sam lagano ispadne. Kuglof treba da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Istopite belu čokoladu sa preostalim puterom, sklonite sa ringle i dodajte slatku pavlaku. Mešajte dok ne dobijete glatku masu i pustite da se prohladi i stegne do gustine čvršćeg meda. Belom glazurom prelijte kuglof i pospite ga preostalim zrnima nara.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

VATRENI ČIZKEJK

Potrebno je za podlogu od keksa: 75 g blanširanih badema, 200 g keksa, 80 g neslanog margarina. Za fil: nar, 1/2 kašičice želatina u prahu, 400 g krem-sira, 50 g šećera u prahu, 2 kašike ekstrakta od pomorandžinog cveta, 300 ml tečnog šlaga. Za glazuru: nar, 300 g crvenog želea od jagode ili ribizle

Propržene, blanširane bademe, sameljite zajedno sa keksom, pa izmešajte sa istopljenim margarinom. Okrugli kalup prečnika 20 cm premažite uljem, pa lagano kašikom u njega utisnite smesu od keksa i badema. Ostavite u frižideru pola sata. Na manju šerpu stavite cediljku i varjačom istisnite sok iz semenki jednog nara. Dobijeni sok pospite želatinom u prahu i ostavite pet minuta da nabubri. Krem-sir, prah šećer i ekstrakt od pomorandžinog cveta mutite nekoliko minuta. Lagano, uz stalno mućenje, dodajte tečni šlag. Na niskoj temperaturi samo zagrejte nabubreli želatin (ne sme da prokuva), prohladite ga i njega umešajte u fil. Prespite ga u kalup i stavite u frižider na jedan sat. Za glazuru iscedite sok od pola nara, izmešajte ga sa želeom, pa mu dodajte semenke druge polovine ploda. Skinite obruč oko torte, stavite je na tacnu za služenje, prelijte pripremljenom glazurom i vratite je u frižider do služenja.