Dijabetičarima brže stradaju veliki zglobovi
21. 01. 2019. u 14:41
Šećerna bolest može da izazove sistemsko zapaljenje koje dovodi do gubitka hrskavice
Depositphotos
GOJAZNOST i povišen nivo šećera u krvi povećavaju rizik od reumatskih bolesti već u mladosti i srednjem dobu. Masno tkivo proizvodi materije koje uzrokuju propadanje hrskavice zgloba, a visok šećer ubrzava stvaranje određenih molekula koji je čine osetljivijom na mehanički stres. Prvi simptom je pojava bola, a može da propadne bilo koji zglob u telu. Najčešće su to zglobovi šaka, kolena, kukova i kičmenog stuba.
- Kod gojaznih žena rizik od reumatskih bolesti ili osteoartroze je gotovo četiri puta veći, kod muškaraca pet - kaže dr Milica Basarić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije iz Instituta za reumatologiju u Beogradu. - Najpre stradaju kolena i kukovi, a potom i drugi zglobovi. Ipak, gubitak svega pet odsto od telesne težine značajno smanjuje ovaj rizik, kao što se smanjuju i tegobe i dalje propadanje zglobova kod onih pacijenata kod kojih su se već razvile degenerativne promene.
Rizik od reume povećava se i ako je osoba pušač, ima hipertenziju, pati od nekog hormonalnog disbalansa, gihta i artritisa. Najveći rizik je kod onih koji imaju neotkrivenu šećernu bolest, odnosno neregulisan visok nivo šećera u krvi.
- Dijabetes može da izazove sistemsko zapaljenje koje dovodi do gubitka hrskavice - kaže naša sagovornica. - Ova novootkrivena veza objašnjava zašto više od polovine pacijenata sa dijabetesom ima i artritis.
.jpg)
Na pojavu reume, pre nego što je to uobičajeno, utiču i povrede.
- Jedna od najnovijih studija koja je obuvatila oko 1.300 ispitanika, otkrila je da osobe koje su povredile koleno u adolescenciji ili ranoj odrasloj dobi tri puta češće razviju osteoartrozu, u poređenju sa onima koje nisu pretrpele povredu - kaže dr Basarić. - Procenjuje se da ukoliko hrskavica posle povrede ne zaraste dobro, gotovo je sedam puta verovatnije da će se razviti reuma.
Reuma prirodno nastaje sa starenjem i prisutna je kod čak 70 odsto starijih od 60 godina.
- Kada hrskavica postaje sve tanja, zglobni prostor je sve uži, a kost ispod nje postaje gušća, tvrđa i deblja, dok na rubovima zglobova dolazi do bujanja koštanih tkiva i stvaranja izraslina (osteofita) koje dodatno otežavaju pokrete zglobova - kaže dr Basarić. - Bol je glavni simptom i obično nastaje polako. Često je izazvan opterećenjem ili promenom položaja zgloba, a kasnije je on konstantan i javlja se i u mirovanju. S vremenom dolazi i do smanjenja mišićne mase zbog ograničene fizičke aktivnosti zahvaćenog zgloba.
KOLAGEN I FIZIČKA AKTIVNOST
- Dnevni unos od 10 grama kolagen peptana, može da odloži gubitak kolagena u tkivima, što pomaže u očuvanju zdravih kostiju i zglobova, elastičnosti mišića i tetiva, odlaže starenje i održava vitalnost - kaže dr Milica Basarić. - Osim toga, istraživanja su pokazala, ako su mišići natkolenice slabi, značajno se povećava rizik od bolnog osteoartritisa kolena. Srećom, čak i relativno mali porast snage ovih mišića smanjuje rizik od pojave reume.