Jela sa slaninom
26. 01. 2019. u 14:34
Punjeni krompir, tartiflet sa topljenim sirom, mirisni prokelj, krem-supa od tikvica...
Depositphotos
PUNjENI KROMPIR
Potrebno je (za 4 osobe):
* 800 g krompira
* 120 g dimljene mesnate slanine
* 120 g krem-sira
* 50 g maslaca ili margarina
* seckani peršun
* so, beli biber
* sušeni biljni začini za picu
Krompir dobro operite, pa ga kuvajte u slanoj vodi u koju ste dodali malo ulja. Posle 15 minuta ocedite vodu, krompir prelijte hladnom vodom, ponovo ocedite i ogulite ga. Krompir ne sme da bude prekuvan. Presecite ga na pola i izdubite sredinu. Izdubljene polovine punite filom napravljenim od pomešanog krem-sira, maslaca, seckanog peršuna, kockica slanine, iseckane sredine od krompira i začinjenim solju i belim biberom. Pecite 20 minuta na 180 stepeni. Kad se sir istopi i nadev dobije zlatnu boju, izvadite i služite toplo.
TARTIFLET SA TOPLjENIM SIROM
Potrebno je (za 4 osobe):
* 1,2 kg cvenog krompira sa tvrdom korom
* 200 g slanine
* glavica crnog luka
* 200 g topljenog sira koji ima jači miris
* 2 kašike pavlake
* manja čaša belog vina
* so, maslac, ulje

Ogulite krompir i u komadu stavite da se kuva, posolite po želji. Posle 15 minuta ga izvadite, ocedite i ostavite sa strane. U posebnoj posudi na malo ulja dinstajte luk isečen na kolutove. Kad omekša i porumeni dodajte sitno seckanu slaninicu i još malo dinstajte, pa sklonite sa ringle. Krompir isecite na polutke i ređajte u tepsiju podmazanu maslacem. Na krompir stavite pola smese od luka i slaninice, pa preko ostatak krompira, potom ostatak smese, a onda po tome razmažite pavlaku i na kraju stavite sir i ulijte vino. Pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 250 stepeni. Kad se sir rastopi jelo je gotovo i spremno da ga poslužite.
MIRISNI PROKELj
Potrebno je:
* 400 g prokelja
* 100-150 g dimljene slanine
* glavica crnog luka
* čaša kisele pavlake
* kašika brašna
* 1/2 l vode
* so, biber
* suvi začin
* beli luk u prahu

Luk i slaninu iseckajte i propržite na malo ulja. Dodajte prokelj izrezan na četvrtine i dolijte 1/2 l vode u koju ste umešali kašiku brašna. Poklopite i malo prodinstajte, pa sklonite poklopac da voda ispari. Posolite, dodajte suvi začin, biber i beli luk u prahu. Kad se zgusne, sklonite sa ringle i umešajte kiselu pavlaku.
KREM-SUPA OD TIKVICA
Potrebno je (za 4 osobe):
* 1 dl ulja ili 50 g maslaca
* 200 g crvenog luka
* 500 g tikvica
* 150 g krompira
* čen belog luka
* 1 dl slatke pavlake
* 1 l pileće supe
* kašika suvog začina
* 1/4 kašičice belog bibera
* 1/4 kašičice mlevenog kima
* 4-8 šnita slanine

Naseckani crveni luk dinstajte na ulju dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte na kockice isečen krompir. Tikvicu ogulite i isecite na veće kocke, pa ih dodajte luku i krompiru, ubacite i suvi začin, biber i kim, mešajte dok tikvice ne počnu da puštaju vodu. Na kraju ubacite i sitno iseckan beli luk i dinstajte dok ne zamiriše, pa prelijte supom, poklopite i nek na laganoj vatri krčka 15-20 minuta. Sve dobro izmiksajte da dobijete kremastu supu od tikvica. Dodajte u nju umućenu slatku pavlaku i dosolite po potrebi. Pustite da supa zavri, odmah je sklonite sa ringle i poklopljenu ostavite da se ohladi. Slaninu isecite na tanke šnite, zapecite da bude hrskava, pa stavite na papirni ubrus. Komade slanine stavljajte na dno tanjira, pa onda nalijte krem supu. Ako želite, po površini možete da stavite i krutone.
ROLOVANA PILETINA
Potrebno je:
* 5 pilećih filea
* 2 kašičice soli
* 1/4 kašičice bibera
* 1/2 kašičice belog luka u prahu
* 5 kašika senfa
* 5-6 kašika maslinovog ulja
* 400 g slanine isečene na trake

Piletinu presecite po širini na pola da dobijete tanje komade, a onda isto učinite po dužini. Meso stavite u činiju, dodajte začine, senf i ulje, pa sve pomešajte. Činiju pokrijte i držite je bar sat vremena u frižideru (najbolje je kad prenoći). Svaki komad piletine uvijte u slaninu i stavite u podmašćenu tepsiju. Pecite 30-35 minuta na 200 stepeni (na polovini pečenja okrenite piletinu da bi porumenela i s druge strane).
DEKORATIVNO GNEZDO
Potrebno je (za 2 osobe):
* 6 kriški slanine
* 6 jaja
* so, biber

Slaninu isečenu na tanke kriške stavite u kalup za mafine tako da slanina čini krug, a zatim stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Kad slanina počne da se topi i pušta masnoću, razbijte po jedno jaje za svaki komad slanine i stavite ga u krug, posolite, pobiberite, pa vratite u rernu da se i slanina i jaja ispeku do kraja.
PASTA SA PRAZILUKOM
Potrebno je (za 2 osobe):
* 250 g testenine po izboru
* 100 g dimljene slanine
* veći praziluk
* 15 g putera
* 125 ml belog vina
* 125 ml pavlake za kuvanje
* kašičica soli
* parmezan po potrebi

U veću šerpu sipajte 2,5 l vode. Kad provri, sipajte kašičicu soli i dodajte pastu po želji. Kuvajte je dok ne bude "al dente". U dublji i veći tiganj stavite iseckanu slaninu i pržite je dok ne počne da rumeni i pušta masnoću. Za to vreme očistite i operite praziluk, zeleni deo odstranite i sačuvajte za neko drugo jelo, a donji isecite na tanje kolutove. U tiganj sa slaninom ubacite kašiku putera, praziluk i na niskoj temperaturi pržite desetak minuta, dok ne omekša. Sipajte belo vino i kuvajte minut-dva dok malo ne uvri, smanjite temperaturu i dodajte pavlaku za kuvanje, posolite i pobiberite po ukusu, dodajte skuvanu pastu, krupnije parčiće parmezana, sve izmešajte. Ako je potrebno dodajte malo vode u kojoj se pasta kuvala, pa sve izmešajte i pospite seckanim peršunom.
Joca Kuvar
26.01.2019. 19:28
Zna li neko sta je Beli Biber? Beli biber je isti ber-zrna koja su oljustena od crne korice. Ipak je Biber bolji sa koricom jer ima bolju aromu.
Odlican5
Komentari (2)