Ukusna jela sa pasuljem
19. 01. 2019. u 14:22
Pustite mašti na volju i eto ukusnih obroka sa pasuljem
Čorba sa slaninom Depositphotos
Pasulj ne mora da bude samo čorbasto jelo ili prebranac, nego i glavni sastojak maštovitih i gurmanskih jela. Lepo se slaže sa ostalim povrćem, pa uvek možete da se igrate sa ukusima i mirisima. Pustite mašti na volju i eto ukusnih obroka sa pasuljem.
ČORBA SA SLANINOM
Potrebno je:
* 3 l supe
* konzerva kuvanog belog pasulja
* 2 kašike seckanog ruzmarina
* 2 čena belog luka
* 10 šnita dimljene slanine
* 4 šargarepe
* 2 glavice crnog luka
* stabljika celera
* trećina glavice kupusa
* so
* biber
Očistite i sitno iseckajte povrće. Stavite ga u šerpu, dodajte isceđeni pasulj koji ste skuvali tog ili prethodnog dana, zatim seckani beli luk, slaninu i ruzmarin. Sve prelijte supom, posolite i pobiberite po želji, pa kuvajte oko pola sata na srednjoj temperaturi.
FILOVANE PAPRIKE
Potrebno je:
* 300 g pasulja
* glavica crnog luka
* 2 čena belog luka
* 6 paprika
* so
* biber
* aleva paprika

Skuvajte pasulj, pa ga ocedite. Na ulju propržite sitno seckani crni luk, dodajte alevu papriku, so, biber i pasulj. Očišćene paprike napunite pasuljem, poređajte ih u dublju šerpu, pa prelijte vodom da plivaju i pustite da se lagano krčkaju. Zapecite ih u rerni, dodajte malo aleve paprike, sitno naseckani beli luk i peršun.
GURMANSKI OBROK
Potrebno je:
*4 veće kobasice
* glavica crnog luka
* 500 ml paradajz sosa
* konzerva kuvanog belog pasulja
* 2 čena belog luka
* 2 kašike maslinovog ulja
* so
* biber

Pikantne kobasice iseckajte na komadiće, pa ih propržite na ulju (do pet minuta), uz povremeno mešanje. Dodajte sitno seckani crni i beli luk i dinstajte dva-tri minuta. Sipajte paradajz sos i isceđeni pasulj, posolite i pobiberite, poklopite i kuvajte 15-20 minuta na umerenoj temperaturi. Pre posluženja pospite iseckanim mladim lukom.
UKUSNA PAŠTETA
Potrebno je:
* 300 g pasulja
* 5 kašika susamovog ulja
* 2 čena belog luka
* so
* biber
* ljuta paprika

Skuvajte pasulj, pomešajte ga sa sitno seckanim belim lukom i posolite, dodajte biber i alevu papriku, pa prelijte susamovim uljem. Sastojke izmiksajte štapnim mikserom uz postepeno dodavanje vode dok se ne dobije kompaktna masa. Paštetu namažite na tost hleb i ukrasite povrćem po želji.