Slane knedle

Ž. P.

27. 01. 2019. u 20:44

Nisu knedle samo slatke i zato vam predlažemo nekoliko recepata za slanu varijanu ovog specijaliteta

Слане кнедле

Depositphotos

ŠARENE HLEBNE KUGLICE


Potrebno je:

* 600 g starog hleba

* 100 g suve slanine

* 200 ml mleka

* 1-2 jajeta

* malo prezli za podešavanje gustine

* 2 kašike sitno seckanog peršuna

* glavica crnog luka

* so

* biber

* univerzalni začin


Slaninu i crni luk iseckajte na sitnije kockice, prepržite na malo masti ili ulja. Prepržen hleb posebno prelijte mlekom i ostavite da odstoji. Kada hleb upije mleko tako da ne bude gnjecav, sjedinite sa slaninicom i crnim lukom. Posolite, pobiberite, dodajte malo univerzalnog začina i prezli, kao i jaje i peršun. Sve dobro promešajte rukama, pa ako je masa suviše retka dodajte još prezli. Masu ostavite da odstoji oko 30 minuta. Potom vlažnim rukama oblikujte kuglice i kuvajte 10-15 minuta u slanoj ključaloj vodi. Knedle služite samostalno ili kao prilog uz pečenje, gulaš ili neko drugo meso.


SLANINICA U KROMPIRU


Potrebno je:

* 2 kg krompira

* 2 kašike soli

* panceta ili neka druga slaninica

* stari hleb


Skuvajte polovinu krompira i ispasirajte ga viljuškom. Ne pravite smesu kao za pire jer će biti lepljiva. Drugu polovinu najsitnije narendajte, pa dobro ocedite kroz čistu kuhinjsku krpu, tako da krompir bude potpuno suv. U protivnom dobićete smesu koja će biti komplikovana za oblikovanje. Ako vam se ipak dogodi da je masa premekana, dodajte malo kupovnog krompirovog ili kukuruznog skroba. Rendanu masu raširite na čistu krpu da se prosuši. Dobijenu vodu od rendanja ne bacajte već ostavite da se skrob od krompira nataloži po dnu posude. Vodu prospite, a skrob sačuvajte. Prosušeni rendani krompir pomešajte u ispasirani zajedno sa proceđenim skrobnim talogom, pa rukama umesite ujednačenu smesu. Posolite po želji, a za nadev pripremite kockice od suvog prepečenog hleba i sitno sečenu pancetu ili neku drugu slaninicu. Oblikujte knedle sa nadevom, pa spuštajte u ključalu vodu. Kada ste ubacili i poslednju knedlu, kuvajte 10-15 minuta bez poklapanja lonca. Skuvane knedle vadite direktno iz vode na tanjir i služite odmah.


SA SPANAĆEM



Potrebno je:

* 250 g starog baget hleba

* origano

* muskatni oraščić

* biber u zrnu

* so

* 70 g polutvrdog ovčjeg sira

* 3 kašike prezli

* 20 g putera

* 300 g spanaća

* čen belog luka

* glavica crnog luka

* 3 jajeta * 150 ml mleka

* kašičica univerzalnog začina


Baget iseckajte na sitne kocke, prelijte pomešanim mlekom i jajima i ostavite da se malo natopi. Oprani spanać kratko prokuvajte, dobro ocedite i sitno naseckajte. Na puteru kratko propržite naseckani luk i čen belog, a na kraju dodajte spanać. U natopljeni baget umešajte spanać, narendani sir (deo ostavite za posipanje), prezle, so, biber, origano, rendani muskatni oraščić i univerzalni začin. Sve dobro izmešajte i navlaženim rukama oblikujte knedle. Stavite da se kuvaju u posoljenoj ključaloj vodi, a zatim nastavite da ih kuvate na sasvim tihoj vatri 8 minuta. Kuvane knedle izvadite šupljikavom kašikom i stavljajte na zagrejani tanjir. Posipajte ih rendanim sirom pa prelijte rastopljenim puterom. Možete ih poslužiti kao predjelo ili kao glavno jelo.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije