Vatromet boja i bogatstvo ukusa

Ž. P.

30. 01. 2019. u 09:12

Za poslastice zanimljivih boja predlažemo da isprobate recepte za zeleni kolač, kremastu tortu, smuti sa mangom

Ватромет боја и богатство укуса

Zeleni kolač Depositphotos

ZELENI KOLAČ

Potrebno je:

* 6 jaja

* 5 kašika oštrog brašna

* prašak za pecivo

* 6 kašika šećera

* kašika ulja

* 2 kašike mleka

Za beli fil:

* 10 kašika gustina

* 1 l mleka

* 5 kašika šećera

* kesica vanilin šećera

Za zeleni preliv:

* 1 dl sirupa od kivija

* 6 dl vode

* 5 kašika šećera

* 2 pudinga od vanile

* kašika ekstrakta od mente

* 3 sveža kivija

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Žumanca penasto umutite sa šećerom, postepeno dodajte ulje, brašno sa praškom za pecivo i na kraju mleko. Napravite sneg od belanaca i kašikom ih polako promešajte u smesu za testo. Pecite 20 minuta u plehu veličine 28 cm, koji ste namazali margarinom i posuli brašnom. Dok se testo hladi, gustin, šećer i vanilin šećer izmešajte i dodajte malo mleka. Ostatak mleka stavite da provri i polako dodajte gustin stalno mešajući dok se krem ne skuva. Još vruć krem prelijte preko testa. Za preliv, u malo vode koju ste uzeli od 6 dl izmešajte puding sa šećerom. Pomešajte ostatak vode i sirup od kivija i stavite da provri. U vrelu vodu polako sipajte rastvoreni prašak za puding i neprestano mešajte dok puding ne postane proziran. Za jaču boju dodajte malo ekstrakta od mente. Na ohlađeni beli fil rasporedite krugove kivija i odozgo prelijte još vrućim zelenim prelivom.

KREMASTA TORTA

Potrebno je:

* 6 jaja

* 6 kašika brašna

* 5 kašika šećera

* prašak za pecivo

Za fil:

* 1 l mleka

* 3 pudinga od vanile

* 8 kašika šećera

* 6 dl kisele pavlake

Još:

* 4 kivija

* 200 ml pavlake za šlag

* 2 dl soka od pomorandže

Umutite jaja sa šećerom, dodajte brašno pomešano s praškom za pecivo. Pecite na 180 stepeni dok lagano ne porumeni. Vruć biskvit prelijte sokom od pomorandže. Kivi, koji ste deblje isekli, poređajte da pokrije celu koru. Za fil skuvajte puding, umešajte kiselu pavlaku i izlijte na koru. Mikserom umutite slatku pavlaku i premažite je preko pudinga.

SMUTI S MANGOM

Potrebno je:

* 2 banane

* mango

* šolja bademovog mleka

* kašika lanenog semena

* šaka indijskog oraha

* 3 kašike ovsenih pahuljica

Ovsene pahuljice potopite u vodu na nekoliko sati ili preko noći. U blender ubacite banane, mango, mleveno laneno seme, ovsene pahuljice, indijski orah, bademovo mleko i miksajte pola minuta. Po potrebi ubacite još mleka ili led. Ako volite slađe, možete da ubacite kašiku meda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije