Gurmanska priča lekovitog karija

Ž. P.

01. 02. 2019. u 11:24

Ljubiteljima ove aromatične biljke predlažemo nekoliko recepata - probajte aromatičnu jagnjeću čorbu, crvene pileće batake, sočivo sa mirisom cimeta...

Гурманска прича лековитог карија

Aromatična jagnjeća čorba Depositphotos

AROMATIČNA JAGNjEĆA ČORBA

Potrebno je:

* 500 g jagnjećeg mesa bez kostiju

* glavica crnog luka

* 3 kašike pirinča

* 3 šargarepe

* so, čubar, biber, kari

* 1/2 šolje svežeg mleka

* kašičica brašna

* kašičica putera

Jagnjetinu operite i isecite na manje parčiće. Prelijte vodom i stavite da provri. Nakon toga vodu prospite, pa sipajte 1,5 l nove, tople. Stavite da se kuva, povremeno sklanjajući penu koja se stvara. Kada meso omekša, dodajte oprane, oljuštene i isečene šargarepe i luk. Po ukusu pospite kari, a nakon pet minuta sipajte opran pirinač. Začinite solju, biberom i čubrom. Čorbu kuvajte dok svi sastojci ne budu gotovi, pa ubacite brašno rastvoreno u svežem mleku. Zatim dodajte puter i mešajući kuvajte još minut-dva bez poklopca.

CRVENI PILEĆI BATACI

Potrebno je:

* 1 kg pilećih bataka

* 4 glavice crnog luka

* 3 kašičice ljute aleve paprike

* 2 g karija u prahu

* 200 ml belog vina

* so

* 30 ml ulja

Odvojte pileće batake od kosti, pa meso isecite na krupne parčiće. Crni luk isecite na trake, pa ga kratko propržite na vrelom ulju u posudi za kuvanje. Nakon toga dodajte meso, i uz mešanje sačekajte da pobeli sa svih strana, pa posolite i dodajte navedene začine. Zaljutite onoliko koliko volite, a potom nalivajte vino i ostavite da se krčka dok se ne skuva. Servirajte jelo dok je toplo.

SOČIVO S MIRISOM CIMETA

Potrebno je:

* 250 g sočiva

* 3 kašike ulja

* 2 glavice crnog luka

* 2 čena belog luka

* sveža paprika

* 2 karanfilića

* cimet u štapiću

* kašika karija

* kašika paradajz pirea

* so i sok od limuna po ukusu

Sočivo potopite u hladnu vodu. Posle 4 sata promenite vodu i sipajte novu. U toj vodi kuvajte sočivo, a posle trideset minuta dodajte glavicu sitno seckanog crnog luka. Drugu glavicu luka takođe sitno iseckajte, pa sa sitno naseckanom paprikom, karanfilićem i cimetom upržite na vrelom ulju od dva do tri minuta. Smanjite vatru, dodajte kari u prahu i sve dinstajte još 3-4 minuta. Dodajte preostale začine i paradajz pire, pa sve pomešajte sa kuvanim sočivom. Sočivo možete da pripremite gušće ili malo ređe kao čorbu.

ČAROBNE BOLONjEZE TALjATELE

Potrebno je:

* 600 g mlevenog mesa

* paket taljatela (po mogućstvu italijanskih)

* maslinovo ulje

* glavica crnog luka

* šargarepa

* beli luk po ukusu

* 600 g paradajza iz konzerve ili paradajz pirea

* parmezan

* so, biber

* origano, bosiljak, kari

* aleva paprika

Luk i šargarepu isecite na kockice, pa dinstajte u tiganju u malo masti. Dodajte mleveno meso i mešajte dok se ne izmrvi i ne zapeče. Pospite biberom, karijem i alevom paprikom, pa mešajte. Dodajte paradajz i izmrvite od 2 do 3 čena belog luka, pospite bosiljkom i origanom. Promešano ostavite da se krčka desetak minuta na tihoj vatri. Za to vreme u šerpu sipajte vodu do iznad polovine posude. Sačekajte da provri, sipajte malo maslinovog ulja i kašiku soli. Stavite potom taljatele ne lomeći ih i kuvajte ne više od 8 minuta, tačno onako kako piše na uputstvu. Nakon toga taljatele ocedite i servirajte u dubokim tanjirima. Prelivajte sosom bolonjeze i krupnije izrendanim parmezanom. Apsolutno su čarobne uz čašu belog ili crnog vina.

DRESING ZA SALATU

Potrebno je:

* 100 ml punomasnog kiselog mleka

* 100 g majoneza

* 2 kašike limunovog soka

* kašičica karija u prahu

* kašičica meda

* 1/4 kašičice soli

Dobro promešajte kiselo mleko i majonez viljuškom ili žicom, da ne ostanu grudvice. Dodajte sok od limuna i med, pa mešajte dok se med potpuno ne istopi. Zatim dodajte so i kari, a ukoliko želite da dobijete crvenkastu boju možete i vrlo malo aleve paprike. Ovim dresingom ćete dosadne salate učiniti različitim, sa specifičnim pikantnim ukusom.

SVINjETINA SA ŠAMPINjONIMA

Potrebno je:

* 800 g svinjske plećke

* glavica crnog luka

* 2 čena belog luka

* 200 g šampinjona

* kašičica đumbira

* kašičica kumina

* kašičica kardamona

* kašika karija

* kašika sirćeta

* 250 ml kokosovog mleka

* ulje

* so, biber

* peršun ili korijander

Isecite svinjetinu na komade i pržite na zagrejanom ulju u dubokom tiganju pet minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Potom ga izvadite na ubrus, a u isti tiganj stavite sitno iseckan crni i beli luk. Pržite kratko pa dodajte očišćene i iseckane šampinjone. Promešajte sve i kuvajte nekoliko minuta dok pečurke ne omekšaju. Zatim stavite đumbir, kardamom, so i kumin. Tek potom u smesu dodajte ponovo meso, sipajte sirće, kari i biber. Kuvajte tri minuta, a zatim sipajte kokosovo mleko i malo vode. Sve promešajte i ostavite nekoliko sekundi na vatri pa sklonite. Pripremljenu svinjetinu sipajte u pleh, pokrijte folijom i pecite u rerni na 160 stepeni oko sat i po. Pre serviranja pospite peršunom, korijanderom ili sa sveže isečenom ljutom papričicom.

PILAV U BELOM VINU

Potrebno je:

* 500 g pilećeg belog mesa

* 2 kašike karija u prahu

* 300 g pirinča

* glavica crnog luka

* 2-3 čena belog luka

* veza peršuna

* 200 ml belog vina

* 200 g šargarepe

* so, biber, univerzalni začin

Belo meso isecite na manje komade. Zagrejte kašiku-dve ulja, pa dodajte kari, seckani crni i beli luk i sve kratko propržite. Zatim ubacite piletinu, sitnije naseckanu šargarepu, sipajte belo vino. Dodajte ostale začine, promešajte, sipajte još 100 ml vode, poklopite i dinstajte oko sat vremena. Po potrebi dolivajte još vode. Nakon sat vremena dodajte pirinač i nalijte 300 ml vode, poklopite i kuvajte dok se pirinač ne skuva. Po potrebi opet dolivajte vodu. Kad je jelo skuvano ostavite poklopljeno još 15 minuta i nakon toga servirajte. Još je ukusnije ako ga pre serviranja bogato pospete seckanim peršunom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Саша Мачак

01.02.2019. 11:33

Кари зачин није једна биљчица већ скуп више њих и у зависности од врсте биљака у мешавини имамо различите Карије.Значи погрешно сте написали.