Gurmanska priča lekovitog karija
01. 02. 2019. u 11:24
Ljubiteljima ove aromatične biljke predlažemo nekoliko recepata - probajte aromatičnu jagnjeću čorbu, crvene pileće batake, sočivo sa mirisom cimeta...
Aromatična jagnjeća čorba Depositphotos
AROMATIČNA JAGNjEĆA ČORBA
Potrebno je:
* 500 g jagnjećeg mesa bez kostiju
* glavica crnog luka
* 3 kašike pirinča
* 3 šargarepe
* so, čubar, biber, kari
* 1/2 šolje svežeg mleka
* kašičica brašna
* kašičica putera
Jagnjetinu operite i isecite na manje parčiće. Prelijte vodom i stavite da provri. Nakon toga vodu prospite, pa sipajte 1,5 l nove, tople. Stavite da se kuva, povremeno sklanjajući penu koja se stvara. Kada meso omekša, dodajte oprane, oljuštene i isečene šargarepe i luk. Po ukusu pospite kari, a nakon pet minuta sipajte opran pirinač. Začinite solju, biberom i čubrom. Čorbu kuvajte dok svi sastojci ne budu gotovi, pa ubacite brašno rastvoreno u svežem mleku. Zatim dodajte puter i mešajući kuvajte još minut-dva bez poklopca.
CRVENI PILEĆI BATACI
Potrebno je:
* 1 kg pilećih bataka
* 4 glavice crnog luka
* 3 kašičice ljute aleve paprike
* 2 g karija u prahu
* 200 ml belog vina
* so
* 30 ml ulja

Odvojte pileće batake od kosti, pa meso isecite na krupne parčiće. Crni luk isecite na trake, pa ga kratko propržite na vrelom ulju u posudi za kuvanje. Nakon toga dodajte meso, i uz mešanje sačekajte da pobeli sa svih strana, pa posolite i dodajte navedene začine. Zaljutite onoliko koliko volite, a potom nalivajte vino i ostavite da se krčka dok se ne skuva. Servirajte jelo dok je toplo.
SOČIVO S MIRISOM CIMETA
Potrebno je:
* 250 g sočiva
* 3 kašike ulja
* 2 glavice crnog luka
* 2 čena belog luka
* sveža paprika
* 2 karanfilića
* cimet u štapiću
* kašika karija
* kašika paradajz pirea
* so i sok od limuna po ukusu

Sočivo potopite u hladnu vodu. Posle 4 sata promenite vodu i sipajte novu. U toj vodi kuvajte sočivo, a posle trideset minuta dodajte glavicu sitno seckanog crnog luka. Drugu glavicu luka takođe sitno iseckajte, pa sa sitno naseckanom paprikom, karanfilićem i cimetom upržite na vrelom ulju od dva do tri minuta. Smanjite vatru, dodajte kari u prahu i sve dinstajte još 3-4 minuta. Dodajte preostale začine i paradajz pire, pa sve pomešajte sa kuvanim sočivom. Sočivo možete da pripremite gušće ili malo ređe kao čorbu.
ČAROBNE BOLONjEZE TALjATELE
Potrebno je:
* 600 g mlevenog mesa
* paket taljatela (po mogućstvu italijanskih)
* maslinovo ulje
* glavica crnog luka
* šargarepa
* beli luk po ukusu
* 600 g paradajza iz konzerve ili paradajz pirea
* parmezan
* so, biber
* origano, bosiljak, kari
* aleva paprika

Luk i šargarepu isecite na kockice, pa dinstajte u tiganju u malo masti. Dodajte mleveno meso i mešajte dok se ne izmrvi i ne zapeče. Pospite biberom, karijem i alevom paprikom, pa mešajte. Dodajte paradajz i izmrvite od 2 do 3 čena belog luka, pospite bosiljkom i origanom. Promešano ostavite da se krčka desetak minuta na tihoj vatri. Za to vreme u šerpu sipajte vodu do iznad polovine posude. Sačekajte da provri, sipajte malo maslinovog ulja i kašiku soli. Stavite potom taljatele ne lomeći ih i kuvajte ne više od 8 minuta, tačno onako kako piše na uputstvu. Nakon toga taljatele ocedite i servirajte u dubokim tanjirima. Prelivajte sosom bolonjeze i krupnije izrendanim parmezanom. Apsolutno su čarobne uz čašu belog ili crnog vina.
DRESING ZA SALATU
Potrebno je:
* 100 ml punomasnog kiselog mleka
* 100 g majoneza
* 2 kašike limunovog soka
* kašičica karija u prahu
* kašičica meda
* 1/4 kašičice soli

Dobro promešajte kiselo mleko i majonez viljuškom ili žicom, da ne ostanu grudvice. Dodajte sok od limuna i med, pa mešajte dok se med potpuno ne istopi. Zatim dodajte so i kari, a ukoliko želite da dobijete crvenkastu boju možete i vrlo malo aleve paprike. Ovim dresingom ćete dosadne salate učiniti različitim, sa specifičnim pikantnim ukusom.
SVINjETINA SA ŠAMPINjONIMA
Potrebno je:
* 800 g svinjske plećke
* glavica crnog luka
* 2 čena belog luka
* 200 g šampinjona
* kašičica đumbira
* kašičica kumina
* kašičica kardamona
* kašika karija
* kašika sirćeta
* 250 ml kokosovog mleka
* ulje
* so, biber
* peršun ili korijander

Isecite svinjetinu na komade i pržite na zagrejanom ulju u dubokom tiganju pet minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Potom ga izvadite na ubrus, a u isti tiganj stavite sitno iseckan crni i beli luk. Pržite kratko pa dodajte očišćene i iseckane šampinjone. Promešajte sve i kuvajte nekoliko minuta dok pečurke ne omekšaju. Zatim stavite đumbir, kardamom, so i kumin. Tek potom u smesu dodajte ponovo meso, sipajte sirće, kari i biber. Kuvajte tri minuta, a zatim sipajte kokosovo mleko i malo vode. Sve promešajte i ostavite nekoliko sekundi na vatri pa sklonite. Pripremljenu svinjetinu sipajte u pleh, pokrijte folijom i pecite u rerni na 160 stepeni oko sat i po. Pre serviranja pospite peršunom, korijanderom ili sa sveže isečenom ljutom papričicom.
PILAV U BELOM VINU
Potrebno je:
* 500 g pilećeg belog mesa
* 2 kašike karija u prahu
* 300 g pirinča
* glavica crnog luka
* 2-3 čena belog luka
* veza peršuna
* 200 ml belog vina
* 200 g šargarepe
* so, biber, univerzalni začin

Belo meso isecite na manje komade. Zagrejte kašiku-dve ulja, pa dodajte kari, seckani crni i beli luk i sve kratko propržite. Zatim ubacite piletinu, sitnije naseckanu šargarepu, sipajte belo vino. Dodajte ostale začine, promešajte, sipajte još 100 ml vode, poklopite i dinstajte oko sat vremena. Po potrebi dolivajte još vode. Nakon sat vremena dodajte pirinač i nalijte 300 ml vode, poklopite i kuvajte dok se pirinač ne skuva. Po potrebi opet dolivajte vodu. Kad je jelo skuvano ostavite poklopljeno još 15 minuta i nakon toga servirajte. Još je ukusnije ako ga pre serviranja bogato pospete seckanim peršunom.
Саша Мачак
01.02.2019. 11:33
Кари зачин није једна биљчица већ скуп више њих и у зависности од врсте биљака у мешавини имамо различите Карије.Значи погрешно сте написали.
@Саша Мачак - Са додатком адитива..
Komentari (1)