Bezmesni ukusni obroci

Ž.P.

05. 02. 2019. u 15:41

Ukusni ručak može da se spremi i bez mesa. Probajte: pire od kestena i bundeve, ljute pljeskavice, povrtnu musaku, lazanje sa tikvicama, sočivo ukrašeno orasima, pijane pečurke u pasti i rižoto sa crvenim kupusom

Безмесни укусни оброци

Depositphotos

PIRE OD KESTENA I BUNDEVE

Potrebno je: 1 kg bundeve, 100 g kuvanog kestena, 100 g lešnika, 1,5 dl krem-pavlake, 30 g šećera u prahu, 50 g putera, 2 kašike maslinovog ulja, so, biber

Očišćenu i iseckanu bundevu kuvajte četrdesetak minuta i potom procedite. U tiganju kratko propržite lešnik. U šerpi zagrejte krem-pavlaku do ključanja, umešajte skuvanu bundevu, začinite i kuvajte još malo dok se povrće ne raskuva. Mikserom zgnječite kesten i pomešajte ga sa bundevom. Dodajte šećer u prahu i puter i izmiksajte. Prelijte maslinovim uljem i stavite u zagrejanu rernu na minut, pospite izmrvljenim lešnikom.

* * * * * * * * * * * * * * * *

LjUTE PLjESKAVICE

Potrebno je: 2 jajeta, 2 sveže paprike, ljuta papričica, 150 g sira, 3 šargarepe, 60 g kačkavalja, 2 krompira, so, biber


Skuvajte krompir i kada se malo ohladi, narendajte ga. Umutite jaja u dubljem sudu pa dodajte krompir, sir i šargarepu. Sitnije iseckajte paprike i dodajte i njih. Ubacite još narendani kačkavalj, pa začinite po ukusu i promešajte dok se sve ne sjedini. Oblikujte pljeskavice, a zatim ih pržite na vrelom ulju, sa obe strane. Ukrasite ruzmarinom.

* * * * * * * * * * * * * * * *

POVRTNA MUSAKA

Potrebno je: 500 g bundeve, 500 g krompira, 2 jajeta, glavica crnog luka, 2 dl krem-pavlake, 2 dl mleka ili jogurta, 100 g kačkavalja, muskatni oraščić, so, biber

Oljuštite i operite krompir i bundevu, isecite ih na jednake komade, stavite ih u šerpu, prelijte vodom i kuvajte nešto manje od pola sata, pa ih izvadite i dobro ocedite. Sitno iseckajte crni luk, a u činiji umutite jaja, mleko i pavlaku. Začinite po ukusu i dodajte prstohvat rendanog oraščića. U vatrostalnu činiju, na pek-papir, ređajte naizmenično bundevu, krompir i luk, prelijte umućenim kremom, pa stavite drugi sloj bundeve, luka i krompira i preostali krem. Pospite narendanim kačkavaljem, ukrasite peršunom i pecite oko pola sata.

* * * * * * * * * * * * * * * *

LAZANjE SA TIKVICAMA

Potrebno je: 10 listova za lazanje, 3 tikvice, 400 g krem-sira, 200 g kisele pavlake, 150 dl kuvanog paradajza, 2 čena belog luka, mešavina začinskog bilja, so, biber

Skuvajte lazanje, izvadite pojedinačno rešetkastom kašikom, ocedite, rasporedite po foliji. Tikvice uzdužno izrežite na tanke trake, blanširajte ih oko minut u kipućoj slanoj vodi i potom dobro ocedite. Krem-sir umutite sa kiselom pavlakom, začinite, dodajte sitno seckan beli luk, začinsko bilje i promešajte. Na tacnu poprečno stavite dva-tri lista lazanja, premažite sirom i rasporedite trake tikvica. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal. Na kraju prelijte sokom od paradajza i stavite da se peče u rerni na 180 stepeni. Lazanje ukrasite po želji (listićima nane ili peršunom).

* * * * * * * * * * * * * * * *

SOČIVO UKRAŠENO ORASIMA

Potrebno je: 100 g sočiva, 3 šargarepe, keleraba, 100 g feta sira, čen belog luka, 150 g oraha, so, biber

Sočivo kuvajte desetak minuta u slanoj kipućoj vodi, sklonite sa ringle, ocedite i isperite hladnom vodom. Šargarepu i kelerabu iseckajte na uske štapiće. Izmešajte feta sir, sa sitno seckanim belim lukom i sočivom. Dobro promešajte da se sjedini masa, začinite po ukusu i na kraju stavite komadiće oraha.

* * * * * * * * * * * * * * * *

PIJANE PEČURKE U PASTI

Potrebno je: 250 g testenine, 250 g kelja, 6 šampinjona srednje veličine, 6 šitake pečuraka, čen belog luka, 1 dl belog vina, 1 dl krem-pavlake, 50 g badema, 2 kašike maslinovog ulja, so, biber

Skuvajte testenine po želji. Izdinstajte kratko šampinjone i šitake pečurke iseckane na šnite, dodajte seckani beli luk i kelj narezan na trake. Dinstajte oko pet minuta, prelijte vinom i kuvajte dok alkohol ne ispari, pa umešajte krem-pavlaku, posolite i pobiberite po želji. Na kraju dodajte testeninu. Kuvajte pet minuta stalno mešajući. Na kraju pospite seckanim bademom i poslužite dok je vruće.

* * * * * * * * * * * * * * * *

RIŽOTO SA CRVENIM KUPUSOM

Potrebo je: četvrtina glavice crvenog kupusa, 250 g pirinča, 100 g oraha, glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 0,5 dl vinskog sirćeta, 1,5 dl maslinovog ulja, veza peršuna, kašika senfa, so, biber

Pirinač skuvajte u slanoj vodi. Sitno iseckajte crveni kupus, crni luk i orahe. U činiji umutite sirće, kašiku senfa i pola kašičice soli, postepeno dolivajte ulje i mutite dok ne dobijete kompaktnu smesu. Na kraju umešajte seckani beli luk, malo bibera i peršuna. Sosom prelijte crveni kupus i kuvani pirinač koji ste prethodno pomešali, pospite orasima i promešajte. Ostavite da odstoji do deset minuta i poslužite.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije